Czyli na czas obsługi myszy trzeba wyłączać wyświetlanie obrazu - prawda, że rewolucyjne? :D
Zaczynając zabawę w podłączenie tej cholernej myszy ps2 bezpośrodnio do atari myślałem, że procedura transmisji wyrobi się z odbiorem 3-4 bajtów nadawanych szeregowo w rozsądnym czasie. Niestety okazało się, że procedura nie wyrabia podczas przerwania pionowego i dokładnie nie wiedziałem dlaczego, uzyskałem 3 komunikaty na sekundę (poprawne), chociaż powinno być 50, a myszka potrafi nadać i 200 komunikatów/s o pozycji (a komunikat to 3 do 6 bajtów w zależności od "standardu"). Napisałem wcześniej, że PS2 to prawie RS232 tylko, taki synchronizowany sygnałem CLOCK. A częstotliwość tego CLOCKA powinna wynosić od 10-16.7 kHz (wyczytałem to z jakiegoś dokumentu o protokole PS2). Do synchronizacji transmisji z tym CLOCKIEM wykorzystywałem także przerwanie jakie jest w złączu szeregowym (INTERRUPT).
W sumie szkoda, że to nie zadziałało, bo 4 przewody plus gniazdo ps/2 i byłoby miejsce do podłączenia myszy.
A może ktoś by chciał pobawić się w rozwiązanie tego problemu? Chętnie udostępnię dokumentację protokołu ps2.
Pozdrawiam DarkDK
DarkDK