1

Muszę w końcu spiąć poślady i zabrać się za kolejny projekt joya.

Tutaj ma już być bajer w postaci autofire, włączany osobno dla każdego z 3 fire + regulacja częstotliwości (przełącznik 3 pozycyjny).
Generator ma być oparty na jednym NE555, bo nie widzę sensu 3 osobnych. Przełącznik do częstotliwości i tak mam tylko 1 wolny.

Stworzyłem coś takiego:

https://www.atari.org.pl/forum/misc.php?action=pun_attachment&item=12697

I teraz pytania.
1. Który wariant podłączenia do fire lepiej zastosować A czy B?
2. W ogóle to zadziała z fire 2 i 3? (nie mam akurat NE555 pod ręką żeby sprawdzić).
3. Standardowa częstotliwość autofire (jak znalazłem) to 7Hz, ale mogę jeszcze dodać 2.Jak tak to jakie?

4. Coś byście zmienili? Tranzystor dałem taki, bo mam cały pojemnik, ale tutaj nie jest to przecież element krytyczny.

Post's attachments

autofire.png 66.9 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

2

Ponieważ się nie znam to się zapytam - czy wyjście Q NE555 jest typu "open collector" czy ściąga do gleby przy zerze?

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

3

Jako, że mało się znam i dlatego pytam, to wiem tylko, że na wyjściu jest bufor (nie wnikałem w szczegóły) i tutaj układ generuje sygnał prostokątny, więc naprzemiennie ściąga do gleby i daje 5V, czy ile tam jest na wyjściu.