Mam na biurku XEGS-a. To jest w zasadzie mój pierwszy kontakt z tym konsolo/komputerem dlatego nie do końca umiem sobie z nim poradzić. Komputer nie bootuje, daje czarny ekran (synchro jest, zegarki działają jak powinny).

Zacząłem od standardowej sprawy (patrząc na filmy) - czyli RAM. Wymieniłem (kości po weryfikacji w płycie XE okazały się rzeczywiście uszkodzone) na nowe, sprawdzone i działające - bez zmian.

Włożyłem cart diagnostyczny dla kompów XE - odpalił. To daje nadzieje, że CPU jest sprawny, podobnie GTIA+Antic (inaczej miałbym problem z obrazem). Freddie - raczej też. Uruchomiłem test RAM - i wywrotka. Mam zgłoszony błąd bitu 3 (liczone od 1) czyli na linii D2. Ale nie od razu bo adres, który mam zgłoszony to C000 - czyli tam, gdzie siedzi ROM. Ciekawe...
http://www.atari.org.pl/forum/misc.php?action=pun_attachment&item=11125

Sam ROM przechodzi test. Wylutowałem go z płyty, włożyłem w płytę XE - komputer odpalił. Czyli ROM wydaje się być OK. Dla testu włożyłem w płytę XEGS OS z XE/XL (kilka różnych) - efekt podobny tylko zgłąszane błędne bity inne.

Może MMU, pomyślałem sobie. MMU w XEGS jest inny niż w XE/XL więc nie mogłem go sobie tak po prostu podmienić - ale dostałem wsad JED do GAL-a, wysmażyłem, podmieniłem... Be zmian. Czyli to nie MMU.

I w zasadzie jestem w kropce. Zakładając, że z tego co działa można wywnioskować, że Sally, Freddy, GTIA, Antic, OS i MMU są sprawne, to zostały mi chyba tylko PIA i Pokey. Ale nie chcę wylutowywać w ciemno. Może ktoś miał styczność z kompem z podobnymi objawami?

Post's attachments

20231228_211118.thumb.jpg.cafb10fdd822aa13f8d4c2be638621b2.jpg 44.19 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.
Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

2

Pamietasz o tym, ze ROM w XEGS jest 32 kilobajtowy? W drugiej polowce siedzi Missile Command. Pamietaj tez, ze to czy jest podlaczona klawiatura lub nie odpala sie ROM lub wlasnie gra. Czy podlaczenie klawiatury cos zmienia w Twoich testach?

3

Tak, wiem, że jest inny. Podpięcie klawiatury nic nie zmienia, nadal mam czarny ekran oraz ten sam zgłoszony błąd na tym samym adresie co na fotce wyżej.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

4

Ja bym sprobowal podmienic Pokeya. Bez PIA Atarka sie powinna uruchomic bez problemu, ale Pokey jest odpowiedzialny za czesc przerwan, wiec moze to bruzdzic.

5

Gdyby to kogoś interesowało, walnięta była właśnie PIA. Na szczęście to najtańsza z dużych kości w tym kompie :-)

6

O, ciekawe. A probowales uruchomic w ogole bez PIA?

7

Nie jestem pewien ale jeśli tak to się nie uruchamiał. Komp pojechał już do właściciela więc teraz nie sprawdzę.

8

OK, dzieki za info.