Mam do zaoferowania już dość wiekowy router z wbudowanych 4-portowym switchem i access pointem. Router firmy TP-LINK, model: TL-WR941ND, wersja hardware 3.6
Cena 30zł + koszt wysyłki (paczkomat/kurier InPost)
Router oparty o chipset Atheros AR9132. CPU to MIPS taktowany zegarem 400MHz.
Router przeleżał trochę czasu w szufladzie (jako backup) został zatem odświeżony i wgrano do niego alternatywne oprogramowanie, czyli świeżą wersję DD-WRT w wersji 3.0-r39976_std datowane na 29.08.2022. Routerem można zatem zarządzać przez przeglądarkę bez konieczności klepania "magicznych" komend z konsoli ;-)
Router posiada jeden PORT WAN oraz 4 porty LAN, do tego WiFi pracujące w standardzie N.
Porty LAN/WAN o przepustowości 100mbps. Router z oprogramowaniem DD-WRT jest w stanie przenieść ruch na poziomie około 70mpbs.
Nie jest to najnowsza konstrukcja, jednak nowe oprogramowanie posiada dość rozbudowane możliwości. Idealnie sprawdzi się jako router/access point dla jakiegoś modemu DSL lub łącza o prędkości nie przekraczającej 100mbps.
Router z wgranym DD-WRT działa bardzo stabilnie i po uruchomieniu jest praktycznie bezobsługowy.
Polecam go pasjonatowi sieci lub osobie która będzie w stanie docenić i wykorzystać możliwości nowego oprogramowania.
Za długo się już u mnie kurzył, być może ktoś z was będzie w stanie wykorzystać go w swoim network-labie jako urządzenie to testów i eksperymentów, ew. nauki i poznawania możliwości DD-WRT.
Być może komuś posłuży jeszcze długie lata jako zwykły router czy też Access Point dla WiFi.
W komplecie oczywiście oryginalny zasilacz.
Router nosi normalne ślady użytkowania (tzn. widać jakieś ryski na obudowie które powstały podczas wcześniejszego użytkowania a potem przechowywania go w szufladzie z innymi rzeczami.
Router jest skonfigurowany domyślnie, więc po podpięciu go do sieci WAN która nada mu adres IP za pomocą DHCP będzie normalnie działał udostępniając po stronie LAN podsieć 192.168.1.x/24 oraz sieć WiFi.
Hasła dostępowe do routera, oraz do WiFi umieściłem na spodzie urządzenia (dlatego niektóre zdjęcia maja zamazane wrażliwe dane), tak aby nowy właściciel mógł w pełni zarządzać routerem i modyfikować dowolnie jego ustawienia.
Może u kogoś z was sprzęt znajdzie drugie życie i przyda się jeszcze.
Poniżej fotki: