Zaczęło się w:
http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=17554
Pomysł mi się podoba... może warto by stworzyć uniwersalną bibliotekę (szybką) do rysowania/pisania na wyświetlaczu. choć z doświadczenia z tymi wyświetlaczami już wiem, że najwolniejsze tu jest.. Atari... przepisanie całego obszaru 8K z pamięci do wyświetlacza trwa ok 0.3-04 sek więc jeżeli chcielibyśmy mieć jakieś animki to trzeba działać na mniejszych blokach i adresować pamięć wyświetlacza wybiórczo. Poza tym, można uzyskać strollowanie w pionie jak również zapis do "ukrytej" części pamięci, co w połączeniu z offsetem na wiersze można wykorzystać do szybkich dwu klatkowych animek... Konkurs?
Regulamin:
3 kategorie
1. Biblioteka graficzna (plot, circle, fill etc)
2. Grafika 256x64x4 (można poszaleć ale DLI nie ma :-))
3. Sterownik do Sparty (status screen, time, etc.)
Nagrody:
1x zmontowany VIAtariXE (+ewentualny montażjak ktoś nie tentegez - wymagany wylutowany PIA) w każdej kategorii. Uwaga! Wyświetlacz we własnym zakresie!
Termin:
do 20 czerwca 2021
Głosowanie:
Ankieta dla forumowiczów do 30 czerwca 2021
EDIT:
Aby wszystko było jasne dla wszystkich:
- prace dotyczą pola 256x64 pikseli w szesnastu odcieniach bursztynka, czyli mamy 4 bity na pixel,
- organizacja pamięci: 32 wiersze po 256 bajtów, do daje 128 bajtów na linie obrazową (czyli pierwsze 0-127 batów to wiersz0 a 128-255 - wiersz1 itd). Mówiąc krótko, 2 pixele na bajt
- odcienie szarości mają wartości binarnie od %0000 do %1111 lub jak kto woli $0 do $f przy czym $0 oznacza piksel o najniższej jasności $f - najwyższej
- przykładowy ciąg bajtów: $01, $23, $45, $67, $89, $ab, $cd, $ef - wyświetla 16 pikseli od najciemniejszego do najjaśniejszego...
- całkowita pamięć wyświtlacza to 8KB
- przyjmujemy, że lewy górny róg to współrzędne 0,0 a prawy dolny to 255,63 - no chyba, że autor pracy uzasadni, że inny sposób jest właściwszy :-)
Załączam też notę aplikacyjną wyświetlacza - jeśli ktoś chciałby wykorzystać dodatkowe możliwości (scroll, operowanie na blokach etc)
Przystosowanie graficzki do formatu np MADS, dzięki @bocianu jest mega prosta:
https://bocianu.gitlab.io/cutas/
""Ja bardzo przepraszam, ale podejrzenia panów są całkowicie bezpodstawne. Ja niczym nie handluję. Ta pani przyszła do mnie w tym Pancake-u i w nim wychodzi.""
ABBUC Member #319. Preferowana forma kontaktu: email