1 Ostatnio edytowany przez x_angel (Dzisiaj 15:59:43)

Hej
Dostałem do naprawy dwie stacje Atari 1050. Nie jest to do końca mój temat, ale czasem trzeba zrobić coś innego, żeby głowa odpoczęła.

Pierwsza stacja przestaje działać po kilku minutach. Jeszcze się nią nie zajmowałem, ale muszę zajrzeć do sygnałów zegarowych i do układu resetu. Ale mniejsza z tym.

Druga stacja miała więcej usterek. Po pierwsze zwarcie w linii 12V. Okazało się, że tranzystor TIP110 był przykręcony bez przekładki mikowej.
W napędzie sam napęd dyskietki obracał się z dużymi oporami. Rozebrałem, okazało się, że łożyska stoją. Wymoczyłem w WD40 i na razie ruszyły, ale myślę, że dobrym pomysłem byłby zakup nowych. Jedno to SR-3ZZ i da się namierzyć w necie. Drugie to SSR-3ZZ i ma taki ciekawy "kołnierz".
Czy ktoś coś wie na temat takiego łożyska?

No i na razie trzecia usterka - nie działał czujnik ścieżki zerowej. Okazało się, że jedna noga od diody nadawczej transoptora była urwana. Mam zamiar ją wymienić, ale musiałem zdemontować ten czujnik i teraz moje pytanie: jak potem wyregulować ten czujnik?
Jakieś domowe metody? Mogę wpiąć oscyloskop na wyjście wzmacniaczy z głowicy, ale czego tam szukać? Jak wymusić obroty w napędzie?
Wszelkie sugestie mile widziane.

Pozdr!

2 Ostatnio edytowany przez laborant (Dzisiaj 18:18:59)

Jest taki tool pt. 1050 Disc Diagnostic, robi różne testy jak i pomaga regulować, w tym sensor ścieżki zerowej i obroty. Po iluś przesunięciach czujnika w końcu test pokaże że jest ok...

Do wymuszania niekończących się obrotów stacji i czytania sektora używałem też RPMTEST. To chyba było proste narzędzie w basicu, ale pomocne przy diagnozach i naprawach 1050.

Jak znajdę to tu wrzucę bo dawno nie używałem i nie mogę teraz u siebie natrafić.

Post's attachments

1050 Disk Diagnostic.xex 6.57 kb, liczba pobrań: 1 (od 2025-03-12) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

3

Regulacje 1050 opisane są na dereatari. W stopce tego postu jest tekst "Moje WWW". kliknij go i wybierz De Re Atari, dalej Serwis i Stacja 1050. Jest też tam do pobrania atr z diagnostyką 1050.

Nikt nam lekkiego życia nie obiecywał i słowa dotrzymał.
Moje www

4

A rzeczywiście, zapomniałem o Twojej stronce i że to tam jest :)
Kojarzyłem o magnetofonie, a po prostu nie kojarzyłem o stacji.

Rzucę okiem ale muszę powiedzieć, że przykręciłem transoptor i tę "blokadke" w tym samym miejscu (śrubki były odciśnięte w plactiku) i stacja czyta :)