1 Ostatnio edytowany przez Lampart_28 (2025-04-11 13:21:35)

Panowie posiadam atari 65xe bez tego dodatkowego portu z tyłu. Tylko miejsce na cartridge.
Chciałbym dać komuś do wbudowania wewnątrz rozszezenia z pamięcią.
Teraz pytanie jaki typ polecacie wewnętrznej dodatkowej pamieci , komu zlecić i ile to obecnie kosztuje ?

i co z tego że magnetofon to przeżytek dla wielu  z Was-Nas  ,podobno konie to też przeżytki a ludzie się nimi zachwycają."koń więcej kosztuje niż waży" a magnetofon ?......ma większą duszę niż SD....

2

Najprościej włożyć U1MB, cena według Lotharka. Ewentualnie VBXE też rozszerza pamięć. Kolejna opcja to Antonia ale nie wiem, czy teraz kupisz. Można też pójść w rozszerzenie od Jurgena, drogie nie jest i dość szybko przychodzi (o ile akurat Jurgen ma na stanie). Na końcu zostają pająki w starym stylu.

Pominąłem rozbudowę dodającą ECI według pomysłu MatGuru bo to jest już inna kategoria.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

3

Jeszcze @Mq robił 1MB SIMMexp bez kabli oraz 1MB SIMMexp.

hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje

4

perinoid napisał/a:

Najprościej włożyć U1MB, cena według Lotharka. Ewentualnie VBXE też rozszerza pamięć. Kolejna opcja to Antonia ale nie wiem, czy teraz kupisz. Można też pójść w rozszerzenie od Jurgena, drogie nie jest i dość szybko przychodzi (o ile akurat Jurgen ma na stanie). Na końcu zostają pająki w starym stylu.

Pominąłem rozbudowę dodającą ECI według pomysłu MatGuru bo to jest już inna kategoria.

Czy ultimate i vbxe jest montowane bezinwazyjne bez lutowania itp ?

i co z tego że magnetofon to przeżytek dla wielu  z Was-Nas  ,podobno konie to też przeżytki a ludzie się nimi zachwycają."koń więcej kosztuje niż waży" a magnetofon ?......ma większą duszę niż SD....

5 Ostatnio edytowany przez perinoid (2025-04-11 13:52:40)

mono napisał/a:

To pierwsze nie pasune do tej płyty, zdaje się (mam w takiej z ECI)

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

6

Lampart_28 napisał/a:

Nie ma takiego rozszerzenia, zwłaszcza do tej płyty. Wszystkie wymagają jakichś modyfikacji.

7

wyraziłeś się nieprecyzyjnie, bo jest możliwość rozszerzenia nie inwazyjnego do 320kB poprzez ECI (którego tu nie mamy akurat)

Kontakt: pin@usdk.pl

8

Jeszcze idealnie całkowicie nieinwazyjne jest 1 mega z AVG Carta albo Sub Carta (ram+stereo) - mając ECI - albo PBI. Sytuacja usera z 65xe bez ECI jest nieciekawa, bo nawet rozszerzenie do 256kb to pająk w środku.

9 Ostatnio edytowany przez Mq (2025-04-11 16:56:53)

mono napisał/a:

Pierwsze z tych rozszerzeń jest przeznaczone tylko i wyłącznie do komputerów 65XE/130XE na konkretnej płycie z ECI i z pamięciami 4bit.

Drugie rozwiązanie jest moimi wczesnymi próbami z rozszerzaniem, które było nieudane i jest w zasadzie opisem jak nie należy rozszerzenia robić, bo ono nie będzie działało poprawnie. Można potraktować jednak jako pogląd na sytuację jakie skąd sygnały trzeba pobrać i jak dużo trzeba się nalutować w środku Atari, żeby tymi pająkami zaspokoić potrzeby:-)

Generalnie do płyty 65XE bez ECI jest trudno zrobić rozszerzenie i wiąże się to z walkami z oscyloskopem, analizatorem, trzeba mieć wiedzę i cierpliwość. Laikowi nie polecam bo sobie nie poradzi, a odpłatnie nie wiem czy ktoś się podejmie i mu się będzie chciało w tym babrać. Zwykłemu użytkownikowi polecam zaopatrzyć się w Atari z ECI i wtedy otwiera się spektrum możliwości, w tym nieinwazyjnych.

10

W starych 65XX Mariusz Geisler w latach dziewięćdziesiątych wycinał dodatkową szczelinę w obudowie i montował złącze ECI. Działało super z Karin Maxi.
Ponadto zrobił rozszerzenie do 1088k trochę odmienne od pasiowego. Dla mnie to rozszerzenie daje ramdysk, w którym mieści się dyskietka 720k i to wystarcza.

Nikt nam lekkiego życia nie obiecywał i słowa dotrzymał.
Moje www

11

Jedno takie 65xe bez eci, z eci działa do dziś, a to prawie zwykłe 65xe z  Antonią 2turbo i Zośki i inne takie tam siedzą :)

12

Napisz mi na priv to zaproponuję co mogę zainstalować do tej rewizji płyty.

13

perinoid napisał/a:
Lampart_28 napisał/a:

Nie ma takiego rozszerzenia, zwłaszcza do tej płyty. Wszystkie wymagają jakichś modyfikacji.

Dlaczego? Jak weźmie Ultimate i podstawkę pod CPU to nie ma żadnego lutowania :) Więc nie ma modyfikacji.

Ja natomiast mam z SRAM i tez nie ma modyfikacji na płycie po połączenia są tylko SRAM do Ultimate.

pozdrawiam,
Przemek O.

14

Hmm... do U1MB musi wywalić mmu i os rom które na ogół są wlutowane w płytę w miażdżącej większości XE... i wlutować podstawki... oraz zaciągnąc 4 sygnały dodatkowo z płyty albo z pinów scalaków, lutując kable... więc modów całkiem sporo.

15

Dokładnie. Zawsze coś trzeba lutować. Albo to kwestia wyciągnięcia MMU/ROM, jak w U1MB (w sumie 48 pinów), albo Antica (VBXE lub SRAM od Jurgena - swoją drogą chyba najtańsze teraz), albo dołożenia mnóstwa przewodów, żeby się podpiąć co najmniej pod 8 linii adresowych i 8 linii danych ale i jeszcze kilku innych. ZAWSZE trzeba coś lutować, nie ma wyjścia. Ta płyta po prostu taka jest - albo się lutuje i to dużo, albo się nie ma.

16

laborant napisał/a:

Hmm... do U1MB musi wywalić mmu i os rom które na ogół są wlutowane w płytę w miażdżącej większości XE... i wlutować podstawki... oraz zaciągnąc 4 sygnały dodatkowo z płyty albo z pinów scalaków, lutując kable... więc modów całkiem sporo.

A OK, o tym mówisz. Mam 800XL gdzie wszystko jest w podstawkach, wiec ja nic nie musiałem. Moja wina :) Tylko że wlutowanie podstawek nie jest ingerencją jako taką w komputer. Bo czy będą procki w podstawkach czy nie, będzie to działać tak samo.
I w sumie o To mi chodziło.
Ale tak - masz rację - duża część ma bezpośrednio wlutowane w płyty i wtedy przynajmniej trzeba podstawki dolutować.