To mikrokontroler HITACHI/Renesas
HD6475208BP10 - procesor z serii H8/520 (rodzina H8 core 520)
Programowany maską albo wsadem OTP (EPROM) - ta naklejka na nim raczej wskazuje na zaprogramowanie EPROM nr wsadu XP990B0. Ten wcześniejszy chip ma numer wsadu XQ211A0 i może być programowany maską skoro nie ma oznaczenia typu H8/520. Ciekawe, a bardzo prawdopodobne :)
Nie mam pojęcia jak z niego ściągnąć software i czy ma jakiś zamiennik z EPROM...Szukam sensownego datasheet. No i coś znalazłem...Trzeba by z działającego ściągnąć firmware jakimś programatorem po jego otwarciu (dotarciu do kryształu) i odblokowaniu odczytu, ponieważ podejrzewam, że jest zabezpieczony przed odczytem programu (ten procesor ma niestety security bits).
Jakiejkolwiek gwarancji powodzenia takiej operacji nie ma. Nie mam czym odczytywać takiego procesora. Słowem - czarna rozpacz jak na razie i znikąd pomocy...
tOri
edit: nie mogę nigdzie znaleźć schematu adaptera do programatora, bo tu jest podobnie jak z procesorem IKBD - zwykły programator by prawdopodobnie wystarczył :)
edit2: znalazłem kwity procesora. wiem już wszystko co trzeba...
edit3: ten procesor chyba nie ma security :-O - nie widzę żadnej wzmianki w hardware manualu, co oznacza światełko w tunelu...
edit4: na razie mam sporo na głowie. Zajmiemy się tym za jakiś czas, ok?
Podsumowując: jest możliwe odczytanie z działającego HD6475208 bez ingerencji fizycznej w chip i zaprogramowanie nowego tym samym wsadem. Kwestia zdobycia źródła firmware i czystego procesora HD6475208. Można ewentualnie spróbować odczytu z chipa sygnowanego przez Yamaha (MaskROM)
Dopiero na koniec doczytałem, że to niedziałający egzemplarz jest z prockiem HD6475208. O'lala... nie wiem czy ten programowany maską da się tak odczytać...
edit5: mógł się rozprogramować jak napisał Sikor - flipbit i pozamiatane...
W mojej pisaninie jest sugestia, że nie wszystko jeszcze jest stracone. Co ciekawsze - jeśli to flipbit w firmware to nawet ten niedziałający dałoby się przeprogramować o ile nie jest to kwestia fizycznego uszkodzenia portu i/o. Czysty procesor na eBay to 50$. Nie szukałem w innych miejscach...
Różne różności dla Atari i nie tylko - przydatne, bądź nie ale i tak warto zajrzeć...
http://atari.myftp.org Atari - Power without price and necessary elements with some sh*t onboardhttps://reversing.pl SSL enabled site