You need to find a blitter from somewhere
Jest aktualnie na Alledrogo lokalnie z Łodzi za 120 zeta, ale komu by się chciało składać płytkę.
Gotowiec by się przydał ;)
520ST+ / SF 314 / ACSI2STM / GOTEK
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » [gfx] Atari ST - JRI4096C board - Projekt ukończony!
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
You need to find a blitter from somewhere
Jest aktualnie na Alledrogo lokalnie z Łodzi za 120 zeta, ale komu by się chciało składać płytkę.
Gotowiec by się przydał ;)
Mq napisał/a:@hihal, ja mam projekt, ale jeszcze niedokończony, nieopisany, nieupubliczniony. Generalnie płytka wielkości standardowego procesora w obudowie DIL, ale na płytce zamiast DIL są dwa sockety PLCC - jeden na procesor, a drugi na Blitter.
Jakby ktoś szukał, to jest coś, co działa i co już posiadam w krótkim 520ST:
https://github.com/agranlund/STBlitter_RevA
(choć nie posiada zintegrowanej dopałki, nad którą pracuje Mq, za to jest IDE).
Z tym moim "pracowaniem" to się nie rozpędzajmy. Miałem chęć odpalić taki prościutki układzik ze strony Exxossa, który przełącza chwilowo procesor z 8MHz na 16MHz, ale tylko dla operacji wykonywanych wewnątrz procesora. To nie jest jakaś super dopałka, minimalnie przyspiesza całość działania komputera poprzez przyspieszenie niektórych wybranych rozkazów, co przekłada się na delikatnie zauważalną większą płynność w grach i minimalne przyspieszenie systemu. Żeby to odpalić potrzeba procesora na 16MHz, więc zrobiłem Blitter i procek w obudowach PLCC i zostawiłem miejsce na płytce na gala, żeby zrobić to "turbo". Blitter mi zadziałał, a posiłkowałem się właśnie tym schematem, który podlinkował tu Jacques. Turbo nie zadziałało, ale już chyba wiem dlaczego, jednak nie mam czasu tego robić, więc czeka na inne czasy na dokończenie. To nie będzie nic odkrywczego, taki tam projekcik jakich wiele.
A wracając do szifterów, to czy ten drugi to musi być ta sama wersja co fabryczny w rozszerzanej płycie? Bo są chyba ze cztery:
C025914-20
C025914-38
C025914-38A
C070713-002, co nie?
Hej,
Nie sprawdzałem, ale podejrzewam, że lepiej aby były tej samej rewizji.
Ja załadowałem do testów 38A - na płycie mam taki SHIFTER.
tOri
edit:
Wspomniałem wcześniej o akceleratorze dla ST Fast Technologies T25 od DarkLorda. Po testach z GAL6001 okazało się, że dałem radę go odbezpieczyć i ściągnąć firmware. Wygląda na to, że za jakiś czas (pewnie dosyć odległy) uda się odtworzyć i taki akcelerator.
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » [gfx] Atari ST - JRI4096C board - Projekt ukończony!
Wygenerowano w 0.017 sekund, wykonano 46 zapytań