paypal i ebay są powiązane.
Kilka lat temu, kiedy zacząłem używać paypala do poważniejszych rzeczy i pojawiły mi się przelewy w tysiącach a nie tylko w dziesiątkach i setkach, to paypal natychmiast mi konto zablokował i zablokował pieniądze z dużego przelewu właśnie w tysiącach, które miałem odebrać. Skontaktowałem się wtedy z nimi i rozmawiałem kulturalnie, a nie wyzywałem ich od razu od bezprawia i złodziejstwa, wtedy grzecznie mi wszystko wyjaśnili i pokierowali jak sprawę załatwić. Generalnie wyjaśnili mi że oni nie robią tego z własnego widzimisię, tylko mają politykę ustawioną w oparciu o wymogi prawne jakie na nich nakładają ustawy i umowy międzynarodowe dot. przeciwdziałaniu terroryzmowi i praniu brudnych pieniędzy. Z tego co wtedy się dowiedziałem, to są zobligowani do weryfikacji tożsamości osób przelewających pieniądze. Tylko tyle i aż tyle. Jak zweryfikować tożsamość? Ode mnie chcieli wtedy skan dowodu osobistego, ale od razu mówię, że jak dostali, to nie był jeszcze koniec, bo następny krok, to jest sprawdzenie czy dowód który podamy jest prawdziwy, a to sprawdzają w taki sposób, że każą sobie np. wysłać jakieś rachunki np. za prąd lub gaz wystawione na ten sam adres który widnieje w dowodzie. Wtedy tak było, ale wtedy były jeszcze adresy na dowodach, nie wiem jak jest teraz.
Generalnie sprawa trochę naciągana, ale wybór miałem taki, że albo się zgadzam i odblokowują, albo rezygnuję z ich usług i oni zwracają kasę tam skąd przyszła. Powiem tak: zastanowiłem się nad tym ze 2-3 dni, ale ostatecznie stwierdziłem, że nie dam rady żyć bez paypala, jest mi on potrzebny, więc dałem im wszystko co chcieli. W ciągu 1-2dni wszystko mi wtedy odblokowali i od tego czasu mogę przelewać i przyjmować dowolne kwoty w tysiącach i nigdy już nie miałem żadnych problemów, wszystko działa elegancko. A było to jak już powiedziałem kilka lat temu.
Rozmawiałem z wieloma osobami na ten temat. Praktycznie każdy kto prowadzi jakieś biznesy i korzysta z paypala, miał podobną akcję i każdy po uregulowaniu sprawy nigdy już nie miał z paypalem problemów.
Wybór jest indywidualny, każdy sam decyduje komu daje jakie dane i z czyich usług korzysta, nikt tu nikogo pod pistoletem nie trzyma:-)
Aha: mój wybór przed samym sobą umotywowałem sobie tym, że jest pełno instytucji o znacznie mniejszym prestiżu i wielkości niż paypal, a które dysponują moimi wszystkimi danymi w dowolny sposób, począwszy od banków i urzędów, czy zusu, a skończywszy na państwie polskim, któremu zdecydowanie mniej ufam niż np. paypalowi:-)