Na razie jako koncepcja - założenie jest takie, aby stworzyć splitter z uniwersalną obudową do urządzeń SIO. Pokrótce napiszę co i jak w założeniach:
* rozgałęziacz SIO, w tym jedno odseparowane gniazdo zasilane zewnętrznie
* 2xgniazdo IDC12, dla urządzeń już stworzonych, ale nie mających wtyczki SIO (jedno z odseparowanym zasilaniem 5V) - standard SIO
* jedno gniazdo microUSB na zasilanie +5V (ogólnie dostępne ładowarki w tym standardzie, odciążą Atari)
* jeden DIP-Switch pięciopozycyjny, pierwszy switch zarezerwowany na odłączenie 5V z SIO z Atari na goldpiny złącza wewnętrznego, reszta wyprowadzona na piny złącza wewnętrznego do wykorzystania przez producentów urządzeń
* wewnetrzne złącze na goldpinach (SIO+piny konfiguracyjne), najprawdopodobniej będzie 16 lub 18 pinów (w opracowaniu)
* wewnętrzny mostek z przedniej strony obudowy - ilość pinów w opracowaniu, do wyprowadzeń sygnałów z urządzenia na panel przedni, całkowicie zależna od urządzenia, także na goldpinach (ta część połączona z Atari tylko poprzez urządzenie wewnętrzne)
* odpowiednia ilość pinów przed samym panelem, do podłączenia przyciskó/diód/itp, itd (dwie pary zarezerwowane na wskaźnik zasilania zewnętrznego i +5V z Atari na gniazdo wewnętrzne urządzenia)
Teraz pytanie po co i na co? Otórz co i raz jestem pytany o możliwość stworzenia obudowy pod SIO2SD, SIO2PC, itp, itd. Oczywiście z formy wtryskowej. Przekalkulowałem wszystko co i jak i tak, powstanie nowa obudowa, uniwersalna. Będzie miała wymienny przedni panel, na którym będzie można sobie zamontować dodatkowe przełączniki/wyświetlacze itp. Aby obudowa mogła być maksymalnie wykorzystana - będzie także pełniła rolę rozgałęziacza SIO. W środku chcę stworzyć standard dla nowych urządzeń, które będzie można włożyć w środek. Wstępną "konfigurację" będzie można ustalić właśnie za pomocą dip-switchy.
Kiedy będzie dostępne? Standard się tworzy w bólach, póki co, aby mógł zawrzeć wszystkie potrzebne rzeczy. Liczę na Wasze sugestie, ale i tak pewne założenia już poczyniłem. Całość będzie zamknięta w obudowie w kolorze RAL7035 (jak moje cartridge), obudowa będzie się rysowała, jak już będzie opracowana i przetestowana płyta główna rozgałęziacza. Szerokość urządzenia to będzie około 7,5cm, może nieco więcej, może nieco mniej - jak będę miał prototyp, dam dokłądne wymiary. I takie rozszerzenia będzie można wsadzić - jak piszę, dokładny pinout i wymiary podam, jak się stworzy prototyp. Ja urządzeń dołączanych nie będę robił, nie zamierzam też frezować przednich paneli - to już zostawiam producentom sprzętu. Od momentu podania pinoutu do gotowej obudowy przewiduję plus-minus 6 do 9 miesięcy, więc to nie jest projekt na wczoraj, ale można się przygotować z urządzeniami. Dla "developerów" będzie pewnie możliwość zamówienia krótkiej serii PCB bez obudów, ale będzie to pewnie kilka sztuk.
Teraz kilka słów, co już teraz można teoretycznie wsadzić w taką obudowę:
- SIO2SD w wersji bez wyświetlacza
- SIO2SD z wyświetlaczem nie bardzo, bo wyświetlacz jest bardzo duży (2x16 znaków) i nie wejdzie na przedni panel. No chyba, że a górny, ale to musisz rozważyć, czy tak chcesz.
- SIO2BT - powinno wystarczyć przycisków i diod, brak wyświetlacza.
- FujiNET - diod wystarczy, można pomyśleć o slocie z przodu na kartę microSD.
- SDrive - przycisków i diod powinno wystarczyć
- SDrive MAX - brak miejsca na wyświetlacz.
Pewnie kilka innych by się znalazło. Jakieś sugestie od Was?
Na koniec poglądowa grafika - póki co koncepcyjna. Gniazda jeszcze nie są rozmieszczone we właściwych miejscach, pewnie to ulegnie lekkiej modyfikacji, a osoba znana na forum, która siedzi już w temacie - mocno nad tym główkuje.
TURGEN 9.3.1 Najnowsza wersja oprogramowania TURGEN wprowadza kilka istotnych ulepszeń.
FujiCup 2024 - głosowanie Wystartowało głosowanie w tegorocznej edycji konkursu FujiCup.
IX. Basque Tournament of Atari 2600 31 stycznia Euskal Retro Association zorganizowało IX. Baskijski Turniej Atari 2600.
Rogul 1.0f Poprawki i nowe funkcje
a8rawconv GUI Graficzny interfejs użytkownika (GUI) dla narzędzia a8rawconv