:) - Candle;- ja tę stację zabieram na zloty od kilku lat :D:D - z tym, że stacja nie wzbudza już sensacji takiej, jak onegdaj 1 komp na party wyposażony w interface twar-dysku. Tak jak miało to miejsce w przypadku kompa Lizarda w a.d. 1997 :)
.. .a na chłopski rozum faktem jest, że jeśli w TOMSIE montowano napedy od grzyba - to teoretycznie nie powinno byc problemów z 3,5" - Przynajmniej z TOMSEM 360, bo 720/710 - nie byłbym tego taki pewny. Z czego wiem z jakiś tam powodów nikomu nie udało się założyć np. napędu 1.2MB - a brak napędów o nominalnej pojemności 720kB zmusił tomsów do zakładania 360k. Wydaje mi się, że coś w tym jednak jest.
co do pewności zapisu na dyskietkach 1.44 w formacie 720k - jest znacząco lepiej, jak już wspominałem. Myśle, że przedewszystkim chodzi o gęstość zapisu - stąd też format 1.44 przy nienajlepszej jakości nośnika sprawia, że dzieje się to, co każdy z nas miał okazję kiedyś doświadczyć. Nagrywasz coś u kumpla, przechodzisz 100 metrów dalej, wkładasz ścierwo do drugiego grzyba, a tu uja wafla. :). Mam kilkadziesięt dysków 3,5" (HD) zformaconych na 720/360/180kB - nagrałem je z powiedzmy rok temu - i wszystko nadal działa. ok.
Kontakt: pin@usdk.pl