26

piomet napisał/a:

A jak uzyskać dostęp do tej partycji FAT16 pod  Spartą? Wywala komunikat Disc not respond.

Partycję, którą zadeklarujesz w FDISK musisz następnie pod Sparta DOS X sformatować. Polecenie FORMAT i wybierasz z zakresu D1:-D15: (A, B, C, ...I, J, K ...). Postępuj rozważnie ;)

aha - widzę tu bzdury, gdzieś powyżej. W przypadku SDX nie kończymy na D8, czy D9: ....

Kontakt: pin@usdk.pl

27

lopez napisał/a:

Tak fatfs.sys potrzebuje trochę czasu na utworzenie indeksów (chyba?). Ale nie trwa to strasznie długo. Szkoda jedynie, że jest tylko do odczytu.

I offered to help make it R/W since I already wrote a R/W FAT DOS16/32 DOS for the SIDE3 Loader but never received any response to the offer. Presumably they have everything in hand, then. ;)

28

Chętnie (w miarę moich skromnych możliwości) wesprę inicjatywę napisania sterownika R/W dla FAT16 i Sparta DOS X, może nawet w grupie kilku osób, wsparcie będzie bardziej motywujące ;)

29 Ostatnio edytowany przez Jacques (2024-12-16 07:15:30)

Pin napisał/a:
piomet napisał/a:

A jak uzyskać dostęp do tej partycji FAT16 pod  Spartą? Wywala komunikat Disc not respond.

Partycję, którą zadeklarujesz w FDISK musisz następnie pod Sparta DOS X sformatować. Polecenie FORMAT i wybierasz z zakresu D1:-D15: (A, B, C, ...I, J, K ...). Postępuj rozważnie ;)

Akurat partycji FAT16 obsługiwanej przez FATFS.SYS nie trzeba formatować, wręcz się nie da, bo jest tylko do odczytu ;-). Trzeba ją tylko dodać FDISKiem jako EXTERNAL, później przypisać do niej literę, a na końcu na APT w FDISK zrobić WRITE i tyle.
Przed dostępem oczywiście trzeba załadować FATFS.SYS, później pierwsze odwołanie do partycji FAT16 rzeczywiście trwa chwilę, ale Draco napisał nieco szybszy sterownik dostępny tutaj:
https://forums.atariage.com/topic/34983 … nt-5232959

30 Ostatnio edytowany przez pablozp (2024-12-16 08:16:06)

Nie bawiąc się w fat16 można podpinać lapka przez sio2pc i uruchamiać aplectqt gdzie podmontowujesz cale katalogi z xexami i przegrywasz na sparte .

.

31

Ale ładować przez SIO2PC mając AVG? ;-)

32

ale tu AVG robi jako HDD dla sparty, będziesz biegał z CF(HDD) do pceta ? :-D

.

33 Ostatnio edytowany przez Jacques (2024-12-16 09:44:02)

Robi jako HDD do Sparty, ale ma i swój loader, podobnie SIDE. Mając SD nie trzeba, wystarczy podłączenie do telefonu i wrzucenie na FAT16 czegoś. Całkiem wygodne, jak pojawia się jakaś nowość i chce się ją dograć. Co innego jak trzeba przerzucić więcej stuffu, ale i tu lepiej wrzucać na kartę na PC niż przerzucać po SIO ;-) No mimo wszystko SIO2PC, konieczność włączania Atari i PC jednocześnie to ostatnia opcja, o jakiej bym pomyślał w kwestii wygody ;-)

34

Pin napisał/a:
piomet napisał/a:

aha - widzę tu bzdury, gdzieś powyżej. W przypadku SDX nie kończymy na D8, czy D9: ....

Tak, to ja uprościłem temat ;-).

35 Ostatnio edytowany przez pablozp (2024-12-16 10:02:51)

Jacques napisał/a:

Co innego jak trzeba przerzucić więcej stuffu, ale i tu lepiej wrzucać na kartę na PC niż przerzucać po SIO ;-) No mimo wszystko SIO2PC, konieczność włączania Atari i PC jednocześnie to ostatnia opcja, o jakiej bym pomyślał w kwestii wygody ;-)

Lapek stoi kolo atari(u mnie zawsze uspiony - 1 sekunda i działa). Wrzucam pod aspeQT katalog, w sparcie widze dyskietke z ktorej sobie kopiuje oldschoolowo.  A jeśli chodzi o wyciaganie CF, podpinanie pod cokolwiek, 1sza operacja wrzucanie softu, 2 -operacja przekopiowanie z FAT16 na docelową partycje APT (ja mam podzielone msx, gfx, dema i gry )

.

36 Ostatnio edytowany przez Jacques (2024-12-16 10:25:21)

No u Ciebie, ale rozmawiamy z założenia o czymś innym niż przerzucaniem stuffu w sposób, który jest możliwy od 25 lat ;-) Zresztą sam napisałeś o tym świetny tutorial :D
Kopiowanie z partycji na partycję pod SDX po równoległym zapiernicza, come on, SIO... No i uparłeś się na CF... SD, SD w SIDE 2/3 i AVG, a nawet w SIDE1 przez przejściówkę :-) Podłączasz przez przejściówkę USB do telefonu i można wrzucać - ja mam PC w pokoju gdzie młody śpi, a czasem chce się coś ściągnąć z netu i szybko i sprawnie przerzucić na Atari. No ale każdy ma inne możliwości, potrzeby i rozwiązania, jasna sprawa.

37 Ostatnio edytowany przez pablozp (2024-12-16 11:09:30)

czyli wyciągasz SD z carta(avg,side) i wkładasz do przejsciówki która jest podpięta do telefonu ? :-D no na to nie wpadłem.. ale to głównie by sie przydało w odpalaniu przez loader carta, sprawdzać nowy soft. Mi chodziło o operowanie sio-> partycja APT i działanie pod spartą. Ja jeszcze myśle kategoriami IDE+ bo tego głównie używam do sparty ( ten fejs u mnie nr 1), avg/side to używam jako wgrywadełka

.

38 Ostatnio edytowany przez pablozp (2024-12-16 11:12:19)

Jacques napisał/a:

Kopiowanie z partycji na partycję pod SDX po równoległym zapiernicza, come on, SIO...

no ale pipczenie SIO to ma dla mnie wymiar transcendentalny :-D no wole niż prr prrr prrr

.

39

Pierwsze primo nie każdy ma dongla SIO<->PC.
Drugie primo: rozmawiamy tu o AVG + SDX+U1MB, a w takim wypadku partycja fat16 jest ok, tylko bardzo szkoda, że autorzy nie przyjęli pomocy od flashjazzcat aby dorobić zapis/odczyt :-(

40

A jak w #36 pomyliłem pablozp z lopezem :O Sorry, to pewnie przez te latino-brzmiące nicki ;-)

41

Jacques napisał/a:

Akurat partycji FAT16 obsługiwanej przez FATFS.SYS nie trzeba formatować, wręcz się nie da, bo jest tylko do odczytu ;

trzeba. Tyle, że z poziomu PC. W FDISK'u deklarujesz np. FAT16 max 2GB, następnie po podłączeniu pod PC (czy cokolwiek co jest w stanie zobaczyć "nośnik" i wykonać format) formatujemy zwrotnie otrzymując zadeklarowany wcześniej z poziomu atarkowego fdisk'u rozmiar. Czyli formatujemy 2GB, a reszta partycji APT zostaje nietknięta.

42

Pin napisał/a:

Chętnie (w miarę moich skromnych możliwości) wesprę inicjatywę napisania sterownika R/W dla FAT16 i Sparta DOS X, może nawet w grupie kilku osób, wsparcie będzie bardziej motywujące ;)

Unfortunately writing file system driver extensions for SPARTA.SYS happens to be one area not yet explained by the SpartaDOS X programming manual, otherwise it would already be done.

43

@pin
No tak, jasne, że pod PC trzeba sformatować tę FAT16 ;-)

44

Mógłby ktoś wrzucić swoje config.sys i autoexec.bat pod Spartę bo nie ogarniam. Czy da się wyłączyć opcję Press SPACE......

45

Co masz na myśli pisząc "press space"? bo się z tym pod sdx nie spotkałem

46

Czasami pojawia się komunikat "Press SPACE when done" i trzeba kliknąć w spację. Po co to?

47

opisz dokładniej sytuację w której tak się dzieje. Wrzuć zawartość pliku config.sys (lub pliku *.cfg, jeśli używasz config selectora), oraz ewentualnie autoexec.bat

48 Ostatnio edytowany przez piomet (2024-12-17 23:27:17)

Jestem świeżak w SpartaDos. Dlatego chciałem, żeby ktoś wrzucił swój config i autoexec to bym coś pokminił. Na razie usało mi się uruchomić Sparta Commander pod VBXE.
Sytuacja z wciskaniem spacji. Nie wklejam zdjęcia, tylko to co mam na ekranie. To tylko przykład, ale często się to powtarza i jest to wkurzające.

File ED.COM

170 File not found
-- Press space when done --

49

może wywołujesz program z lokalizacji w której go nie ma, no i ścieżka (path) też nie wskazuje tej lokalizacji?

bez rozpisania tu konfig.sys, który realnie masz ciężko będzie.