Hej, naprawiam 800XL CA024808 które było martwe, problem był typowy czyli uszkodzona kość RAM marki MT. Oprócz tego niesprawne kilka klawiszy ale z tym również się uporałem. Wszystkie duże układy i RAM są w nowych podstawkach i dodatkowo przetestowane w innym komputerze. Komputer właściwie już miałem oddać znajomemu jako sprawny, ale po kilku minutach pracy czyli głównie odpalania softu diag. i dem - obraz zaczął tracić synchronizacje. Komputer wyłączyłem i sprawdziłem wszystkie połączenia, R38, ale to nie pomogło. Teraz po włączeniu obraz jest przesunięty lub w zależności od tego co powinno być na ekranie, czarno biały albo całkowicie gubi synchronizacje. Sprawdziłem płytę pod kątem przerwanych ścieżek, zimnych lutów itp. bez zmian. Uprzedzając pytania o stan gniazda Video, efekt taki sam po wlutowaniu przewodu bezpośrednio do płyty. Elektrolityczne pomierzone, w normie, bez zwarć. Niestety mam obawy, że bez oscyloskopu mogę się poddać, ale jeśli po samym opisie i fotce przychodzi komuś coś konkretnego na myśl to zamieniam się w słuch ;-) Dalej zamierzam sprawdzić CD4050 i wszystkie tranzystory, ale co jeśli to nie ten trop ? Komputer nie posiada żadnych modyfikacji dla uzyskania S-Video itp.
atari.area w mediach społecznościowych Choć sercem naszej społeczności pozostaje forum, przypominamy, że jesteśmy również aktywni w mediach społecznościowych.
Lost World by Desire Nowe demo grupy Desire.
sio2flip - emulator peryferiów sio2flip umożliwia podłączenie Flippera Zero do Atari i korzystanie z plików ATR jako wirtualnych dyskietek.
Steem SSE v4.1.2 R17 Nowa wersja popularnego emulatora Atari ST.
Street Fighter 2 na Atari 8-bit To wczesna wersja gry, ale już teraz wiadomo, że projekt zapowiada się bardzo ambitnie.