witam,
dostałem dziś właśnie od pasia atarkę. podłączyłem ją do monitora lcd, iiyama, przez wejście video - jest tam takie coś, działa przez to np. przeglądanie zdjęć z cyfraka. było cool, odpaliłem 1 demo, 2, 3 to był numen, i nagle w numenie w korytarzach znikł kolor :(. monit przełączył się w tryb monochrome i zaczęło coś czasem mrygać na kolorowo, a potem prawie wcale. nie sprawdziłem czy jest obraz w kolorze przez modulator, bo nie mogę na karcie tv namierzyć częstotliwości na jakiej nadaje atarka. pytanie teraz do znawców tematu: co się stało? zwaliła się elektronika w atarce? w monitorze? to drugie raczej nie, bo po podłączeniu cyfraka, zdjęcia są w kolorze. nic nie dało przestawianie trybu pracy z auto na pal itp. a przez chwilę było tak pięknie.
kabel podłączeniowy zrobiłem tak, że patrząc na gniazdo podłączyłem wizję do 2 pinu licząc zgodnie z ruchem wskazówek zegara, jakby to była godzina 2(3). teraz podłączyłem do do 1 pinu i mam obraz b/w. co ciekawe... obraz z pinu 2 jest prawie kolorowy, tzn. taki obraz miałem kiedyś podłączając atarkę do telewizora b/w, czyli tło jest takie jakby miało jakąś strukturę porowatą, a przy wizji z pinu 1 tło jest gładkie.
nie wiem czy dobrze to tłumaczę :(
Tydzień na oddanie głosu w FUJICUP! Głosowanie potrwa tylko do 22 lutego 2025...
TURGEN 9.3.1 Najnowsza wersja oprogramowania TURGEN wprowadza kilka istotnych ulepszeń.
FujiCup 2024 - głosowanie Wystartowało głosowanie w tegorocznej edycji konkursu FujiCup.
IX. Basque Tournament of Atari 2600 31 stycznia Euskal Retro Association zorganizowało IX. Baskijski Turniej Atari 2600.
Rogul 1.0f Poprawki i nowe funkcje