26

To nie jest kwestia Ameryki. To jest kwestia nasza lokalna. @uicr0Bee przestaw swoje myślenie i zdaj sobie sprawę, że okrada Cię nie zagraniczny sprzedawca, nie dostawca, nie przewoźnik - okrada Cię Twoje własne państwo i jego nadzorca w postaci UE. Od każdego przedmiotu importowanego spoza UE powinien (wg przepisów naszych) być naliczany tutejszy VAT oraz cło. Tylko przez dotychczasową nieudolność nie było to robione i rzadko kiedy zdarzało się, że to liczyli. Obecnie najwyraźniej wzięto się za rozwój aparatu państwowego nadzoru nad pieniędzmi obywateli i zauważono, że można z tego zrobić maszynkę do produkowania pieniędzy, więc będziesz okradany bardziej niż kiedyś i tyle. Zwykła sprawa.

27

uicr0Bee napisał/a:

Do tej porty przy zakupach z USA przez ebay nie było VAT doliczanego do ceny przedmiotu. Bywały doliczane opłay celne do przesyłki.
Wygrałem pierwszą od jakiegoś czasu licytację za $29,99. W ogłoszeniu nie było mowy o żadnym VAT. Tylko cena przedmiotu + $18.20 eBay International Shipping (bez opłat celnych).
Natomiast przy płatności dolicza mi $11,08 (wychodzi prawie 37%) VAT. Czy to nowość w ramach "robienia ameryki znów wielkiej" ??? Czy ktoś wie o co ho?

Najlepsza chyba opcja jest posiadać konto na eBay.us i tam kupować na adres amerykański większą ilość, a następnie wysłać paczki przesyłką morską do kraju. Jak pamiętam wysyłałem Polonezem paczki dość spore i ciężkie wychodziło około 65 USD .

28

Trump trochę pozmieniał:
https://www.eshopwedrop.pl/faq-pl/what- … l-from-usa

Dodatkowo jeszcze kilka dni temu paki poniżej jakiejś wartości (800$ do stanów?) nie były sprawdzane, obecnie są.

29 Ostatnio edytowany przez uicr0Bee (2025-02-08 16:12:16)

Mq - ja wiem że każdy mnie/nas rąbie jak się da. Tylko czasem trudno się zorientować którą cześć sumarycznej kwoty rąbnął kto :-/
kismet75 - konto ebay jest jedno na cały świat. Wystarczy dodać w nim kilka adresów wysyłkowych. To jednak nie gwarantuje uniknięcia opłat na granicy. Z Polameru (teraz TanieStany) kilka razu dostałem dokumenty do opłacenia vatu "granicznego", czy-jak-to-się-tam -nazywa. Podobnie gdy było wysyłane bezpośrednio przez sprzedawcę z USA do mnie do Polski (bez ebay international shipping), czasem opłaty graniczne doliczała Poczta Polska, lub inne firmy kurierskie w Polsce.

W tym dzisiejszym przypadku już wyjaśniłem. To jest jednak też vat związany z przesyłką przez "eBay International Shipping". Tylko kiedyś wyświetlali to jawnie jeszcze w trakcie trwania licytacji, więc wiedziałem czego się spodziewać, a teraz tego nie było. Dopiero na "czekałcie" się dowiedziałem ile. Gwarantują jednak przynajmniej że już nie będzie dodatkowej niespodzianki od Poczty.

<-- Kontakt przez "E-mail" gdyż albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.

--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--