1

W zwiazku z duzym zainteresowaniem moim projektem plytki z rozszerzeniem SimmExp By Pasiu/SSG apeluje:

"Kto wypali mi gala?"  :D

Niestety do opublikowania ostatecznej wersyi tej plytki potrzebuje gala (i to pewnie nie jednego, bo plytek powstanie wiecej - dla ludu). W swojej miescinie nikogo kto bylby gotow smazyc scalaki bylem nie znalazlem  :?

Anybody?  ;)

2

palacza galow ma Pasiu ;D no i ja ...takiego jak na tym schemacie: http://gdansk-orunia.eu.org/pc/gal.pdf ( z malymi poprawkami Pasia...zaznaczam ze jeszcze go nie testowalem ;D )

"wszystko się kiedyś kończy......."

3

a co to jest GAL ?

Gal Anonim ? Galowie ? Asterix i Obelix ?

*- TeBe/Madteam
3x Atari 130XE, SDX, CPU 65816, 2x VBXE, 2x IDE Plus rev. C

4

http://www.latticesemi.com/lit/docs/dat … l/20v8.pdf

I takie pytanko po ile chodza u was GALE 20V8B ?? ;>

5

Heh Stryker - dlatego wlasnie apeluje, bowiem nawet o gale u mnie ciezko. Az dziwne, bo przeciez Poznan wcale taki maly nie jest...  :rolleyes:

GalBlast... Hmm  :twisted:

6

aha ja kupowalem 10 Gali jakies 1,5 roku temu w tej firmie
http://www.maritex.com.pl/easyshop/easy … goria=2031 teraz cena troche spadla...
Gala maja tez chyba tu:
http://mselektronik.gdynia.pl/listtest.php?grupa=GAL

a jak by jakis szanowny kolega umial wyciagac programy z "gali" ,
to ja byl bym bardzo wdzieczny za wszystkie informacje  ;)

World f**k Olympique Marseille & Legia Warszawa i Sochi 2014

8

tzn. sa one zabezpieczone ?? :> czy nie ?  bo jezeli to pierwsze to raczej nikle szanse...

no zabezpieczone

10

a tak z czystej ciekawosci, do czego sluzy ten uklad GAL ?

*- TeBe/Madteam

11

W zwiazku z duzym zainteresowaniem moim projektem plytki z rozszerzeniem SimmExp By Pasiu/SSG apeluje:

"Kto wypali mi gala?"  :D

Niestety do opublikowania ostatecznej wersyi tej plytki potrzebuje gala (i to pewnie nie jednego, bo plytek powstanie wiecej - dla ludu). W swojej miescinie nikogo kto bylby gotow smazyc scalaki bylem nie znalazlem  :?

Anybody?  ;)

Ja mam obecnie programator GALi do Falcona. Moge wypalić, ale on łapie tylko Lattice'a i to wersje A albo bez literki ...

What can be asserted without proof can be dismissed without proof.

12

Cześć!

Tak na szybko... GAL to taka programowalna struktura logiczna. Wyobraź sobie że musisz wykoać jakąś prostą operację logiczną na kilku bitach, np. Y=(A or B)  and (C or D)

W normalnym przypadku musiałbyś zastosować parę ukłądów scalonych aby osiągnąć zamierzony efekt. I teraz z pomocą przychodzą programowlane struktury logiczne takie jak np. GAL'e.  Takiego GAL'a możesz sobie zaprogramować tak aby wykonywał potrzebne tobie działania. Taki GAL ma określoną ilość wejśc i wyjść. Pisząc program dla GAL'a kożystasz z jakiegoś języka programowania (np. CUPL). Piszesz po prostu równania które operują na określonej przez ciebie ilości argumentów wejsciowych a wynik działania takiej funkcji możesz przekierować na odpwiednie wyjście.

Co to oznacza w praktyce... to że zamiast 15 układów scalonych zawierających bramki możesz wsadzić jednego gala.... wszystko robi się małe i wydajne.

Po skompilowaniu programu powstaje plik którym naleźy zaprogramować GAL'a i gotowe ;)

ufff... to było w bardzo dużym uproszczeniu i skrócie ;)

pozdrawiam
Seban

a tak z czystej ciekawosci, do czego sluzy ten uklad GAL ?

modchip do Sega Saturn  ;)

14

dzieki Seban

sprytny uklad, wiecej takich i wyjdzie z tego CPU ;)

*- TeBe/Madteam

15

CPU można zrobić na FPGA. Chyba są nawet darmowe tzw. "kory" do zaprogramowania np. Intela 8051 czy takich tam.

KMK
? HEX$(6670358)

16

CPU można zrobić na FPGA. Chyba są nawet darmowe tzw. "kory" do zaprogramowania np. Intela 8051 czy takich tam.

no tak, ale różnica między GAL'em, a nowoczesnym FPGA jest taka jak między 6502 a Athlonem 64  ;)

17

FPGA programuje sie w podobny sposob jak GAL'a ?

jest jakies przykladowe oprogramowanie do FPGA, zamieniajace je w CPU ?

czy mozna z tego FPGA zrobic np. uklad MARIA ?

*- TeBe/Madteam

18

Programuje sie w podobny sposob.

Przykladowy "procesor" T65 (co Ci to mowi ;) ??)..

Teoretycznie to mozna w jednej, odpowiednio pojemnej, takiej kosci zrobic cale Atari - i bedzie ono wiernym odpowiednikiem oryginalu, wraz z przebiegami czasowymi sygnalow na I/O :-). Tak wlasnie powstal ten znany z Joya projekt C64. A core 6502 znane pod nazwa Free-6502 mozna bylo taktowac na niektorych typach FPGA ponad 160MHz...

Tylko ta cena........

Bla bla bla bla, bla bla bla. Bla bla bla - bla - bla. Blabla bleee.

19

no niezle, 160MHz, to mamy jeszcze duzy zapas mocy na przyszle dopalki :)

za klikadziesiat lat moze stanieje takie FPGA

hmm, skoro zmiescili cale C64 w FPGA, czyli uklad graficzny tez mozna tym symulowac, a wiec MARIE tez da rade, tylko trzebaby napisac program MARII, a moze od razu ATI R360 :D

*- TeBe/Madteam

20

jaki jest koszt tego FPGA?

Lynx I / Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
http://260ste.atari.org

21

jaki jest koszt tego FPGA?

Koszty są naprawde niewielkie... tylko po pierwsze to są "BARDZO powierzchniowe" układy, więc w domu nie da rady polutować transformatorem...

22

Stryker - a zrobiles sobie ow wypalacz sam? Zastanawiam sie czy nie zmontowac sobie takiego ustrojstwa... Albo zgwalcic kogos kto mi zmontuje  :twisted:

Btw. tak na oko kiedy planujesz uruchomienie wypalarni? Pytam, bo gdy zabiore sie za montaz tego ustrojstwa, to SimmEXP znow zostanie odlozony, a tego bysmy nie chcieli  :D

23

Stryker - a zrobiles sobie ow wypalacz sam?

Tak na plytce drukowanej :) sprawdzil i przetestowal mi to sam Pasiu :D

Btw. tak na oko kiedy planujesz uruchomienie wypalarni?

??? :rolleyes:

24

BeWu: I co tam, zamontowałeś i potestowałeś już może conieco w kwestii SIMMEXP na Twojej płytce?

25

sqward: fcpga kosztuje od 80 do 250zl
nie demonizuj
co do samych gali sa takie programowalne po ISP - do tego programator tanszy.. za to sama kostka jest nieco drozsza
gale - przynajmniej wiekszosc - daje sie skasowac i nagrac ponownie, wiec nie ma problemu z wydlubaniem ich z plyt od jakis zabytkowych grzybow czy innych ustrojstw
problem w tym, ze w wiekszosci grzybow byly stosowane pal'e ktore byly jednokrotnego zapisu

przechodze na tumiwisizm