Eru: postaram się wytłumaczyć o co chodzi z tym rysowaniem obrazkiem. O, a najlepiej jeśli miałbyś gdzieś pod ręką KLEKSa, to byłoby duże ułatwienie. W danym programie mamy do wyboru 4 kolory, a oprócz nich jest też piąty, który [niezależnie od tego jakiego nażędzia używamy - point, box, fill, circle] powoduje iż na aktualnie edytowanej grafice w wybranych miejscach pojawiają się kolory, których w tych samych miejscach użyliśmy w drugim obrazku, który swoją drogą został wczytany i można go edytować lub po prostu pooglądać przełączając się klawiszem np. TAB. Paleta oczywiście jest wspólna dla obu z nich. [pod KLEKSEM wczytujesz prackę, przełączasz się TABem, wczytujesz inną prackę, wybierasz kolor z napisem chyba "pic" i lecisz...].
Nie wiem czy to jest do końca jasne. Może bardziej obrazowo: chyba najlepiej wyobrazić sobie taflę szkła pokrytą farbą, pod taflą szkła znajduje się obrazek. My zdzieramy tę farbę a spod spodu ujwania nam się grafika. Możemy jednocześnie oglądać formy wydzieranki z farby jak i grafikę. Takie połączenie. Kurcze ale to zamotane... Albo nie zamotane, to ja po prostu mam problem by to jakoś sensownie opisać.... :x
Dodam, że taka opcja bardzo by się przydała. Wiem że to na pewno wymaga czasu, którego niezawsze wystarcza. I tak fajnie, że zrobiłeś LEPIXa, jest zoom i większa nieco rozdziałka [piszę o wersji CIN, bo innych jeszcze nie używałem], to jest bardzo dobre. No nie wiem jak Cię za bardzo przekonać, być dorobił jeszcze tę funkcję :) To, że program będzie wymagał więcej pamięci, to chyba nie jest wielki problem. Większość osób, ma podpasione kompy, więc prawie każdy będzie mógł odpalić... Zatem ja i tak się cieszę, że program wyszedł, choć ta opcja sprawiłaby, że do nie miałbym już nic więcej do życzenia :)
A jutro rano sprawdzę HIPola! Greetz!