Dzisiaj już nie jest tak strasznie jeżeli chodzi o Joyca,wzrasta w Polsce popularność AMSTRADA CPC - i choć PCW jest nadal niszowy, to jest on całkiem ciekawy,powiedziałbym że tak się nim zakręciłem, że odstawiłem na bok ATARI 130 XE i ATARI 1040 STe oraz CPC ,które posiadam. Jego możliwości są bardzo duże, zwłaszcza jeśli posiadasz oryginalny interfejs do podłączenia tego komputerka do PC. Zdobycie CP/M to teraz żaden problem. Strona którą podałeś jest najlepsza ze wszystkich mi znanych. Znam ją doskonale. PCW to komputery głównie dla osób związanych z edycją tekstów w edytorze Locoscript - jest wiele innych dostępnych programów do pobrania z sieci, w tym doskonały Basic na Z80. PCW jest może mniej popularny bo nie ma wodotrysków, takich jak gry. Mnie się to bardzo podoba,że gier jest nie wiele i jakieś tam są z dość ciekawą grafiką przypominającą Spectrum ZX,ale one służą tylko jako przerywnik do głębszej, bardziej ambitnej pracy jaką jest np. edycja tekstów pisanych.
Co do mojego pytania: to wcale nie bez przyczyny zadałem je tutaj - jak wiadomo GOTEK jest emulacją stacji dostępną dla wielu platform. Dla mnie to nie istotne, dla której platformy tworzymy emulację….Pytanie było ogólne czy GOTEK chińskiej produkcji, ten najprostszy,jest w stanie emulować stacje o podwójnej gęstości, w tym przypadku dla PCW chodzi o stację B: to jest 720 KB - 3'calową to też przecież nieistotne - jest to fizycznie przy PCW tak rozwiązane że do wersji PCW Joyca 8512 dołożone są 2 stacje t.j. A: 180kB i B: 720 kB. Powtarzam pytanie : zemulować stację pojedynczą 180 KB GOTEK potrafi, ja chciałbym wiedzieć , jak z pomocą GOTEKA zemulowaćstację 720 kB, by oszukać gniazdo B: komputera,a jednocześnie zachodziła współpraca między stacją 3' AMSTRADA jako A: i Gotekiem jako B: Pomożecie ?
"Litwo, Ojczyzno moja ..." - Elektronika BK-0010-01 (16 bit, 32 kB, Basic Vilnius...)