1 Ostatnio edytowany przez QUAD (2024-12-27 21:21:33)

Hejka wszystkim, dostałem Falcon, problem w tym że nie działa, ogólnie po włączeniu monitor się budzi, czyli jakieś Synchro dostaje, ale nic więcej się nie dzieje. Od czego zacząć, są dostępne jakieś schematy albo coś, jestem na etapie poprawiania lutów bo są strasznie skorodowane. Trza go przywrócić do życia i poprawić wygląd :)
W razie czego mam multimetry, jakiś oscyloskop, analizator ten fajny za 30 zł itp :)

ogólnie pare dni temu jeszcze działał ale tylko i wyłącznie z kartą DFB1, bez niej nie ruszał, kolejna ciekawostka że w atari jest toś 4.04, ale tu też bym się doszukiwał jakiś problemów bo DFB startuje tylko na emutosie, mam też diagcarta, teraz nawet z nim nie rusza. Pierw myślałem że walnięte CPU ale jak działał nim wyzionął zupełnie to z DFB i bez niego na diagcarcie cos się wyświetlało więc CPU raczej sprawny.

2

Zapomniałem dodać że zasilanie jest OK

3 Ostatnio edytowany przez perinoid (2024-12-27 21:30:23)

Czy założyłeś brakującą zworkę po zdjęciu DFB1?

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

4

oczywista oczywistość :)

5

Falcon po rgb, nie lubi się z monitorami "cienkimi" led... Różne kable różne jazdy.
Zobacz po vga.

6

no niestety, bez zmian

7

zauważyłem   że na liniach   romu A3 i A2 mam 2,5k zamiast 4,8k jak na innych, więc może tu coś jest nie teges

8 Ostatnio edytowany przez QUAD (2024-12-29 11:05:50)

Linie   A2 i A3 od Romu są zwarte, czyli od strony procka     to A3 i A4, rom wyjęty a zwarcie nadal jest, szukam dalej

Przywrócone do stanu poprzedniego, uruchamia się dfb1 a bez nie, dodatkowo jak ustawiam zworkę na TOSa na karcie DFB1 to nie startuje :/

tera podłączyłem oscyloskop do z analizatorem do lini od D0 do D7, dodatkowo sondę pod AS, i wyszło coś takiego, 4 pierwsze bity każdej lini danych to jedynki, chyba ze coś źle czytam.

Post's attachments

snapshot_dso_12_29_10_59_25.bmp 1.1 mb, liczba pobrań: 7 (od 2024-12-29) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.