1

Problem jak w temacie.
Gram sobie, zapisuję stan i po wczytaniu "komputer" się wywala lub resetuje.
Ustawienia testowałem najróżniejsze, od stock XL/XE (z różnymi romami), po dodane vbxe i zawsze to samo.
Rodzaj pliku z jakiego ładuje program też niema znaczenia, czy to XEX czy ATR to zawsze się posypie.

Ktoś kojarzy w czym problem lub co mogłem spartolić?

W atari800Win zapis działa bezproblemowo, ale tam tylko pełen ekran lub malutkie okienko.

2

problemy z Altirrą można zgłaszać autorowi programu tutaj:
https://atariage.com/forums/topic/30805 … -released/

3 Ostatnio edytowany przez Zgrd (2021-08-27 17:54:21)

Owszem i w dobie takich cudów jak translator gugiela nie trzeba nawet znać języka, ale najpierw chciałbym wiedzieć czy to błąd czy coś spartoliłem.
Altirra jednak ma mnóstwo ustawień i może coś przestawiłem, bo jak sobie przypominam to kiedyś działało.

4

Musialbys zaladowac ustawienia oryginalne fo Altirry lub odpalic jakas virtualna maszyne, zanstalowac windowsa + Altirre i zobaczyc czy zadziala

5

Zgrd: 3.90 to ostatnia wersja "oficjalna" Altirry, ale autor od czasu jej wydania wyprodukował mnóstwo wersji testowych, które regularnie publikuje w wątku podlinkowanym przez gorgha. Przejrzyj ten wątek od końca, znajdź ostatnią wersję testową i sprawdź czy błąd nadal się powtarza. Uwaga: stany gry zapisane w wersji 3.90 mogą nie działać w nowszych wersjach testowych, tak ma być.

A8CAS - narzędzie do 100% archiwizacji kaset Atari

6 Ostatnio edytowany przez Zgrd (2021-08-30 16:02:15)

Tak też zrobiłem (reset i ustawienie od nowa) i poza 2 starymi zapisami już wszystko działa. Nawet działa zapis Laury, który pokazuje komunikat, że ustawiona jest inna konfiguracja sprzętowa.

Tylko nadal nie wiem co było przestawione, że robiło taki problem.