26 Ostatnio edytowany przez Mq (2025-02-06 12:06:04)

Nie, nie jestem pewien, nie wiem co to były za klawiatury, właściciele też nie wiedzieli:-).
Ale powiem jeszcze coś więcej. Mam jedną tylko sprężynkową klawiaturę do malucha i nigdy nie miałem porównania z inną, bo innych nie mam. Ale ta moja sprężynkowa też nie ma tego kliku. Jedynie czym się różni od gumkowych które posiadam, to ta sprężynkowa jest bardziej taka "stukająca" jak się wciska te klawisze, ale to jest minimalna różnica w stosunku do gumkowych które posiadam. Chociaż fakt, że te gumkowe które mam, to one mają te gumki w ogóle nie wyrobione i bardzo ładnie działają. W każdym razie jak mi wpadła w ręce ta sprężynkowa, to pomyślałem sobie, że w końcu zobaczę dlaczego ludzie tak zachwalają i że to na pewno będzie full wypas. A tu nic z tego, moja sprężynkowa jest wprawdzie trochę inna w odczuciu niż moje gumkowe, ale nie oceniam że jest lepsza czy gorsza od nich, jest po prostu trochę inna, ale też nie jest to jakaś kosmiczna różnica, są dość podobne w odczuciu dla mnie.

Co do zużywania się gumek, to z kolei jestem pewien, że po latach z niektórymi się coś stało wyraźnego. Niekiedy gumki te już ciężko wracają do pierwotnego położenia po puszczeniu klawisza, niekiedy są też takie bardzo gumowe w trakcie naciskania klawisza. Nie wiem jednak czy te zmiany właściwości gumek wynikają z ich zużycia po dużym przebiegu wciskania, czy ze starości i warunków w jakich były latami przechowywane.

27 Ostatnio edytowany przez Jacques (2025-02-06 12:40:59)

Tak, sprężynkowa orygiinalna klawiatura z malucha też nie ma wyraźnego przeskoku, ale działa o wiele bardziej miękko i przyjemnie niż betonowa gumkowa :-)

Ja na Losta wezmę Atari z gumkową na gumkach Logitecha :-)

28

O, fajnie! Wprawdzie nie wiem czy w tym roku dam radę na Losta przyjechać, ale jak się uda i będę, to chętnie zobaczę na żywo jak się sprawują te gumki Logitecha.

29

... no i dalej rozkminiłem temat, wygląda to jakoś tak, że gumki z K120 nie nadają się do zamiennika PCB Infarmotyka ale - faktycznie na folii zachowują się dość przyjemnie. No i mogą być powycinane, bo mimo że są mniejsze to środek młoteczka klawisza trafia w zagłębienie tej gumki i ona spod młoteczka nie ucieka, nie przemieszcza się na boki. Warunek konieczny jak pisałem - folia a nie zamiennik pcb. Jeśli ktoś chce wycinać gumki tak jak ja to zrobiłem, to polecam do tego kupić odpowiednie narzędzie:

https://allegro.pl/oferta/dedra-07b009- … 9397282844

dokładnie potrzebny jest wybijak o średnicy 9mm, gumki to wycina perfekcyjnie.

Kontakt: pin@usdk.pl