dokładnie
-źle to ująłem!!!
chociaż nie zdażyło mi się kożystać z jednogo i 2giego..
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Klonowanie XF551
Strony Poprzednia 1 2 3 4
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
dokładnie
-źle to ująłem!!!
chociaż nie zdażyło mi się kożystać z jednogo i 2giego..
Musze dodac swoje 3 grosze Toms 710 mial 3 rozne romy - z rozna zawartoscia. Wiem bo kiedys (kilka lat temu) dostalem je od bylego pracownika TOMS-a :)
Toms 710 mial 3 rozne romy - z rozna zawartoscia.
podeslij na maila ;P
I projekt padł...
Kwarc 8,333MHz jest niedostępny w handlu. Zastępowanie go niestabilnym z założenia generatorem RC to straszna lameriada, a synteza DDS to strzelanie z armaty do wróbla. Możliwości jest kilka:
1. kwarc 4,194304MHz i podwajanie częstotliwości - choćby pojedynczą bramką EXOR (pomijalnie mały błąd - 0,7%)
2. kwarc 50MHz i podział przez 6
3. kwarc 8MHz i zwolnienie silnika o 4% - do 288rpm (rzadko kiedy się udaje)
Powyższe sposoby obywają się bez zmiany oprogramowania.
4. kwarc 10MHz i przyspieszenie silnika do 360rpm - udaje się niemal w każdym napędzie 5,25", ale wymaga zmiany oprogramowania komunikacyjnego stacji.
Odgrzewam troche temat ... bo chce to zastosować w karince.
Simius mam pytanie.
W karince zamiast generatora kwarcowego mozna wsadzic kwarc podlaczajac go do wolnych nózek 74LS123...
I teraz. Chce wstawić kwarc 4,194304MHz ( bo z innymi to ciężko coś kupić na meijscu) ... Cx - zostaje z ta samą wartością i Rx ???? 150p i 1,8KOhm czy wstawić inne wartości ?. No i jak później podwoić ten sygnał ?
" choćby pojedynczą bramką EXOR (pomijalnie mały błąd - 0,7%)"
Mógłby jakiś (mądry elektronik) dorysować to na schemacie :-)
Jeszcze odnosnie karinki to u niektorych jest zamontowany generator kwarcowy 16,384 wiec nawet jak to sie podzieli na 2 ... to wychodzi 8,192 ..... to nie jest zamało ?
Tutaj fotka: http://www.zaxon.eu/karin.html
http://www.zaxon.eu/karin.html
No i jak później podwoić ten sygnał ?
Simiusowi chyba chodzi o coś takiego:
s.
jessu, wsadz oscyl 8 mega i po problemie,
8MHz nie pójdzie w XF551, trzeba by zmniejszyć obroty flopka do 288/min. Jak znajdziesz flopa z potencjometrem na płytce silnika, to go przeregulujesz. Większość ma obroty stabilizowane rezonatorem o częstotliwości różnej, zależnej od producenta. Teac FD-55GFR ma np. 610,2kHz.
Kwarce 8,333MHz można zamówić u nas w kraju, chyba w Omigu http://www.omig.pl/ .Candle zamawiał tam kwarce do VBXE. Zrobią nawet pojedynczy.
Jer dzieki....
Simius jeszcze podał sposób na przeróbke Teac'a FD-55BR (360KB)- zacytuje "w TEAC-ach jest ceramiczny, dwukońcówkowy rezonator 462kHz. Trzeba by go zmienić na 455kHz tego samego typu."
No ale mozna poprostu wstawic kwarc 8,333Mhz i stacji nie trzeba ponoc juz przerabiać...
Nekrofil. ale uparcuch, +5
Kwarce 8,333MHz można zamówić u nas w kraju, chyba w Omigu http://www.omig.pl/ .Candle zamawiał tam kwarce do VBXE. Zrobią nawet pojedynczy.
Napisałem do nich i oto co mi podesłali:
"Witam!
Możemy dla Pana wyprodukować rezoantory w obudowie HC49. Aby podać cenę
proszę poda wi?cej wymaga? :
- zakres temp. pracy, stabilno?? ewentualnie przeznaczenie
- uk??d pracy (szeregowy lub warto?c CL)
lub przysłać działajacy rezonator w celu dokonania pomiarów.
Rezonarory z przedziału 1- 3 szt są najdroższe"
Co ja mam tej kobiecie odpisać ;-) ?
Napisz, że to jako generator taktujący do układów 8031/8051, pokojowa temperatura, stabilność standardowa.
Strony Poprzednia 1 2 3 4
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Klonowanie XF551
Wygenerowano w 0.017 sekund, wykonano 57 zapytań