Chwilę to trwało, ale udało mi się ogarnąć te dwie kasety które przekazał Thomy wraz z interfejsem. Kasety były w całkiem niezłym stanie i udało się przenieść wszystkie pliki do formatu CAS. Lista programów na przekazanych kasetach prezentuje się następująco:
KASETA #1
strona A)
01) Kopier DB
02) System Turbo 2600 + OPIS
03) Trans BASIC DB
04) CASDUP 2600
05) Trans CODE DB
06) Trans FILE DB
07) Kopier DB
08) System 2600 + Stacja Dysków
09) System 2600 + Stacja Dysków [1300 bps]
10) Error Copy 1.0 - Instrukcja, Andrzej Sarbinowski, 1989
11) Error Copy 1.0, Andrzej Sarbinowski, 1989
Strona B)
01) Wykres Funkcji, Olaf Rurak 1987, [ładować bez OPTION]
02) Assembler, C. Rutter 1982, [ładować bez OPTION]
03) Anty BOOT protect, D.Rogoźiński, 1988
04) Język Niemiecki, Marek Maciejewski
05) Język Niemiecki - zestaw słów, Marek Maciejewski
06) Lotnictwo Polskie w II wojnie światowej, Sławomir Majewski 1987, [ładować bez OPTION]
07) MAC/65 [DB]
08) BUG/65 [DB]
09) Program Instalacyjny [DB]
10) Kalkulator [DB]
KASETA #2
Strona A)
01) File Analyzer [BASIC]
02) Super Turbo Save, by RI-CO
Strona B)
01) HAPPY-MON 2.0, Thomas Fischermann, 1985 [DB]
02) Super Monitor, Andrzej Sarbinowski, 1989 [DB]
03) Super Monitor, Andrzej Sarbinowski, 1989 [DB]
04) Monitor - opis, Waldemar Chlebik, 1989.02.06 [BASIC]
05) Monitor, Waldemar Chlebik, 1989.02.06
06) Kombinator - Opis, L.K. AVALON [ładować bez OPTION]
07) Kombinator, L.K. AVALON [ładować bez OPTION]
Większość programów są to programy które były transmitowane w Radiokomputerze, nie wiem czy wszystkie tych programów były wcześniej dostępne w sieci, prawdę mówiąc nie sprawdzałem.
Zdziwił mnie jednak jeden programów. Chodzi mi o "Kombinatora", sygnowanego przez L.K. Avalon ... co ciekawe program zawiera sygnaturę informującą że jest to wersja dla słuchaczy Radiokomputera. Prawdę mówiąc nie pamiętałem faktu iż L.K.Avalon w ramach reklamy i auto-promocji wysyłał jakieś programy do Radiokomputera.
Niektóre z programów były nagrane na kasetę dwa razy, archiwizując te taśmy zostawiłem wszystko w takim układzie w jakim było nagrane na kasetach, więc nie usuwałem duplikatów, etc.
Archiwum zawiera wersje WAV, HEX, CAS. Proces konwersji przebiegał w ten sposób że zgrywałem plik do postaci WAV, potem używając narzędzie "a8cas-convert" z pakietu A8CAS tools, autorstwa Krótkiego, konwertowałem plik audio do postaci HEX, potem poprawiałem ręcznie różne błędnie zinterpretowane dane i bloki, a na koniec dokonywałem konwersji do postaci CAS. Narzędzie Krótkiego sprawdziło się w tym wypadku znakomicie, ponieważ doskonale radziło sobie z formatem długich bloków Turbo 2600.
Aby więcej nie przedłużać, zainteresowanych zapraszam do pobrania całego archiwum (~312MB) z tego linku: Turbo 2600 tapes from Thomy.
A dla tych którzy nie maja ochoty na pobranie całości dość dużego archiwum, dodaję do tego posta archiwum zawierające tylko i wyłącznie pliki CAS.
Jeszcze raz bardzo dziękuję Thomy-emu za udostępnienie tych materiałów. Pozostało mi jeszcze zmontować prototyp na tzw. płytce stykowej (bread-board) aby sprawdzić schemat i opublikować sprawdzony już schemat.
Post's attachmentsT2600_tapes_from_Thomy (CAS only).7z 83.88 kb, liczba pobrań: 17 (od 2022-04-24)
Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.