26

Jest nowa rewizja płytki, gdzie najmniejsze elementy są w rozmiarze 0805, czyli nie ma tragedii, ale ja składałem starą wersję i też sobie poradziłem. Nie liczyłem dokładnie ile to wychodziło składając samemu, ale coś koło 50zł. Nie mogłem nigdzie znaleźć tych slotów na karty i ostatecznie kupiłem moduły do Arduino w których były właściwe i je wylutowywałem.

Moja kolekcja: Atari 1040STe (4MB), Atari 1040STfm (4MB, BLiTTER, AT-ONCE+), Atari 800XE (SIMM EXP 1MB), Atari 800XL (RAMBO XL 256kB), Atari 600XL (64kB), Sinclair ZX SPECTRUM+ (48kB), TIMEX Computer 2048 (48kB), Commodore A600 (2MB+4MB, HDD CF 4GB), Commodore C64C.

27

Na githubienie widzę tej nowej wersji.

28

Branch 5.1 ale w releases też jest:
https://github.com/retro16/acsi2stm/releases/tag/5.1a

Moja kolekcja: Atari 1040STe (4MB), Atari 1040STfm (4MB, BLiTTER, AT-ONCE+), Atari 800XE (SIMM EXP 1MB), Atari 800XL (RAMBO XL 256kB), Atari 600XL (64kB), Sinclair ZX SPECTRUM+ (48kB), TIMEX Computer 2048 (48kB), Commodore A600 (2MB+4MB, HDD CF 4GB), Commodore C64C.

29

Dzięki za ostrzeżenie. Skłaniałem się już do zakupu tych co już są na ebajach za ok 130zł, ale poczekam na takie w nowej wersji.

<-- Kontakt przez "E-mail" gdyż albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.

--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--

30 Ostatnio edytowany przez AS... (2025-02-01 00:09:37)

uicr0Bee napisał/a:

Dzięki za ostrzeżenie. Skłaniałem się już do zakupu tych co już są na ebajach za ok 130zł, ale poczekam na takie w nowej wersji.

Ja tylko...,,,
+ dziękuję Adam!

31

Kupiłem ACSI2STM w wersji MSTE.
Nie wiem czy to normalne, gdy w pierwszym slocie jest karta ACSI (taka jak np. w Ultrasatanie), w drugim karta FAT PC, to widzi tylko pierwszą.
Gdy są odwrotnie widzi obie, pokazuje że startuje z L, jednak wczytuje NEWDESK.INF z drugiej. Partycje z karty ACSI widoczne są od litery C:.
I w sumie o to chodzi :) Fajna sprawa, nie wiem jak będzie przy dłuższym użytkowaniu.

Było miło :) Do widzenia.

32

A jaki masz sterownik na tej z USatana?

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

33

artik-wroc napisał/a:

Nie wiem czy to normalne, gdy w pierwszym slocie jest karta ACSI (taka jak np. w Ultrasatanie), w drugim karta FAT PC, to widzi tylko pierwszą.

Tak, to normalne, sposoby "mieszania" kart są opisane w tym dokumencie:
https://github.com/retro16/acsi2stm/blo … emdrive.md

34 Ostatnio edytowany przez artik-wroc (2025-03-01 11:58:14)

perinoid napisał/a:

A jaki masz sterownik na tej z USatana?

HDDriver

_tzok_ napisał/a:

Tak, to normalne...

Faktycznie.
"Insert the ICD PRO SD cards after the GemDrive cards."

35

Możesz umieścić sterownik GEMDRIVE.PRG w folderze AUTO partycji ACSI, wtedy zobaczy kartę FAT włożoną do "dalszego" slotu.

36

Po pierwszych zachwytach, przyszedł kubeł zimnej wody :(
W sytuacji, gdy karta ACSI jest za kartą PC nie startuje XBOOT i oczywiście AUTO jest pomijane. Ładuje się tylko NEWDESK.INF. To trochę lipa, a nie chcę przerzucać całego dysku C na kartę PC.
Gdy próbuję wymusić start HDDrivera z C, naciskając klawisz C, następuje zwiecha.

Spróbowałem zatem inaczej...

_tzok_ napisał/a:

Możesz umieścić sterownik GEMDRIVE.PRG w folderze AUTO partycji ACSI, wtedy zobaczy kartę FAT włożoną do "dalszego" slotu.

tutaj też zawiesza się przy próbie uruchomienia GEMDRIVE.PRG.

Spróbuję nowszej wersji HDDriver, chociaż czytając jak Uwe odniósł się do sugestii autora ASCI2STM to raczej lepiej nie będzie. To zostaje jeszcze ICD. Jak nie da rady wracam do MegaBoruty :)