Hej,
No i mamy sukces :) - może nie do końca bo mam jeszcze jakieś śmieszne historie w emulatorze, ale klon działa. A te śmieszne rzeczy to jakiś problem z Fast-RAM (do znalezienia) i jaja z resetem. Na oryginalnym procesorze Dely'ego M68000FN12 normalnie się restartuje i wchodzi w tryb emulacji, a na żadnym z moich procesorów (ST - FN16, podróbka Freescale - FN20) nie wchodzi w emulację z resetu i trzeba pociągnąć manualnie reset przyciskiem aby emulator "zaskoczył". Będę jeszcze badał zachowanie tego czegoś, ale widzę, że zachowuje się inaczej niż wersja DIP dla zwykłych ST. Zresztą - mamy tu wybór zegarów, cache i Blittera. Tak więc jeszcze trochę mi zajmie doszlifowanie odchyleń i wyprostowanie sprzętu...
Ciekawostką jest to, że ten dowcip z resetem jest obecny zarówno w oryginalnym jak i sklonowanym sprzęcie.
Pozdrawiam
tOri
edit:
Znalazłem jeden mój bardzo poważny błąd. Przez przeoczenie przemieszały mi się etykiety sygnałowe co spowodowało, że sygnał DTACK Atari wylądował między innymi w Fast-RAM co nie mogło działać :>
Wytłumaczeniem może być tylko PESEL, tzn. SKS...
edit2:
Dely zderzył się z problemem kolizji PCB ATonce z obudową karty w złączu VME. Zmienię wymiary płytki w tym miejscu żeby nie było już takiej niespodzianki. Oryginał także wchodzi "na styk"
edit3:
Musiałem trochę przeprojektować wtyk PLCC68 ponieważ w poprzedniej formie nie można było wetknąć go do końca w podstawkę, która wewnątrz ma kwadratowy występ dla ustalania wysokości chipa. Kolizja wtyku i podstawki wynikała z grubości ścianki wydruku 3D. Całkowita szerokość i długość wtyczki wynosi 25mm (kwadrat) mierząc od powierzchni pinów stykowych. Podobnie jest we wtyczce PLCC na oryginalnej PCB.
edit4:
No i Fast-RAM został ogarnięty :) Śmieszne, ale pomyliłem wartości rezystorów i zamiast 220 wlutowałem 221 co dla sygnałów sterujących pamięciami stanowiło kolosalną różnicę.
edit5:
Nie wspomniałem, ale sprawdzone zostały wszystkie tryby pracy emulatora oraz koprocesor. Mam jeszcze do przetestowania ten nieszczęsny RESET. Muszę znaleźć różne układy scalone do testów bo wygląda, że niektóre z serii 74F są za szybkie i trzeba całość "spowolnić".
Nie wszystkie układy RAM działają w ATonce.
To już prawie koniec prac nad tym urządzeniem ;-D
Post's attachmentstesty.jpg 282.87 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku.
Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.
Różne różności dla Atari i nie tylko - przydatne, bądź nie ale i tak warto zajrzeć...
http://atari.myftp.org Atari - Power without price and necessary elements with some sh*t onboardhttps://reversing.pl SSL enabled site