1

Cześć,

Jakiś czas temu zachciało mi się po 30 paru latach kupić ponownie Atari 800XL. Udało się za śmieszne pieniądze w stanie "nieznanym". O dziwo w miarę działał.
Tutaj niezaprzeczalną pomoc w doprowadzeniu komputera do sprawności wyświadczył mi Lotharek.
Oczywiście do tego wpadło SIO2SD, Ultimate1MB, SRAM od Lotharka oraz Sophia2 (to dzięki SIMIUSowi który poratował sztuką rozszerzenia).
Gdy już miałem czas się tym bardziej pobawić, zacząłem mieć pewne pytania.
1. Czy do Ultimate1MB o Lotharka (najnowsza wersja 2025) można grać firmware od FJC? Bo wdaje mi się że firmware na Ultimate jest starszy. A w czym problem? Ogólnie chodzi mi o zaprogramowanie cartów 2-4. W tej chwili są one niezaprogramowanie, a żal to miejsce zostawić puste. Z tego co widziałem w update od FJC można wybierać co ma być na konkretnych epromach zapisane i na tym by mi zależało. Natomiast nie chcę próbować, żeby nie uceglić Ultimate.

2. Czy dla atari jest cos w stylu SIDE czy AVG ale nie jako cartridge?
Ogólnie SIO2SD jest spoko, tam też można stworzyć 16MB ATR i używać go "jakby" jako HDD, ale to nie do końca to samo. Pytanie czy nawet SIDE czy AVG pracują w ten sposób co myśle - czyli dają dostęp do partycji większej niż 16MB ale na zasadzie dostępu do plików i katalogów przez SDXa? A nie jako wgrywarkę ATRów.

3. Czy cartridge od Kuby Husaka z Action są nadal dostępne przez formularz na stronie? Bo pisałem do niego ale nie dostałem odpowiedzi. Może ktoś wie :) I jeszcze jedno, czy ten cartridge z możliwością programowania to jest coś podobnego jak OSS 4 in 1?

Ogólnie wiem że wiele z tego co pytam, pojawiało się już w watkach na forum, ale nigdzie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Albo nie potrafię szukać.

2

Ad.1. Oczywiście, że tak. Możesz rozważyć zrewanżowanie się FJC dobrowolną donacją.
Ad.2. Dlaczego opcja carta ci nie pasuje? Chciałbyś coś wewnętrznego?
Ad.3. Mądrzejsi się wypowiedzą.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

3

Ad.1. Oczywiście, że tak. Możesz rozważyć zrewanżowanie się FJC dobrowolną donacją.

A to się samo przez siebie rozumie :) Sam jestem programista więc bardziej niż rozumiem :)

ponieważ chciałbym tez to używać np. z cartem Action! czy wspomnianym już OSS 4 in 1.  Poza tym, nie chciałbym na stałe carta w 800xl :) to jest jedyna rzecz co mi się w nim nie podoba :)

4

Cart w 800xl ma też jedną wadę co do której się muszę zgodzić - stoi pionowo i podwyższa znacznie komputer przez co nie można wsunąć go np. na ruchomej półce pod biurko. Albo przykryć pokrywą. Może jakiś kątowy adapter do cartów by się przydał, by leżał na obudowie poziomo a nie stał. Albo splitter kątowy z przełącznikiem na więcej niż jeden cart. A może jest już jakiś?

5

Hej. Gdzie do mnie pisałeś?

Miałeś szczęście, rzadko odwiedzam to forum :)

Kartridże mam tylko w wersji 1 MB, te mniejsze były niewiele tańsze. Można na nie wgrać jeden wsad kartridżowy na raz.

6

qbahusak napisał/a:

Hej. Gdzie do mnie pisałeś?

Miałeś szczęście, rzadko odwiedzam to forum :)

Kartridże mam tylko w wersji 1 MB, te mniejsze były niewiele tańsze. Można na nie wgrać jeden wsad kartridżowy na raz.

Na maila z Twojej strony, gdzieś znalazłem :) Ale ok, wszystko wiem. Pytanie - nadal przez ten formularz można to zamówić?

7

przemek-o napisał/a:

ponieważ chciałbym tez to używać np. z cartem Action! czy wspomnianym już OSS 4 in 1.  Poza tym, nie chciałbym na stałe carta w 800xl :) to jest jedyna rzecz co mi się w nim nie podoba :)

No to rozwiązaniem jest np. IDE Plus2, które podłączasz do złącza PBI tasiemką (więc możesz to położyć sobie z tyłu), który daje ci bardzo szybki dysk obsługiwany również przez SDX oraz ma gniazdo cartów, w które możesz sobie włożyć cartridge.

laborant napisał/a:

Może jakiś kątowy adapter do cartów by się przydał, by leżał na obudowie poziomo a nie stał. Albo splitter kątowy z przełącznikiem na więcej niż jeden cart. A może jest już jakiś?

Być to nie ma. Ale można zrobić. Aczkolwiek równie dobrze można zastąpić XL przez XE ;-)

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

8

perinoid napisał/a:

No to rozwiązaniem jest np. IDE Plus2 (...)

A to jest jeszcze nabywalne?

9

Z drugiej ręki... Ale zawsze można poprosić Simiusa, może coś zorganizuje, jakąś partię.

10

laborant napisał/a:

Cart w 800xl ma też jedną wadę co do której się muszę zgodzić - stoi pionowo i podwyższa znacznie komputer przez co nie można wsunąć go np. na ruchomej półce pod biurko. Albo przykryć pokrywą. Może jakiś kątowy adapter do cartów by się przydał, by leżał na obudowie poziomo a nie stał. Albo splitter kątowy z przełącznikiem na więcej niż jeden cart. A może jest już jakiś?

Serio to dla ciebie taki problem wyjąć karta i wtedy pokrywą przykryć?

Atari 65XE, U1MB, Sophia2, AVG Cart, SIO2SD

11

TMK napisał/a:
laborant napisał/a:

Ale już używać SIDE razem z cartem OSS 4 in 1 to już problem :)

12

Cokolwiek by nie włożył to i tak nie da się w to gniazdo włożyć więcej jak jednego carta. No ale ja nie o to pytałem. Ja tam wolę wyciągnąć carta i przykryć komputer niż trzymać ten cart cały czas wpięty ;)

Atari 65XE, U1MB, Sophia2, AVG Cart, SIO2SD

13 Ostatnio edytowany przez perinoid (Wczoraj 15:11:16)

przemek-o napisał/a:

Ale nie z AVG - można jednocześnie zamaposać obraz dyskietki (po SIO) oraz uruchomić cart Action!, co właśnie przed chwilą zrobiłem. I to działa. Pewnie z SUB analogicznie. ALe tego nie próbowałem z SDX w U1MB.
Z Side3 też działa. Zamontowałem najpierw obraz dyskietki a potem wybrałem cart Action! i zadziałało. Można też podmontować cart i odpalić SDX z U1MB i to też zadziałało. Także - jeśli masz Side3 to nie masz się czego bać.
Natomiast nie uda się z Side2 bo on nie umie uruchamiać obrazów CAR i przy nim rzeczywiście przydałby się jakiś cart do odpalenia Action!.

14

TMK napisał/a:

Dokładnie, dla mnie to problem/niedogodność konstrukcyjna. Po co miałbym 2x dziennie wkładać i wyciągać carta np. AVG zużywając styki - chyba żeby rękę ćwiczyć ;)

15

AVG i SUB potrafi stokować karty (z obrazów), to co pisze perinoid.

Cuda wianki i nie tylko :) POKEY 4ever ;)

16

perinoid napisał/a:
przemek-o napisał/a:

Ale nie z AVG - można jednocześnie zamaposać obraz dyskietki (po SIO) oraz uruchomić cart Action!, co właśnie przed chwilą zrobiłem. I to działa. Pewnie z SUB analogicznie. ALe tego nie próbowałem z SDX w U1MB.
Z Side3 też działa. Zamontowałem najpierw obraz dyskietki a potem wybrałem cart Action! i zadziałało. Można też podmontować cart i odpalić SDX z U1MB i to też zadziałało. Także - jeśli masz Side3 to nie masz się czego bać.
Natomiast nie uda się z Side2 bo on nie umie uruchamiać obrazów CAR i przy nim rzeczywiście przydałby się jakiś cart do odpalenia Action!.

Ale ja mam fizyczny cart, a nie obraz i chce fizyczny kart a nie jego obraz i dlatego jest problem.

Powiem inaczej, tak na dobrą sprawę, pomijając prędkość, to tak jak pisałem, na SIO2SD udało mi się dzisiaj nawet 32MB ATR stworzyć pod SDXa, wiec to nie jest problem ze nie można. Bardziej chodziło mi o to, żeby taki HDD z jego partycją mieć zawsze dostępnego bez podmapowywanai. Bo tego mogę na D8 np. podmontować i będzie tylko wolniej chodzić.

Tutaj wszystkie moje problemy rozwiązuje IDE+ (z tego co doczytałem) oczywiście jeśli uda się je gdzieś wyrwać :/

pozdrawiam,
Przemek O.

17

przemek-o napisał/a:

Ale ja mam fizyczny cart, a nie obraz i chce fizyczny kart a nie jego obraz i dlatego jest problem.
[...]
Tutaj wszystkie moje problemy rozwiązuje IDE+ (z tego co doczytałem) oczywiście jeśli uda się je gdzieś wyrwać :/

No to teraz jasne. W sumie też czasami lubię sobie życie utrudniać mając dostępne inne rozwiązania ;-) Tutaj XE wygrywa bo wystarczy splitter  ECI od Zaxona i można mieć wpięte dwa carty na raz. Z XL tu jest problem - do kiedy @MatGuru nie skończy konwertera PBI->ECI, nad którym pracuje. Wtedy problemu nie będzie.

18 Ostatnio edytowany przez AS... (Wczoraj 18:05:10)

ide+ ten nie 'ujowe" będzie reaktywowane :) (rev.d oczywiście).
Kermit się tym zajmuje .

19

Rev. D to jest to wpinane w ECI? Nie ta wersja na taśmie?