@x_angel Tak - znalazłem błąd w użyciu sygnału gotowości DMARQ w formułach logicznych co skutkowało urywaniem impulsów zapisu/odczytu karty CF w zależności od różnych "fochów" typu - za długie kabelki, diody do masy, większe kondensatory na zasilaniu, karta 1GB a karta 4GB i tak dalej. P.Putnik tworzył interface w sumie prawidłowo - wziął timingi DMA z dokumentacji ATA i z tego wszystko wynikało. Zarówno niewłaściwe warunki z DMARQ jak i formowanie impulsów IOWR/IORD w oparciu o uniwibrator. Ciekawe w sumie jest to, że wysnuł on jakieś dziwne wnioski, które w zderzeniu z rzeczywistością okazały się wprowadzać zamieszanie. Np. 180ns długość impulsu z 74221. Skąd i po co? Do teraz nie rozumiem tego. Z wykresów czasowych wynika wprost, że dane ważne MUSZĄ być obecne w czasie narastającego zbocza /ACK ,a dla /DMACK także, więc logiczne się wydało, że /IORD oraz /IOWR powinny być co najwyżej minimalnie krótsze niż /ACK, a nie tak krótkie jak on zaproponował. A wrzutka DMARQ definitywnie "dobiła" projekt. Przerzutnik został wyrzucony z projektu jako całkowicie zbędny.
Teraz wymieniamy się mailami. Generalnie - poprosiłem go o zgody na publikację oraz produkcję interfejsów dla kolegów :) Trochę grzeczności i opowieści też było...
On ma naprawdę dużo różnych "dziwadełek" powymyślanych. Może coś z tego puści w świat? Co do projektu ACSI-CF. Poprosiłem go żeby napisał patcha na TOS aby z tego dysku mógł się system bootować. No żesz - 1,8...1,9 MB na sekundę to powalająca szybkość i grzechem byłoby z tego nie skorzystać.
UWAGA. Lista już jest zamknięta. 15 sztuk zarezerwowane. Możliwe, że w przyszłości jeszcze będą jakieś sztuki. Bardzo proszę o cierpliwość bo o ile Chińczycy szybko takie rzeczy robią to przesyłki od nich koszmarnie wolno idą a na DHL po prostu mnie nie stać.
@artik-wroc jeśli będziesz mógł mi odesłać D19 to super. Będzie taniej o 60 zł. Tak - takie to drogie :(
1. Sikor 1szt, zlutowane tongue (pierwszy!!!)
2. hsimpson - 1 szt. gotowiec w obudowie smile
3. Adam Kłobukowski -1szt gotowiec, najlepiej w obudowie
4. Lopez - gotowiec
5. pancio.net - gotowiec :-)
6. Atari-User - 2 szt (gotowce w obudowie)
7. PablozP _ gotowiec 2 szt
8. uicr0Bee - gotowiec 2 szt
9.Yezy - 1 szt. gotowiec
10. dragmar - 1 szt. gotowiec
11. artik-wroc 1 szt. gotowiec (jakby co, to złącza męskie i żeńskie dostarczę)
12. marpla - 1szt. gotowiec
Pozdrawiam
Różne różności dla Atari i nie tylko - przydatne, bądź nie ale i tak warto zajrzeć...
http://atari.myftp.org Atari - Power without price and necessary elements with some sh*t onboardhttps://reversing.pl SSL enabled site