26

Wincyj Unii Europejskiej, wincyj Tuska. Uśmiechamy się.

"Was powinny uzbrojone służby wyciągać z domów do punktów szczepień, a potem zamykać do pi* za rozpowszechnianie zagrożenia epidemicznego" - Epi 2021
"Powinno się pałować tylko tych co tego nie rozumieją. No i nie szmatki i nie chirurgiczne tylko min FFP3, to by miało jakiś sens. U mnie we firmie, to jak przychodzi bezmaskowiec, to stoi w deszczu przed firmą" - Pin 2021

27 Ostatnio edytowany przez pablozp (2024-12-07 15:59:58)

Wincyj ogródków działkowych w centrum miast !! :-)

.

28

syscall napisał/a:

Wincyj Unii Europejskiej, wincyj Tuska. Uśmiechamy się.

No dobra, ale jaki to ma związek z tematem? Skoro już o ochronie danych osobowych mówimy, to akurat właśnie ta "zła" Unia wprowadziła bardzo silne przepisy chroniące dane osobowe osób prywatnych (RODO), dużo silniejsze niż w innych "rozwiniętych" krajach. Więc nie rozumiem tutaj tego wątku politycznego.

29 Ostatnio edytowany przez perinoid (2024-12-07 16:45:31)

Pewnie o to, że "jak ktoś ode mnie coś chce a ja mu tego nie chcę dać, to on musi być komunistą".
(bardzo mocno skróciłem tok rozumowania)

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

30

@TMK: Ebay przejął kiedyś Paypal'a, podobno to zostało odkręcone, ale nie definitywnie. Pypal nie jest bezpieczny, mogą zablokować konto jak będzie np. duży przypływ środków. Tak np. było z zamówieniami na USatana do ST, jak ludzie zaczęli robić przedpłaty na urządzenia to PayPal zablokował konto w ramach swojego widzimisię (,bo to podejrzane, że konto świeci pustkami i nagle wpływają jakieś pieniądze) i nawet nie pamiętam ile trwało odkręcanie tego i czy w ogóle się udało. Myślę że to nie jedyny przypadek.

=========================================
[www] https://nokturnal.pl
[ 16/32 bit Atari development wiki] https://bus-error.nokturnal.pl

31

saulot napisał/a:

Tak np. było z zamówieniami na USatana

Pewnie Vatykan ma łapę na pejpalu i filtrujo za co kto płaci :-)

Skoro już i tak OT, to o-el-iks mi ostatnio nie pozwolił wystawić ogłoszenia na cart z grami "9999999 in 1" bo "w tytule ani treści ogłoszenia nie można podawać nr telefonu"...

<-- Kontakt przez "E-mail" gdyż albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.

--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--

32

saulot napisał/a:

Myślę że to nie jedyny przypadek.

Niejedyny. Ale i niejedyny serwis, który tak robi. Ostatnio była taka akcja z nowym paczem N-Go (klon ZX Spectrum Next). Za szybko się wyprzedało i analogicznie, portal zbiórkowy zablokował akcję (ale zwrócił kasę wpłacającym, zdaje się).

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

33 Ostatnio edytowany przez prz (2024-12-08 10:57:58)

saulot napisał/a:

(...)Pypal nie jest bezpieczny, mogą zablokować konto jak będzie np. duży przypływ środków. Tak np. było z zamówieniami na USatana do ST, jak ludzie zaczęli robić przedpłaty na urządzenia to PayPal zablokował konto w ramach swojego widzimisię (,bo to podejrzane, że konto świeci pustkami i nagle wpływają jakieś pieniądze) i nawet nie pamiętam ile trwało odkręcanie tego i czy w ogóle się udało. Myślę że to nie jedyny przypadek.

Instytucje finansowe mają obowiązek (podkreślam: obowiązek) monitorowania transakcji pod kątem podejrzanych operacji. Ma to związek z przepisami o przeciwdziałaniu terroryzmowi czy praniu brudnych pieniędzy. Przesłanki za tym co może być podejrzane wynikają z przepisów, ale także wytycznych wewnętrznych samych instytucji, które z kolei mogą wynikać z przepisów sformułowanych bardziej ogólnie.

Nagły wpływ środków z wielu źródeł na konto wcześniej mało aktywne mogło być przesłanką. Wiele jeszcze innych przesłanek może być brane pod uwagę, że dana operacja wymaga weryfikacji.

Natomiast jestem niemal pewien, że jeśli faktycznie była to blokada środków to była ona ma czas weryfikacji.

Równie dobrze blokada mogłaby być nałożona gdyby to nie był PayPal, a jakiś bank.

Oczywiście można sobie psioczyć na to jak to banki i "korporacje" (modne negatywne hasło ostatnio) za dużo sobie pozwalają, ale trzeba wziąć pod uwagę to, że gdyby nie było tego typu przepisów służących weryfikacji operacji finansowych, przepływy kasy między szemranymi organizacjami np. terrorystycznymi byłyby puszczone na żywioł i poza wszelką kontrolą, co nie byłoby bezpieczne dla nas wszystkich. Takie niestety mamy nieciekawe czasy, że trzeba dmuchać na zimne.

Dlatego też to co napisałem jak najbardziej nie jest OT w stosunku do pierwotnego tematu :).

uicr0Bee napisał/a:

Skoro już i tak OT, to o-el-iks mi ostatnio nie pozwolił wystawić ogłoszenia na cart z grami "9999999 in 1" bo "w tytule ani treści ogłoszenia nie można podawać nr telefonu"...

To jest śmieszne, ale to już kwestia "głupiego" algorytmu :).

34 Ostatnio edytowany przez Cyprian (2024-12-07 20:58:32)

prz napisał/a:

Natomiast jestem niemal pewien, że jeśli faktycznie była to blokada środków to była ona ma czas weryfikacji.

u nas w świecie retro kojarzę parę blokad kont paypal na co najmniej pół roku

Lynx I / Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
http://260ste.atari.org

35 Ostatnio edytowany przez prz (2024-12-07 21:09:46)

Może przyczyny były inne. Albo przyczyna podobna, ale np. brak możliwości weryfikacji transakcji poprzez brak zweryfikowanych danych odbiorcy (i tutaj wracamy pośrednio na początek wątku).

36

prz napisał/a:

To jest śmieszne, ale to już kwestia "głupiego" algorytmu :).

Właśnie o to chodzi. Wprowadzane regulacje, czy to na poziomie międzynarodowym, krajowym, czy nawet regulaminów poszczególnych portali, teoretycznie w dobrym celu, w imię wyższego dobra, dla ochrony konsumenta, przeciw oszukiwaniu portali przez cwaniaczków, itp., itd., często walą rykoszetem w uczciwych, którzy w ramach swobodnego dysponowania swoim zgromadzonym majątkiem osobistym chcą się wymienić czy sprzedać coś używanego, zbędnego, nawet o niewielkiej wartości, nie robiąc z tego źródła stałego dochodu, a nie mówiąc już o udziale w terr0ryźmie czy innych szkodliwych / zabronionych działalnościach. I często nie ma od tego sensownej drogi odwoławczej. Nie-no-nie-gdyż-albowiem.

<-- Kontakt przez "E-mail" gdyż albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.

--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--

37

No i ja właśnie dostaję za 60 euro, gdzie kupujący zapłacił 90 (!)... Wzięli swoje, a mojego nie oddają. Syf.

Różne różności dla Atari i nie tylko - przydatne, bądź nie ale i tak warto zajrzeć...
http://atari.myftp.org  Atari - Power without price and necessary elements with some sh*t onboard
https://reversing.pl SSL enabled site

Allegro ma ładny poradnik co trzeba zrobić żeby spełnić wymogi GSPR, nie ma tego wiele, apokalipsa odwołana. https://help.allegro.com/sell/pl/a/jaki … 5xK1MOxac1

Atari: FireBee (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI) TT (520ST Pak030 Frak PuPla Panther) (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435) (1040STFM UltraSatan SM124) (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224) 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125) (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC) (Jaguar JagCD SkunkBoard GameCart) (Lynx II AgaCart GameCart) 2xPortfolio Hades

39

Adam Klobukowski napisał/a:

Allegro ma ładny poradnik co trzeba zrobić żeby spełnić wymogi GSPR, nie ma tego wiele, apokalipsa odwołana. https://help.allegro.com/sell/pl/a/jaki … 5xK1MOxac1

Tutaj raczej chodzi o coś innego niż w dyskusji - o zasady wprowadzania produktów na rynek.
Natomiast te zatrzymania kwot przy płatnościach (czasowe wg mnie) prawdopodobnie wynikać mogą z procedur związanych pzrzepisami AML (przeciwdziałanie terroryzmowi, itp.) i te przepisy nie są już takie proste. Natomiast one nie są proste głównie dla instytucji finansowych (!), które muszą tych przepisów przestrzegać i na różne sposoby monitorować przepływy kasy. Dla zwykłego szarego człowieka, który tylko handluje normalnymi rzeczami to najwyżej kwestia uwiarygodnienia siebie jako rzeczywistego odbiorcy i na tym dla takiej osoby kończy się upierdliwość procedur.

tOri napisał/a:

No i ja właśnie dostaję za 60 euro, gdzie kupujący zapłacił 90 (!)... Wzięli swoje, a mojego nie oddają. Syf.

Czyli ta różnica to prowizja za sprzedaż?! Jeśli tak to nieźle :(.

40

A co z rodo?

"Ty, jako przedsiębiorca, jesteś administratorem danych osobowych, które podajesz jako dane osób odpowiedzialnych. Jako sprzedający masz obowiązek przetwarzania danych osobowych zgodnie z prawem. Gdy sprzedajesz na Allegro, powierzasz nam przetwarzanie takich danych osobowych zgodnie z regulaminem."

Chcę sprzedać wtyczkę, 5 lat w zawiasach i przepadek mienia?
Koloryzowane.

41 Ostatnio edytowany przez prz (2024-12-09 15:38:16)

Taką treścią bym się aż tak bardzo nie przejmował. To jest bardziej element informacyjny. Chodzi o informację o tym, w jaki sposób Allegro wchodzi w posiadanie danych osobowych od klientów (i przypomnienie, że takie dane przekazywane do Allegro muszą być przetwarzane w sposób zgodny z prawem przez firmę je przekazującą).

42

saulot napisał/a:

@TMK: Ebay przejął kiedyś Paypal'a, podobno to zostało odkręcone, ale nie definitywnie. Pypal nie jest bezpieczny, mogą zablokować konto jak będzie np. duży przypływ środków. (ciach).

Dlatego ja zlikwidowałem konto na paypal po tym jak miałem konto zasilone kasą (moją a nie czyjąś wpłatą) i mi chcieli albo coś potrącić od wypłaty jej albo utrudnić zabranie kasy z konta no ale to było już trochę lat temu. Jedyny plus jaki miał PP (nie wiem jak jest teraz) to, że jak zapłaciłeś za coś np. na ebay i okazało się, że aukcja to szwindel i zgłosiłeś to do PP to od razu blokowali sprzedawcę do wyjaśnienia sprawy a kupujący odzyskiwał później kasę. Kupowałem tak konsolę do gier, cena była aż nadto atrakcyjna, kupujących było wielu a nikt konsoli nie dostał. To była też dla mnie nauka na przyszłość, że jeśli cena zbyt niska to zwykle coś... śmierdzi ;)

Atari 65XE, U1MB, Sophia2, AVG Cart, SIO2SD

43 Ostatnio edytowany przez gkd_82 (2024-12-09 12:39:24)

@tOri

Nie wiem czy ten wpis wnosi coś istotnego do niniejszego wątku, ale...

O ile się nie mylę jeden z użytkowników niniejszego forum galtron na eBay jako galp30 sprzedaje trochę zmontowanych przez niego "diwajsów" i "dynksów" dla Atari. Odezwij się do niego. Może opisze swoje doświadczenia.

Pozdr.

44

paypal i ebay są powiązane.

Kilka lat temu, kiedy zacząłem używać paypala do poważniejszych rzeczy i pojawiły mi się przelewy w tysiącach a nie tylko w dziesiątkach i setkach, to paypal natychmiast mi konto zablokował i zablokował pieniądze z dużego przelewu właśnie w tysiącach, które miałem odebrać. Skontaktowałem się wtedy z nimi i rozmawiałem kulturalnie, a nie wyzywałem ich od razu od bezprawia i złodziejstwa, wtedy grzecznie mi wszystko wyjaśnili i pokierowali jak sprawę załatwić. Generalnie wyjaśnili mi że oni nie robią tego z własnego widzimisię, tylko mają politykę ustawioną w oparciu o wymogi prawne jakie na nich nakładają ustawy i umowy międzynarodowe dot. przeciwdziałaniu terroryzmowi i praniu brudnych pieniędzy. Z tego co wtedy się dowiedziałem, to są zobligowani do weryfikacji tożsamości osób przelewających pieniądze. Tylko tyle i aż tyle. Jak zweryfikować tożsamość? Ode mnie chcieli wtedy skan dowodu osobistego, ale od razu mówię, że jak dostali, to nie był jeszcze koniec, bo następny krok, to jest sprawdzenie czy dowód który podamy jest prawdziwy, a to sprawdzają w taki sposób, że każą sobie np. wysłać jakieś rachunki np. za prąd lub gaz wystawione na ten sam adres który widnieje w dowodzie. Wtedy tak było, ale wtedy były jeszcze adresy na dowodach, nie wiem jak jest teraz.
Generalnie sprawa trochę naciągana, ale wybór miałem taki, że albo się zgadzam i odblokowują, albo rezygnuję z ich usług i oni zwracają kasę tam skąd przyszła. Powiem tak: zastanowiłem się nad tym ze 2-3 dni, ale ostatecznie stwierdziłem, że nie dam rady żyć bez paypala, jest mi on potrzebny, więc dałem im wszystko co chcieli. W ciągu 1-2dni wszystko mi wtedy odblokowali i od tego czasu mogę przelewać i przyjmować dowolne kwoty w tysiącach i nigdy już nie miałem żadnych problemów, wszystko działa elegancko. A było to jak już powiedziałem kilka lat temu.
Rozmawiałem z wieloma osobami na ten temat. Praktycznie każdy kto prowadzi jakieś biznesy i korzysta z paypala, miał podobną akcję i każdy po uregulowaniu sprawy nigdy już nie miał z paypalem problemów.

Wybór jest indywidualny, każdy sam decyduje komu daje jakie dane i z czyich usług korzysta, nikt tu nikogo pod pistoletem nie trzyma:-)
Aha: mój wybór przed samym sobą umotywowałem sobie tym, że jest pełno instytucji o znacznie mniejszym prestiżu i wielkości niż paypal, a które dysponują moimi wszystkimi danymi w dowolny sposób, począwszy od banków i urzędów, czy zusu, a skończywszy na państwie polskim, któremu zdecydowanie mniej ufam niż np. paypalowi:-)

45 Ostatnio edytowany przez prz (2024-12-09 23:34:52)

Czyli to o czym pisałem, ale opisane od strony rzeczywistego przypadku, a nie teorii :). Nie taki więc diabeł straszny :).

46 Ostatnio edytowany przez tOri (2024-12-09 22:29:21)

Mq - na razie jeszcze mam wybór i rezygnuję z Ebay - nie muszę. Tak samo PayPal jeśli mi coś takiego zrobią...

k**** - terrorystów sobie znaleźli...

tOri

P.S. Ta różnica to prowizja Ebay i podatki mniej więcej 50/50, czyli 15euro podatki, 15euro prowizja

P.P.S. EU GPSR rozwali mały i średni biznes - tak wygląda jeśli chodzi o reakcje no i ebay, paypal też dostaną "swoje" -Exxos już zatrzymał operacje w kierunku EU, TerribleFire prawdopodobnie też. W sieci się trochę "gotuje" w tym kontekście. Chińczycy też mało wiedzą - ogólnie rzecz biorąc raczej będzie się działo.

Dla ew. zainteresowanych: https://www.exxosforum.co.uk/forum/view … amp;t=7408

Ja się serio zaczynam obawiać żeby to g*** nie trafiło PCB z Chin bądź skądinąd...

Różne różności dla Atari i nie tylko - przydatne, bądź nie ale i tak warto zajrzeć...
http://atari.myftp.org  Atari - Power without price and necessary elements with some sh*t onboard

47 Ostatnio edytowany przez AS... (2024-12-10 20:40:53)

tOri napisał/a:

Cześć,

Ostatnio wystawiłem i sprzedałem kartę Yamaha MCD64. Wyobraźcie sobie, że Ebay wystartował do mnie z żądaniem uzupełnienia danych identyfikacyjnych. Ok myślę i uzupełniam numer konta IBAN. następne co miałem zrobić to wysłanie do nich UWAGA! zdjęcia  przodu i tyłu dokumentu tożsamości. No - powiem, że mnie tym po pierwsze zaskoczyli, a po drugie - nie wydaje mi się żeby takie coś jak Ebay było uprawnionym do zbierania i posiadania takich danych. Po co? Mają mój adres, numer konta, numer telefoniczny oraz email.

Najgorzej, że mając moje pieniądze chcą na mnie wymusić żebym te dane im wysłał. Ja na to - nie ma takiej możliwości. Miałem długą "rozmowę" z jakimś gościem z infolinii, który w kółko pier... mi o jakichś standardach przemysłowych, co mnie oczywiście g... obchodzi. Żeby było jeszcze ciekawiej - na moje żądanie oddania pieniędzy i skasowania konta ponieważ nie zgadzam się i nie chcę korzystać z ich 'usług' odpowiadają mi że mam podać te dane czego oczywiście nigdy nie zrobię i tak się to zamyka w kółko.

Piszę to dla przestrogi dla używających Ebay i pokrewnych, ponieważ zaczyna się zaciskanie jakiejś kolejnej pętli. Dla mnie takie zachowanie jakichś przybłędów z 'cyberprzestrzeni' jest nieakceptowalne, a jeśli ktoś uważa inaczej to niech takie dane udostępnia - jego sprawa :)

Wiem, że jestem na przegranej pozycji, ale przynajmniej dam znać co się wyrabia, jakie paskudztwa wyłażą z nor...

tOri

P.S. Mam 11-letnią historię bez żadnych ściem i wpadek. To pieprzenie o identyfikacji to jakaś ściema.

Eu, sama siebie ora swoimi debilizmami, ale to nie o tym wątek.
https://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=8679

Lata temu przestrzegałem przed geypayl ;)
Obecnie jak czytam co co im przesłałem (włącznie z rachunkami za prą∂  dowód pokreśliłem pamiętam i wpisałem geypal itd.)
To aż dziwie się że nie spłacam na Malcie jakiegoś kredytu czy innym taki raju gdzie "inżynier/prawnik/doktor z infolinii gejpal miał sporo kwitów na mnie idealnie pod kredyt"

Finalnie kasę otrzymałem po 2latach ;) czy tam 3latach ;) Falcona mi wykupili, sprzedawca się tylko wqrwił.
Życie.

p.s. Czego nauczył mnie yebay i geypal, załóż sobie konta walutowe i sik prosty na nich, oczywiście nie kupować falcona za 1k usd z banglaszeszu , czy innych nowych 800xl z venesueli itd.. Od lat nie mam problemu, coś tam czasami kupię na yebay, tylko od sprawdzonych sprzedawców i zawsze jest ok.

48

Masakra.

49

EEEtam, kolejne doświadczenie ;)

50

Ja tylko kupowałem :) A jak ja dużo kupisz do Cię dojadą .:.
15lat temu to było :)