Po kilkumiesięcznych doświadczeniach z odpalaniem muzyki 8 bit/stereo prosto (no, przez dwa dłuugie bufory) z KMK (w końcu udało się 20kHz) postanowiłem jeszcze bardziej zagłębić się w multimedia i...
Odpaliłem wczoraj z dysku na kmce filimiki dla myIde wrzucone na sieć przez mr.Atari. Chodzi tak jak na tym demonstracyjnym mpegu, ale wymagało to przerwania irq krótszego o dobre kilka cykli, żeby komp mógł wyrobić (próba minimalnego przyspieszenia powoduje, że odtwarzanie się rwie). Co gorsza, są przecież sektory 512B (ok. dwa razy krótsze oczekiwanie na dane od dysku), w dodatku stosowałem rozkaz odczytu wielu sektorów, co pozwala ominąć 14 dodawań adresu c/h/s na klatkę, a NMI pozostało wyłączone...
Testowałem na razie tylko ze swoim caviarem WD2200AC (hehe - czy ktoś pamięta, że na podstawie dokumentacji tego sprzętu była budowana kmk?), ale obawiam się, że... KMK JEST WOLNIEJSZA OD MYIDE...
?
Niebawem postaram się wrzucić kopiarko-odpalarkę dla kmk (chociaż jej napisanie wcale nie jest trudne), to przetestujecie sami. Chyba, że ktoś już testował, to proszę o opinie.
FujiNET firmware v1.5.0 Nowa wersja firmware, która wprowadza szereg ulepszeń i poprawek.
Prima Aprilis Compo 2025 Wystartowała nowa edycja Prima Aprilis Compo, w której obowiązuje jedno wyzwanie - piszemy wyłącznie w Atari BASIC.
maxYMiser FM v1.67 Nowa wersja trackera.
Echa Forevera 23 Wyniki konkursów dla platformy Atari.
Atari Font Maker V1.16.14.4 Narzędzie do projektowania zestawów znaków dla Atari właśnie otrzymało aktualizację