Taka sytuacja: https://youtu.be/5JZMIcvEwN0
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Software, Gry - 8bit » CP/M na FujiNecie
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Taka sytuacja: https://youtu.be/5JZMIcvEwN0
Działa, potwierdzam :) I fajna gotowa paczka CP/M-owa jest podlinkowana przez Thomasa na stronie wiki projektu.
Jak macie Rapidusa, tak w ogole, to CP/M tam rowniez hula, zupelnie sprawnie i z pelnym zapisem, terminalem czytelnym na VBXE, etc.
terminalem czytelnym na VBXE
Czyli musisz mieć jeszcze do pełni szczęścia VBXE... Droga ta zabawa w CPM zaczyna się robić :)
Widzialem na wlasne oczy jak CP/M działa na czytniku kart kredytowych.
@Sikor CP/M z FujiNet bez problemu działa z Ice-T czy FlickerTem80, nie trzeba VBXE w tym przypadku :)
To chyba nie siedziałeś przy ICE-T, czy tym bardziej FlickerTermie dłużej niż 5 minut ;) Bardzo dyskusyjne jest to "bez problemu".
@Dely
Na Ice-T siedzę regularnie i pasuje mi to 80 kolumn w trybie graficznym. FlickerTem80 byłby OK na LCD-TV ze stabilizacją obrazu.
@Sikor
Wiem, wiem, chciałem tylko podkreślić, że bez VBXE też się da :) Ale szkoda, że nie ma sensownego terminala ogólnego przeznaczenia pod VBXE. ANSITERM jest niedokończony...
To chyba nie siedziałeś przy ICE-T, czy tym bardziej FlickerTermie dłużej niż 5 minut ;) Bardzo dyskusyjne jest to "bez problemu".
FlickerTerm jest rzeczywiscie koszmarny. Ale Ice-T wydaje się działać fajnie. A przynajmniej ma stabilny obraz.
I ja pod to sobie DT80 zamawiam :)
Strata kasy!!!!
Robi do kładnie to samo co dowolny softwareowy sterownik 80kolumnowy dla urządzenia E:
A do tego odpala się niewygodnie i cenę ma z kosmosu (jak na to, co oferuje w dzisiejszych czasach).
Robi do kładnie to samo co dowolny softwareowy sterownik 80kolumnowy dla urządzenia E:
Czy tak jak ten od sparty, co w testach wyszedł prawie czterokrotnie wolniej od ACE80?
Kwestia lepszej optymalizacji i ogólnie lepszego kodu.
Ale umieszczenie tego na carcie dodatkowo psuje wygodę użytkowania.
XXL cośtam takiego dłubie i (abstrahując od nielegali, głupich zabezpieczeń i innych głupot) to może być najlepsze rozwiązanie :)
Kwestia lepszej optymalizacji i ogólnie lepszego kodu.
Ale jak sam widzisz, napisałeś wcześniej nieprawdę, skoro jest szybszy. Czy ja wiem, czy psuje? Mi tam cartridge w Atari nie przeszkadza...
Nie napisałem nieprawdy. Porównanie jest tylko ze sterownikiem że Sparty, a jest jeszcze trochę innych. Sam kiedyś taki sterownik 80 kolumnowy spłodziłem i był wystarczająco szybki. A to co robi XXL to na prawdę rakieta :).
A co do wygody carta... To przy tym zastosowaniu umieszczanie sterownika na carcie i potem wymuszanie procedury blogowania jest po prostu głupie. Powinien to być sterownik w postaci pliku ładowany z DOSa.
Nadal twierdzę, że napisałeś wcześniej nieprawdę, niestety Napisałeś "dowolny", więc wystarczuyło wskazać jeden gorszy. ;) Akurat dzięki testom XXL-a i jego polemice z Pin-em trafiło na ten od sparty.
Co do arta - po co mam wczytywać sterownik z urządzenia, jak mogę podłączyć carta i zapomnieć o tym? To jest naprawdę wygodne.
Tylko co jak Ci po zwykłym naciśnięciu Reset, ten sterownik nie wstanie... Musisz robić reboot i ładować DOSa od początku zamiast po prostu wczytać jeszcze raz dość krótki sterownik.
Dlatego piszę, że to zupełnie nie warte swojej obecnej ceny. Gdyby jeszcze miało swój własny RAM i nie zajmowało 8kb na pamięć obrazu (przez sprytne bankowanie), to miałoby sens jako Cart, a tak to tylko ciekawostka.
A wiem, bo zrobiłem kiedyś identyczne rozwiązanie do interfejsu drukarki (Centronics Elmecom) i było to wygodne jedynie z punktu widzenia producenta/sprzedawcy a już z użytkownika mniej. Tyle, że (z tego co pamiętam) w moim rozwiązaniu w instrukcji był opisany sposób zgrania sterownika do pliku i używania bez carta.
Spróbuj to odpalić ze Sparta DOS X.....
Moim zdaniem, ten sterownik trzeba zgrać do pliku i olać carta, jeśli już.
A słowo "dowolny" było użyte w kontekście funkcjonalności, a nie wydajności itp...
Nie używam sparty - kolejny nawiedzony nawracający na "jedyny słuszny" DOS dodawany do grzebienia?
Weź się opamiętaj!
Najpierw piszesz, że kłamie, potem że nawracam.
Napisałem tylko że sterownik czegokolwiek (poza czymś na tym carcie :) ) zapisany na carcie, to zły pomysł i podałem jeden z powodów.
Chcesz inne, prosze bardzo użyj tego w Action z carta czy Basic XE.... a inne sterowniki E: użyjesz bez problemu.
Tak samo jak Twój argument "nie używam Sparty" jest całkowicie z dupy, bo dotyczy tylko Ciebie.
Ale w sumie, co Cię będę uświadamiał. Ches wyrzucić 70$ (jeśli dobrze pamiętam). To twoje 70$ - stać Cię :p.
Ja osobiście mógłbym to kupić jedynie z powodów kolekcjonerskich (ale oryginał z epoki, a nie te repliki) lub gdyby sprzedawał to autor rozwiązania (w ramach wspierania ludzi z pasją).
Ale Ty rób co chcesz...
Aleś nerwowy ostatnio. Napisałeś, że każdy sofwerowy robi to samo - ale jak widać nie jest to prawda, fakt? Zapytałeś :
Spróbuj to odpalić ze Sparta DOS X.....
Jak Wiesz, nie używam, ale nadal twierdzisz, że nie namawiasz?
Człowieku! Opisuje ogólnie problem z tym rozwiązaniem i jego wady. Tym bardziej, że sam kiedyś takie rozwiązanie wdrożyłem do sprzedaży, więc wiem o czym pisze.
To że Ty nie używasz Sparty to Twój problem, co nie znaczy że nie mogę podać jej jako jednego z argumentów. Poza tym nie musiałem tego wiedzieć.
To nie jest nasz dialog, to dyskusja ogólna, może komuś innemu pomoże to w podjęciu decyzji.
Więc proszę, czytaj ze zrozumieniem i nie wkładaj mi w usta czegoś, czego nie pisałem. Tym bardziej, że kazdy widzi, co pisze i w jakim kontekście.
O.K. Zapomniałem z Xbiosem też nie zadziała :)
XXL, doskonale wiesz, że to tylko przykłady języków programowania na carcie z którymi dowolny sterownik czegokolwiek także zapisany na carcie nie zadziała, a ładowany z poziomu DOSa mógłby.
I nie ma tu znaczenia czego to sterownik i jaki DOS.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Software, Gry - 8bit » CP/M na FujiNecie
Wygenerowano w 0.052 sekund, wykonano 73 zapytań