Proszę. Na wszelki wypadek dodaję też obraz ROM-u.
? HEX$(6670358)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Fabryka - 8bit » IS PLATE już działa
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ten I.S.PLATE nas wykończy ;) Tyle ludzi już go testuje, aż trudno policzyć ;) A może się okazać że ktoś walnął błąd w obliczeniach transmisji i zostawił żeby była lepsza reklama ;) Ciekawe turbo z ciekawą obsługą i bardzo kapryśne i wymagające ;)
@Galtron, a Ty czytasz wogle wątek czy to za dużo dla Ciebioe. Podałem link do reklamy - tam jest prędkość x2, więc się zgadza. I już wcześniej z @perinoid-em stwierdziliśmy, że to x6 to mógł być Hs index, choć z debugowania Konrada wyszło też inaczej.
Tymczasem przyjrzałem się programowi pt. Sector Copier, znajdującemu się na dyskietce "ISP LightSpeed Menu v.3.0".
Można byłoby się spodziewać, że jeśli "Increased drive speed by a factor of SIX using the HI-SPEED SIO" ma gdziekolwiek się ucieleśnić, to "Sector Copier" oferowany przez "LightSpeed Menu" nadaje się do tego jak nic.
Ten kopier jak najbardziej ma własne SIO. I transmisja pod nim leci, tradycyjnie, na 52 kbps (indeks 10).
Więc nie wiem, co ta stacja i w jakich warunkach ma robić sześć razy szybciej i od czego - upuszczona ma spadać sześć razy szybciej od zwykłej (nie upuszczonej)?
Albo może ma być 6x szybsza od 1541?
Albo może ma być 6x szybsza od 1541?
Eee, to chyba ma w standardzie bez turbo... :P :P :P
Już się miałem tym nie zajmować, ale przypadkiem zobaczyłem coś ciekawego, p. obrazek:
Na obrazku jest kawałek kodu wewnętrznego SIO programu ISP LightSpeed Menu v.3.0. Czyli to musi być owo słynne "the HI-SPEED SIO", dzięki któremu stacja ma mieć "increased speed by a factor of SIX".
No, to popatrzcie na kawałek zakreślony kółeczkiem: najpierw w DCB ustawiana jest komenda $3F = "?" = GET HIGH SPEED INDEX (strzałka górna). Następnie skok pod $20AB ją wykonuje, tj. wysyła do stacji.
Wynikiem tego ma być zwrócony przez stację high speed index, a stacja go pewno nawet i nadaje, ale komputer go nie odbiera, bo w DSTATS jest ustawione $00 (linijka tuż przed skokiem JSR), czyli "brak transmisji danych". Zamiast tego - strzałka poniżej - kod sprawdza tylko status operacji, a kiedy nie było błędu, ustawia sobie w tabelce pod $2065 na sztywno wartość $0A.
Jak dla mnie to jest niezły dowód, że to turbo nigdy w życiu nie miało pracować z indeksem innym niż $0A (52 kbps) lub $28 (19200) bez całkowitego przeprogramowania stacji i napisania załączonych na dyskietkach programów od nowa. Czyli po prostu nigdy.
Nie no, najlepsze turbo na świecie. "Biez anałogow w mirie" samo się nasuwa.
Dobra analiza. Wielkie dzięki!
tOri
Pytanie: czy jakby to działało "poprawnie" to byłoby lepiej?
W końcu, brawo Draco!.!
Pytanie: czy jakby to działało "poprawnie" to byłoby lepiej?
Nie byłoby bezpośrednio "lepiej", bo stacja w odpowiedzi na komendę "?" zwraca też $0a. Więc to "niby" jest wszystko jedno, ale w rzeczywistości nie, gdyż stacja jest programowalna. W teorii możesz podmienić z jej strony obsługę komend SIO, w tym "?", żeby przysyłała "lepszy" indeks i z nim działała. Tylko że, kiedy to zrobisz, programy w ISP LightSpeed Menu v.3.0 przestaną działać (a mogłyby działać dalej, gdyby nie opisana powyżej głupota).
Dobra, teraz może plusy. Jeden już wymieniłem (programowalność). Drugim jest Fast Write, które, jak wywnioskowałem z postów w tym wątku, jest uważane za "zapis bez weryfikacji", a to na podstawie niewątpliwie mętnego opisu w manualu, który wikła się w detale techniczne zamiast napisać po prostu, o co chodzi.
Otóż Fast Write to jest zapis buforowany. Stacja ma bufor na ścieżkę, ale używa jej nie tylko przy odczycie, ale też przy zapisie. Najpierw łyka porcję sektorów, a potem, kiedy bufor się wypełni, albo, pewnie, kiedy padnie polecenie zmiany ścieżki, wypluwa go na dysk.
Efekt:
Skutkiem ubocznym jest ów słynny "zapis bez weryfikacji", bo jeśli podczas tego zapisu trafi się bad sector, nie ma sposobu na powiadomienie o tym komputera (ten swoje 18 czy 26 sektorów już dawno wysłał i zapomniał o sprawie).
Niemniej, US Doubler nadal jest lepszy w te klocki, mimo że (o ile mi wiadomo) zapisu nie buforuje, a tylko formatuje dyskietki z dobrym przeplotem:
Zatem pewne plusy są, ale i tak obiecywail MZ-kę, a przysłali rower "Ukraina".
PS. Wyniki są z emulatora, nawet jeśli kliknąłem na "Accurate sector timing", to i tak trzeba to brać cum grano salis.
Dzięki drac030 ! Kawał dobrej roboty. Może uda się wykorzystać HI SPEED do tego turbo w SpartaDOS. W chwili obecnej w Sparta DOS X w opcji formatowania ULTRA, komputer nie rozpoznaje stacji i przełącza na HI SPEED gdzie jak nie jest ustawiony US DUBLER to przechodzi do formatowania w normalu, a jak jest ustawiony w stacji US DUBLER to Atari w Sparta DOS-ie X przy opcji HI SPEED zawiesza i stację i Atari.
W chwili obecnej w Sparta DOS X w opcji formatowania ULTRA, komputer nie rozpoznaje stacji i przełącza na HI SPEED gdzie jak nie jest ustawiony US DUBLER to przechodzi do formatowania w normalu, a jak jest ustawiony w stacji US DUBLER to Atari w Sparta DOS-ie X przy opcji HI SPEED zawiesza i stację i Atari.
No, prawie dokładnie to samo napisałem trzy dni temu, w poście nr 38 tego wątku.
Komputer się nie zawiesza, on czeka aż się skończy formatowanie, które się nie skończy, bo się nawet nie zaczęło: stacja pod komendę formatowania HighSpeed ma podłożone coś innego (słowem: nie jest w pełni kompatybilna z np. XF551).
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Fabryka - 8bit » IS PLATE już działa
Wygenerowano w 0.025 sekund, wykonano 68 zapytań