testował ktoś już SUBcart?

mam AVG i zastanawiam się czy nie zakupić SUB

Lynx I / Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
http://260ste.atari.org

2

To ten "następnik"?

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

3 Ostatnio edytowany przez laoo/ng (2023-06-14 09:46:55)

Z tego co czytam to taki AVG na sterydach - większy, ale też podobno wolniejszy.
Pewnie przydatne dla tych co chcą rozszerzać RAM do 1 MB i zdaje się dołożyć drugiego POKEYa.

W sumie niewiele wnoszę, bo nie testowałem, ale nie wydaje mi się, żeby dodanie RAMu i emulacja POKEYa była na tyle kluczowa, żeby go dokupywać jeśli ma się już AVG i rozszerzone atari, a bez AVG to też nie jest oczywiste, zważywszy na różnice w wydajności, więc zostaje tylko sytuacja gdy ktoś chce bawić się na stocku. Może po to powstał.

4 Ostatnio edytowany przez Cyprian (2023-06-14 09:55:09)

tak

https://miscretro.com/product/subcart/
https://miscretro.com/product/avgcart/

Lynx I / Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net

5

Teraz to już całkiem Sztos 1mb plus stereo.

@cyprian,

Mam AVG (to nowe) i chyba mi wystarczy.  W sumie RAM do 1MB mam z U1MB.  Dodatkowo powyżej 1MB tych tytułów jest mało.  PokeyMax v3 mi rozwiązuje sprawę stereo, więc też luz.  To co pewnie zauważysz zmieniając AVG na SUB to pewnie wolniejsze menu i ładowanie.  Axlon 4MB... hmmm... Pewnie fajniejsza jest Antonia z 4MB, gdzie 65C816 może je obsługiwać liniowo.

serwus,
Piotr

Atarowiec... inżynier elektroniki, informatyki i automatyki. Programista i przedsiębiorca.

7

Czy Avg będzie miało savo?

8

peterkaczorowski napisał/a:

Mam AVG (to nowe) i chyba mi wystarczy.  W sumie RAM do 1MB mam z U1MB.  Dodatkowo powyżej 1MB tych tytułów jest mało.  PokeyMax v3 mi rozwiązuje sprawę stereo, więc też luz.

Ale wiesz, że to jest urządzenie dla tych, którzy nie chcą grzebać w komputerach, nie mają na to czasu, względnie chcą mieć plug & play rozwiązanie? Piszesz - jak to mówił klasyk - oczywiste oczywistości.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

9

Tak jak dely mówi: to urządzenie ma inną naturę niż tu oceniacie. Wypowiedziały się osoby, które już wszystko mają. Tymczasem nowe urządzenie, o którym mowa, dodaje 1MB, Pokeya stereo i wczytywaczkę wszelakich formatów - a to wszystko w jednym zgrabnym kombajnie. Bierzemy gołe stockowe Atari, podłączamy NA ZEWNĄTRZ jedno pudełko i mamy nagle kompletnie wszystko to, co dotychczas wymagało grzebania, lutowania, umiejętności i walki z uruchomieniem. Na obecny moment to jest jedyne takie urządzenie i nie ma kompletnie żadnej konkurencji z takimi możliwościami. Tak że pomimo że mi się osobiście nie przyda i nie potrzebuję, to oceniam to jako rewelacyjną rewelację - parafrazując klasyka:-)

10

Zadźubisty. Jeśli wyrabia się avfplay, a pewnie tak, bo subcart ma być nieznacznie tylko wolniejszy, a stereo jest compatible z istniejącymi rozwiązaniami i ładnie brzmi, to cart rozwala wszystko inne. Myślałem nawet ostatnio o drugim avg ale jak tak to zaraz zamawiam subcarta.

11

Czekam właśnie na nową XLkę no i raczej nie będę jej przerabiał, więc SUB będzie tu odpowiedni.

Ciekawe o ile jest on wolniejszy od AVG

12

A ską∂ masz nowe XL-kę (z Wenezueli? tam ich 5szt kolo sprzedaje od dobrych paru miesięcy)...
p.s.
czemu ma być walniesz od AVG ?

13

AS... napisał/a:

czemu ma być walniesz od AVG ?

Bo tak jest napisane na stronie producenta? Btw - inny układ, wolniejszy RAM, większy dostępny ram... Przyczyn może być wiele.

Sikor umarł...

@Mq,

Obawiaj się, że moje 1200XL nie popiera tej teorii ;)

A cała reszta Atari mówi "jak działa to nudne" :)

serwus,
Piotr

Atarowiec... inżynier elektroniki, informatyki i automatyki. Programista i przedsiębiorca.

Dla mnie AVG ma dwa tematy do uzupełnienia:
- możliwość stałego przypisywania wolumenów, tak aby po restarcie nie trzeba było ich montować ponownie
- poprawna współpraca z Fujinet

Dlatego mimo posiadania AVG dla mnie bazą jest SIDE3.1, mimo, że AVG przy nim wydaje się ultrastabilny.

@AS,
Sądzę, że kolejne AVG będzie miało po prostu HDMI, bo w sumie czemu nie.. Jak wszystko to wszystko.  Pewnie się da i w takiego zewnętrznego carta wrzucić VBXE czy Sophię 2. 

serwus,
Piotr

16

grubo pojechałeś ... :)

.

17

Jest jakaś instrukcja do tego SUBcart? Ciekaw jestem zastosowania tych dodatkowych przewodów.

@VLX,

Plus dla AVG/SUB.  Chyba są jakieś tam instrukcje, ale przede wszystkim jest Discord serwer, na którym ludzie pomagają, a i autor jest aktywny.

19

Oki... jednak znalazłem info na strone www. ECI (dla XE) albo PCB (dla XL) są potrzebne żeby zadziałało rozszerzenie pamięci, chociaż na stronie jest info, że tylko do 576KB a nie do 1MB. Przy użyciu DAC potrzebne są, żeby zadziałał POKEY/COVOX. A co daje ten DAC? ;)

20 Ostatnio edytowany przez perinoid (2023-06-16 11:07:48)

- poprawna współpraca z Fujinet

A co ci nie współpracuje? Wszystko współpracuje. Może nie zawsze super wygodnie, ale można sobie ze wszystkim poradzić.

VLX napisał/a:

Oki... jednak znalazłem info na strone www. ECI (dla XE) albo PCB (dla XL) są potrzebne żeby zadziałało rozszerzenie pamięci, chociaż na stronie jest info, że tylko do 576KB a nie do 1MB.

Potrzebne są dodatkowe linie adresowe, których na złączu carta nie ma.

VLX napisał/a:

Przy użyciu DAC potrzebne są, żeby zadziałał POKEY/COVOX. A co daje ten DAC? ;)

Scalak na płytce emulując Pokeya generuje sygnał cyfrowy, żeby go usłyszeć, potrzebujesz ten syfrowy sygnał przekształcić na analogowy - i do tego służy właśnie DAC (Digital-to-Analog Converter). Dopiero za nim nasz gniazdo jack.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

21

Super, dziękuję za opisanie. :)

22 Ostatnio edytowany przez peterkaczorowski (2023-06-16 11:57:08)

@perinoid,

"Może nie zawsze super wygodnie," - faktycznie działa i to się nazywa "workaround / todo".

To jak kolega "Retro Akcja" na Pixel Heaven..  Nie jest fanem grzebania w Atari, więc jak ludzie chcieli pograć w ponga, to ponieważ miał coś w środku rozwalone, to musiał ściskać obudowę w trakcie gry... niezła retro akcja ;)

23

@AS,
Sądzę, że kolejne AVG będzie miało po prostu HDMI, bo w sumie czemu nie.. Jak wszystko to wszystko.  Pewnie się da i w takiego zewnętrznego carta wrzucić VBXE czy Sophię 2. 

serwus,
Piotr

Ja piszę poważnie gdyby taki cart był jeszcze z vbxe/Sophia to był by Sztos.
1mb/stereo/super obraz plus avg jako nośnik do wszystkiego.

24

7800GD ma wyjście AV, a jest to możliwe, bo ma emulację Marii. Przy pełnym dostępie do szyny pewnie dałoby się zrobić emulację ANTICa i GTIA, a jak te dwa, to VBXE też.

25 Ostatnio edytowany przez perinoid (2023-06-16 13:18:21)

Zaraz zrobicie takiego Vampira dla Atari i sie okaże, że oryginał dostarcza tylko zasilania i portów I/O. No i może proca - ale pewnie ktoś zaraz podpowie integrację Rapidusa no i to przestanie być "problemem" ;-)

"Może nie zawsze super wygodnie," - faktycznie działa i to się nazywa "workaround / todo".

Nie, to jest używanie zgodnie z możliwościami sprzętu. Zauważ, że mając AVG, obraz dyskietki konfiguracyjnej dla FN można spokojnie uruchamiać właśnie z AVG a nie z FN. Czyli - wyłączasz boot FN, przegrywasz ATR na AVG i jak tylko masz potrzebę, odpalasz konfigurator z tego poziomu. Co w tym trudnego albo nietypowego?

To jak kolega "Retro Akcja" na Pixel Heaven..  Nie jest fanem grzebania w Atari, więc jak ludzie chcieli pograć w ponga, to ponieważ miał coś w środku rozwalone, to musiał ściskać obudowę w trakcie gry... niezła retro akcja ;)

Jak miał rozwalone - to znaczy, że miał rozwalone i trzeba to naprawić. To nie jest "workaround" tylko usterka.