@Niepartyjny,
Sprawdź czy chodzi sono 1.2, ona działa nawet z dyskietki.
(https://www.pouet.net/prod.php?which=1177)
Nie wymaga fpu tylko 4mb ram.
Jeśli to przejdzie to Falcon jest na 99% sprawny.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » Falcon oryginał? Prośba o weryfikację.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
@Niepartyjny,
Sprawdź czy chodzi sono 1.2, ona działa nawet z dyskietki.
(https://www.pouet.net/prod.php?which=1177)
Nie wymaga fpu tylko 4mb ram.
Jeśli to przejdzie to Falcon jest na 99% sprawny.
Mam system na karcie SD,Falcon odpala poprawnie.
Walczę nadal, ręce opadają.
Znów proszę o pomoc.
Chcę przetestować sprzęt,uruchomiłem grę Dynablaster.
Wszystko działa jak należy.
Ale kilkanaście/ kilkadziesiąt innych gier nie uruchamia się,mam info o braku pamięci.
Wcześniej na zdjęciu płyt było wiać że masz moduł 1/4MB, a to trochę mało. Proponuję wymienić na 14MB, np ten: https://lotharek.pl/productdetail.php?id=277
Uruchamiam komputer z wciśniętym Control.System się uruchamia,klikam w grę i albo coś się przez chwilę ładuje,albo wyskakują 2 bombki.
Co robię źle?
Zmieniać rozdzielczość ekranu?Czy problemem jest telewizor podpięty kablem antenowym?
Zależy od gry i tego co/jak masz podłączone. Generalnie na TV powinno ruszyć niemal wszystko co rusza na Falconie.
Problemem jest ładowanie gier z karty SD?
To nie powinno mieć znaczenia
Próbowałem nagrać dyskietkę,ale Windows 10 i 7 nie współpracują z moją stacją FDD USB.
Postanowiłem uruchomić gry z Gotek.
Zrobiłem na pendrive partycję FAT 16 1GB,wgrałem Autoboot.HFE z Atari ST,kilka gier i niestety lipa,mam taki komunikat jak na zdjęciu.
Nie podłączyłeś czasem kabla od flopa odwrotnie?
Mam pytanie czy moja walka z Falconem bez 14MB i podłączenia do monitora ma sens?
Uruchomię jakąś lepszą grę i jakiekolwiek demo?
Bez 14MB będzie ciężko, bez monitora (w sensie że podłączony do TV) powinno dać radę.
Problem Gotek rozwiązany.
Mój błąd,brak jednej zworki.Teraz jest ok, dla przykładu Another World startuje,wgrywa się demo,gra działa bezproblemowo.Z innymi grami jest problem,ale część mogę uruchomić po zmianie ustawień video ,np opcja 40 kolumn ,kiedy zmienię na 80.
Pomęczę się jeszczę.
Czy uszkodzony moduł zegara czasu rzeczywistego ma wpływ na pracę komputera?
kilkanaście/ kilkadziesiąt innych gier nie uruchamia się,mam info o braku pamięci.
A to są gry dla Falcona, czy ST? Bo nie wszystko z ST działa na Falconie. Jakie tytuły i źródło - linki?
Windows 10 i 7 nie współpracują z moją stacją FDD USB
Jeżeli ktoś ma pomóc, to musisz by bardziej konkretny w opisywaniu problemów. Czym się ten brak współpracy objawia? Jaka to stacja? Urządzenie jest rozpoznawane w Windows? W systemie jest ikona A: ? Dyskietkę formatujesz w Falconie czy Windows? System wyświetla jakś konkretny błąd przy próbie odczytu/zapisu plików z/na dyskietki?
Postanowiłem uruchomić gry z Gotek.
Zrobiłem na pendrive partycję FAT 16 1GB,wgrałem Autoboot.HFE z Atari ST,kilka gier i niestety lipa,mam taki komunikat jak na zdjęciu.
Może być FAT32. Czy ten Gotek ma firmware FlashFloppy?
Wystarczy wgrać tylko obrazy .ST bez Autoboot.HFE. Wtedy nie uruchamia się ten manager, tylko obrazy .st do zamontowania wybierasz klawiszami na Goteku.
Masz w Goteku 2 czy 3 przyciski, ew. trzeci w postaci enkodera - pokrętła ? I czy masz wyświetlacz OLED, wyświetlający nazwy plików, czy 3-segmentowy wyświetlacz numeryczny?
Większość konwersji Putnika nie będzie działała na innej niż czysta konfiguracja, najlepiej z jego driverem HDD. Jest ich nieporównywalnie mniej, ale znacznie mniej problematyczne są konwersja Klaz'a: http://www.klapauzius.net/
Ok,faktycznie koledzy,zapanował chaos w moich wypowiedziach.
Uporządkuje trochę.
1.Odpuszczam kwestie FDD USB ,mam stację firmy IOmega,ciężko ją zainstalować pod Win 7,10 64bit.Podmieniałem sterowniki.
Walczyłem dwa dni.Dość ,amen.
2.Pamięć 14MB lata dzień zakupię.
3.System startuje z karty SD,więc jest ok,sterownik IDE w Falconie działa.
4.Uruchomiłem Gotek,Another World działa bezproblemowo,z kilkoma innymi grami jest gorzej.
Nie mam pewności jakie wersje gier uruchamiałem.Czy były faktycznie do Falkona czy ST.
Prośba do was o kilka tytułów gier,dem dla Falkona,które uruchomię
z Gotek z 4MB RAM i na telewizorze podłączonym przez kabel antenowy.
Po prostu chciałbym wiedzieć,czy komputer działa jak należy.
Prośba do was o kilka tytułów gier,dem dla Falkona
http://www.atarimania.com/list_games_at … n_S_G.html
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » Falcon oryginał? Prośba o weryfikację.
Wygenerowano w 0.015 sekund, wykonano 58 zapytań