Po kilkumiesięcznych doświadczeniach z odpalaniem muzyki 8 bit/stereo prosto (no, przez dwa dłuugie bufory) z KMK (w końcu udało się 20kHz) postanowiłem jeszcze bardziej zagłębić się w multimedia i...
Odpaliłem wczoraj z dysku na kmce filimiki dla myIde wrzucone na sieć przez mr.Atari. Chodzi tak jak na tym demonstracyjnym mpegu, ale wymagało to przerwania irq krótszego o dobre kilka cykli, żeby komp mógł wyrobić (próba minimalnego przyspieszenia powoduje, że odtwarzanie się rwie). Co gorsza, są przecież sektory 512B (ok. dwa razy krótsze oczekiwanie na dane od dysku), w dodatku stosowałem rozkaz odczytu wielu sektorów, co pozwala ominąć 14 dodawań adresu c/h/s na klatkę, a NMI pozostało wyłączone...
Testowałem na razie tylko ze swoim caviarem WD2200AC (hehe - czy ktoś pamięta, że na podstawie dokumentacji tego sprzętu była budowana kmk?), ale obawiam się, że... KMK JEST WOLNIEJSZA OD MYIDE...
?
Niebawem postaram się wrzucić kopiarko-odpalarkę dla kmk (chociaż jej napisanie wcale nie jest trudne), to przetestujecie sami. Chyba, że ktoś już testował, to proszę o opinie.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.