1 Ostatnio edytowany przez nosty (2025-01-01 13:36:03)

Sprzedam Atari STE, kryjące się skromnie, niczym wehikuł Pana Samochodzika, pod maską Atari STF ;)

A poważnie: górna część obudowy jest od STF, cała reszta (w tym spodnia obudowa) od STE.

Sprawdziłem komputer jak tylko mogłem, działa, gra i buczy. Aczkolwiek moje sprawdzenie ograniczyło się tylko do wgrania gier i postukania w klawiaturę.
ST nie jest moją specjalnością, nie mam żadnych dyskietek z programami diagnostycznymi.

Wady:
- Niemiecka klawiatura i TOS.
- Sprzedaję sam komputer, bez myszy, monitora, czy kabli!
- Górna część obudowy (ta od STF) jest w zauważalnie innym odcieniu niż dolna. Czyli zmieniła kolor, ale bardzo jednolicie.
- Jak przejedzie się ręką po obudowwie nad klawiaturą, to w jednym miejscu czuć niewielkie wybrzuszenie, wizualnie tego absolutnie nie widać. Po rozkręczeniu okazało się, że w tym miejscu, na spodniej części obudowy jest niewielki plastikowy występ. STE ma najwyraźniej ciut inną stację niż STF i dlatego ten element obiera się na stacji zamiast być za nią. Można go spiłować, ale to już zostawiam nabywcy.
- Stacja wczytała 4 gry na 5, które testowałem. Nie wczytały się Lemingi, nie wiem czemu. Nie daję gwarancji na stację.

Zalety:
- Klawiatura wygląda rewelacyjnie, żadnych przebarwień.
- Komputer jest w środku czysty.
- Był przechowywany w ciepłym pomieszczeniu, zabezpieczony przed kurzem.
- Obraz na monitorze C1084 jest ładny, wyraźny, jak widać na zdjęciach.
- Gwarantuję, że komputer jest sprawny. Jeśli cokolwiek będzie nie tak, zwracam kasę lub daję zniżkę. U mnie słowo droższe od pieniędzy ;) Jak pisałem wyżej, nie mogę tylko zagwarantować 100% działania stacji.

I teraz: ciężko mi wycenić ten sprzęt. Za mało się ich sprzedaje z tego co szukałem.
Przez tę obudowę od STF ewidentnie nie jest to egzemplarz kolekcjonerski Chciałbym by trafił do kogoś, kto będzie go używał, zadba o niego.

Proponuję więc szybką licytację.

Zasady:
- koniec licytacji: 2025-01-02 22:00,
- przebicie o 20 zł.
- proszę deklarować czy możliwy jest odbiór osobisty w Łodzi, lub w Licheniu na Last 2025 za 2 dni.
- cena wywoławcza: 500 zł.
- bardzo ale to BARDZO nie chciałbym go wysyłać. Jeśli będę musiał, to tylko Inpostem. Dlatego każdy, kto zadeklaruje odbiór na Last (Licheń) lub bezpośrednio w Łodzi, ma automatycznie zniżkę 100 zł.

Zapraszam i dziękuję.

Szczegółowe zdjęcia:
https://imgur.com/a/U4lUPFE

https://www.atari.org.pl/forum/misc.php?action=pun_attachment&item=12489

Post's attachments

ste4.jpg 553.06 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

2

Grałbym! Odbieram na Loście. Kolekcjoner ze mnie żaden ale chcialbym poznać ten system.

Atari 130XE Disco Edition/576kB RAM/Stereo/Covox/Q-Meg OS/Cobra Freezer + Atari 1050 Toms Multi
Atari 800XE/U1MB/Sophia2/PokeyMax + CA2001

3

Stacja dyskietek jest z STf, a tulejki dystansowe pod nią zapewne z STe, stąd stacja jest jakieś 3mm za wysoko.

Moja kolekcja: Atari 1040STe (4MB), Atari 1040STfm (4MB, BLiTTER, AT-ONCE+), Atari 800XE (SIMM EXP 1MB), Atari 800XL (RAMBO XL 256kB), Atari 600XL (64kB), Sinclair ZX SPECTRUM+ (48kB), TIMEX Computer 2048 (48kB), Commodore A600 (2MB+4MB, HDD CF 4GB), Commodore C64C.

4 Ostatnio edytowany przez Mq (2025-01-01 18:13:45)

600zł; odbiór na Last Party

Edit: jak coś, to nie mam ciśnienia na zakup, ale jak się trafi STE w dobrym pieniądzu, to wezmę. Dla siebie, nie na żaden handel. Pasuje mi taki egzemplarz, górna obudowa od STF dodatkowo spowoduje, że nie będzie mnie kusiło żeby go sprzedać jak będę miał dołek finansowy. Kiedyś miałem STE w przepięknym stanie, więc było wartościowe i poszło niestety na sprzedaż jak potrzebowałem kasy. Ja potrzebuję kompa bardziej do używania niż do kolekcjonowania, więc taki egzemplarz jest dla mnie jak znalazł:-) To tyle - chciałem się wytłumaczyć:-)

5 Ostatnio edytowany przez AS... (2025-01-01 18:12:27)

666, Licheń. Łódź, nawet Tobie wyniosę z mieszkania ;)

6

O, AS wkroczył, no to mamy po licytacji...

7

@AS, po co Ci STe? :) TOMS z tym nie pójdzie.

Cuda wianki i nie tylko :) POKEY 4ever ;)

8 Ostatnio edytowany przez AS... (2025-01-01 18:31:38)

Edit Tomsy będę podlączał :)

9

sun napisał/a:

@AS, po co Ci STe? :) TOMS z tym nie pójdzie.

As bedzie podlaczal port szeregowy z STE z tym w Tomsie 720CR.

10

Hehe :)
Same dobre mordki!

11

_tzok_ napisał/a:

Stacja dyskietek jest z STf, a tulejki dystansowe pod nią zapewne z STe, stąd stacja jest jakieś 3mm za wysoko.

Możliwe. Wydawało mi się, że stacja jest inna, bo w tym STE jest taki duży przycisk wyjmowania dyskietki (jak widać na fotce) a mam jeszcze jedno STF gdzie w stacji przycisk jest mniejszy i na prawo.
Ale ja się słabo wyznaję na ST.

Skoro już są chętni z odbiorem na Last, to zmieniam trochę zasady, bo VLX zabiera jutro moje graty na Lasta (ja dojadę w piątek), więc STE po południu jedzie do Lichenia.
W związku z tym, odbiór na Last to teraz jedyna opcja.

Ostatnia, najwyższa oferta jest AS-a: 666 zł.

Obiecana zniżka od ceny końcowej (100 zł) oczywiście zostaje w mocy.

12

Góra obudowy i stacja dysków jest od starego ST. One miały duży przycisk w stacji. Są one rzadko spotykane.

Lynx I / Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
http://260ste.atari.org

13

Qrka, Rurka,
Czyli to nie do końca ste :(

Nosty a dma jest tam sprawne ?

14 Ostatnio edytowany przez nosty (2025-01-02 08:11:49)

Stacja faktycznie musi być od STF, głupio myślałem, że nie, bo przecież wycięcie na stację jest w górnej części obudowy i pasuje na nią.

AS... napisał/a:

Qrka, Rurka,

Panie, a jaką grą mam to sprawdzić? :P

Atari jedzie na zlot, obejrzyj i sprawdź je sobie jak chcesz. To nie allegro, jak nie będziesz chciał, to nie kupisz :)

15

AS... napisał/a:

Mam wersję EmuTOS która działa poprawnie ze 'złym DMA'. Szukam chętnych do sprawdzenia na prawdziwym sprzęcie.

Lynx I / Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
http://260ste.atari.org

16

700 - jak nie za późno i jak się AS zgodzi odpuścić. Chciałem zalicytować przed 22:00, ale robię pracę na Lasta i skupiony na programowaniu nie zauważyłem że mi minęło... Tak więc zrozumiem jak za późno - zasady to zasady. Decydujcie Panowie.

17

No to wygrałem :)
Yupi!

18

No to gratuluję:-)

19

AS - cytuję "Mayonez, sprzedaj tego STka, to gówno" :)

Mayonez/COBRA
Atari 1040 STE (4MB RAM, TOS 2.06/1.06, Ultrasatan, Netusbee)
Atari 65XE, 512KB ext. RAM, SIO2SD