1 Ostatnio edytowany przez goolash (Dzisiaj 13:54:53)

Mam problem z poprawnym odczytem parametrów dysku przy podłączeniu adaptera FS1307 v1.4 (czy taniego adaptera z Chińskiej Republiki Ludowej) pod port IDE w Falconie (TOS 401)
ICD nie potrafi poprawnie odczytać geometrii.
AHDI teżnie chciały poprawnie współpracować.
Jedynie HDDRIVER poprawnie widzi zarówno adapter jak i nawet nazwy kart SD które w nim siedzą. Niestety wersja demo nie pozwoliła mi na jakieś sensowne testy. Nie wiem jak z odczytem plików.

Czy ma ktoś może jakieś doświadczenia ze sterownikami Pery Putnika, w takiej kombinacji ?
Czy ewentualnie upgrade TOSu coś tu zmieni  (jeśli tak to czy musi to być EMUTos) ?
Czy klasyczny 20GB dysk PATA 2.5 będzie widoczny bez problemów ?

2

Sprawdź, czy ten adapter ma zworkę. Miałem podobny problem z chińskim adapterem SSD2IDE i pomogła wyciągnięcie zworki.

goolash napisał/a:

Czy klasyczny 20GB dysk PATA 2.5 będzie widoczny bez problemów ?

U mnie widział nawet 250 GB, ale był problem z partycjonowaniem takiej przestrzeni i poprzestałem na 128 GB.

Zawsze mam rację, tylko nikt mnie nie słucha.

3 Ostatnio edytowany przez Kroll (Dzisiaj 17:50:49)

Ja w swoim falconie uzywam tez jakiegos prostego adapter IDE2SD, kupionego na alegro za grosze kilka lat temu, nie znam symbolu, ale mi smiga, widzi rózne karty SD do 64GB włacznie.
Z tego co kojarze nie widzialem adapterów IDE2SD na dwie karty, zeby można bylo przelaczac MASTER/SLAVE to i pewnie zworki nie ma.
Co do TOS-a to polecam wymienic na 4.04. z EmuTosem na falconie bardzo mało sie bawiłem bo nie mam takiej potrzeby.
Jako sterownika od dawien dawna uzywm tylko i wylacznie HDDRIVERA i on sie sprawdza, fakt jest faktem że jak HDDriver widzial bez problemu taka karte to z wlasnej ciekawosci postawiłem tez stery od Putnika.
Tak bez problemu mam tez 60GB 2.5 calowy dysk, jak i uzywalem 3.5 calowych dyskow PATA nawet 40-80GB z 10-15 lat temu :)

Falcon CT63, CTPCI + Radeon 9250, napęd MO Fujitsu 230 MB oraz naped Syquest 230 MB, Nagrywarka Yamaha CDRW 2100, Napęd DVD-ROM, Netusbee, Skaner EPSON GT8000/Falcon 030, Ram 14 MB, karta CF 16 GB/Hades 060, CD-ROM, Nagrywarka Yamaha CDR, karta sieciowa, napęd Syquest 44 MB/Atari TT 030; 10 MB ST-Ramu, 64 MB TT-Ramu, Zewnętrzny naped CD-ROM, napęd MO Fujitsu 230 MB, karta graficzna MEGA Vision 300 Netusbee/Atari Jaguar + Skunkboard, Atari 65 XE + SIDE

4

Kroll napisał/a:

Z tego co kojarze nie widzialem adapterów IDE2SD na dwie karty, zeby można bylo przelaczac MASTER/SLAVE to i pewnie zworki nie ma.

Mój adapter też jest 1 do 1, a zworkę ma. Nie mam bladego pojęcia, do czego służy, ale bez niej działa. :-)

5

tak, ten adaper to najprostsze co istnieje, niestety nie ma tam zadnej zworki, wystepuje w roznych postaciach, ale zawsze melduje sie jako sf-1307

Kroll napisał/a:

Jako sterownika od dawien dawna uzywm tylko i wylacznie HDDRIVERA i on sie sprawdza, fakt jest faktem że jak HDDriver widzial bez problemu taka karte to z wlasnej ciekawosci postawiłem tez stery od Putnika.

a jak Putnik daje sobie rade z tym adapterem ?

6

uruchomilem jego programik do partycjonowania karty SD (zaznaczajac IDE) zobaczył wielkośc karty, podzielilem np na partycje po 1GB, zainstalowalem, zrestartowałem kompa i ruszył.

Falcon CT63, CTPCI + Radeon 9250, napęd MO Fujitsu 230 MB oraz naped Syquest 230 MB, Nagrywarka Yamaha CDRW 2100, Napęd DVD-ROM, Netusbee, Skaner EPSON GT8000/Falcon 030, Ram 14 MB, karta CF 16 GB/Hades 060, CD-ROM, Nagrywarka Yamaha CDR, karta sieciowa, napęd Syquest 44 MB/Atari TT 030; 10 MB ST-Ramu, 64 MB TT-Ramu, Zewnętrzny naped CD-ROM, napęd MO Fujitsu 230 MB, karta graficzna MEGA Vision 300 Netusbee/Atari Jaguar + Skunkboard, Atari 65 XE + SIDE

7 Ostatnio edytowany przez goolash (Dzisiaj 19:04:33)

OK, czyli  wyglada na to, że PP i HDDRIVER to jedyne co obsluzy ten adapter.

edit:

Lizard napisał/a:

U mnie widział nawet 250 GB, ale był problem z partycjonowaniem takiej przestrzeni i poprzestałem na 128 GB.

Lizard, a ten dysk to pod jakim driverem partycjonowles ?

8

Używam hddrivera 10.12.

9

ok, wielkie dzieki, widać, że duzego wyboru nie ma