To czy takowy jest wart ilości pracy włożonej we wspomniany wynalazek w prostej linii zapewne zależy od tego - ile oprogramowania działa wraz z XEP80 i jaka jest dostępność monitów Herc.. Myśle, że wynalazek nie jest taki głupi (XEP) - tym bardziej, że sam zajmuje się ekranem - czyli antic tym czasie byłby OFF (i to też opcjonalnie).
.. ale;- wielka szkoda, że nie działa to na nieco innej zasadzie - chodzi o to, że w celu użycia XEP należy mieć albo dwa monitory, albo monit z przełącznikiem, a i to nie jest do końca wygodne. 90% programów działających "wizualnie" w trybie E: i tak wysyła dane na Antic z pominięciem E: (np znaczna część programów narzędziowych dla Sparta X - co dziwne zresztą; dla przykładu "Cleanup" - niewiedzieć po co), XEP pozostaje przeważnie z ekranem z dosa - z którego został odpalony program - więc; optymalnym roziwązaniem byłoby coś takiego, co pozwoliło by wprowadzić syglał wizji z gniazda monitora do XEP, a XEP zmodyfikować tak (i driver doń :D ) - by przełączanie pomiędzy ekranami mogło się odbwyać od strony programu / sterownika XEP, a sygnał wizji (Antic/XEP) miał by wyjście wówczas z XEP - i to byłoby nawet zajebiste. Od czasu, do czasu kożystam z XEP przy wszelakich operacjach plikowych - pod SDX - ładny 80 kolumnowy obraz, wyraźny itd. ... nawet SysINFO/KMK wykrywa fakt uruchomienia w 80 kolumnowym trybie - i testy dla szybkości trybu tekstowego przeprowadza na XEP. Lecz - w zasadzie do niczego więcej tego nie używam.
TeBe;- pytasz o zastosowanie, czyli "jaki soft by się przydał do XEP" ?? Otórz powiem tak. Napisałeś AC. I chwała Ci za to. Programik fajny - często przeze mnie używany, funkcjonalny - i co najważniejsze - dzięki niemu udało mi się doprowadzić mniej więcej do ładu haos na moim HDD.. :D - heh - wersja na XEP - to był by wypas - chodzi o 80 kolumn - więc ilość danych i wielkość okien praktycznie drugie tyle (na szerokość), a co najważniejsze - można przy tym całkowicie wyłączyć ekran - i tu mamy kopyto dla kontrolerów typu KMK, czy alternatywe dla KarinMaxi - dla Antic off, i ekran ON.
Marzy mi się też NeoTracker, lub ogólnie jakiś tracker na XEP - duuuużo miejsca - wyłączony ekran i 80 kolumn - czyli duża czytelnośc txt;- heh - do TMC2.0 by się to nadało, a w NEO można by pokazać song, patterny i okno sampli, czy coś tam - w czasie odgrywania modułu ... ale wątpię, by Epiemu chciało się dostosować NEO do XEPa... .ehhh. ale namarudziłem.
Z ciekawostek -
* okno tekstowe w XEP80 ma szerokość 256 znaków - i w bardzo prosty sposób można w poziomie przesuwać ekran
* z czego pamiętam; możliwość wyswietlania txt w inwersie, pogrubione, podwójnej szerokości (i mieszanie tego w obrębie jednej linii), nie wiem, czy nie było "migających".
* XEP nieźle zapierdala z QuickED :D - serio - oglądałem demka firmowo dołączane do tegoż - ... i mi kopara opadła.. :twisted:
ok - to tyle.
PS. Wracając do tematu - bardzo dobrze radzą sobie z XEP monity Philipsa.
Kontakt: pin@usdk.pl