@sqward a jakie problemy masz na myśli?
Np. inna tablica partycji niż chciało Atari.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Kupię / Sprzedam / Zamienię Atari » Paskud IDE interface
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
@sqward a jakie problemy masz na myśli?
Np. inna tablica partycji niż chciało Atari.
@Cyprian: ten kontroler jest niekompatybilny ze standardami obowiązującymi na ST, czyli AHDI/XHDI, w związku czym przykładowo MagiCa czy MiNTa czy jakiegokolwiek softu używającego AHDI/XHDI nie uświadczysz/
Największym problemem jest chyba szybkość zapisu bo problemem jest że to kombinacja na ROMporcie. Odczyt też chyba super szybki nie jest. Całość jest niestety dużo wolniejsza od tego co się normalnie osiąga po ACSI.
@Adam ok, ciekawe czy źródła są dostępne. Jeśli tak to można by spróbować poprawić szybkość zapisu
Źrodła nie są dostępne wprost, ale przynajmniej kiedyś, Paskud je wysyłał zainteresowanym.
Szybkości zapisu dużo nie poprawisz.
Tak się na marginesie zastanawiam - dlaczego ludzie po prostu nie udostępniają dokumentacji takich staroci... Byłoby dużo łatwiej.
Ja myślę że to jest raczej problem czasu niż 'chęci' - leży to to gdzieś zakopane i weź to odkop.
A Paskud "zarobiony", patrząc ja jego profil na fejsie :P
Nie wiem jak to się ma do interface IDE Paskuda, ale ostatnio miałem do czynienia z interface IDE montowanym do wewnątrz na socket procesora (a procesor wkładasz na socket, który jest na PCB interfejsu). Dodatkowo jeden kabelek trzeba było przylutować do Pin0 ASCI. Działało to i bootowało, nie wiem jaka szybkość, bo nie mierzyłem. Podobno francuski wynalazek. Dołączone były do tego jakieś drivery Putnika.
@mayonez to są inne rozwiązania, te montowane na procesor są kompatybilne ze specyfikacją sprzętową Atari (czyli z portem IDE w STBook i Falconie), IDE Paskuda wymaga osobnych sterowników.
Ok, dzieki za info. Ciekawe po co jest ten sygnał z Data0 (to interrupt). Na szczęście interfejs okazał się zbędny bo po wymianie DMA, ultrasatan śmiga i do tego mam jeszcze netusbee. Niestety, jedyne czego brakuje, to czas :)
zgaduję że jest to przerwanie sprzętowe sygnalizujące zakończenie transmisji danych, czyli zamiast w pętli oczekiwać na zakończenie operacji procesor dostaje przerwanie
Przecież w przypadku IDE to CPU pompuje dane więc nie ma potrzeby przerwania. Prędzej media change.
pytanie co w przypadku IDE sygnalizuje przerwanie. Może być tak że wysyłasz komendę do dysku IDE daj sektor 30 i potem musisz czekać aż on będzie gotowy do wysyłania danych. W tym przypadku pomocne było by przerwanie rozpoczęcia wysyłania danych.
@tori, może coś pomoże: https://www.olx.pl/d/oferta/interfejs-d … HvkJ3.html - nie moja, znalazłem przez przypadek.
-> Sikor dzięki za linka - widziałem to. Jest to o wiele za wysoka cena niestety. Ja uszkodzony interfejs kiedyś kupiłem za 100 złotych licząc na to, że jest sprawny. Więcej już na to nie wydam. Jeżeli uda się Krollowi ogarnąć sprawę z G. Pancherzem to będzie super. Jeśli się nie uda - porzucę to na zawsze... Z koniem się kopał nie będę (tylko pieniędzy szkoda).
Pozdrawiam
edit: literówki
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Kupię / Sprzedam / Zamienię Atari » Paskud IDE interface
Wygenerowano w 0.028 sekund, wykonano 56 zapytań