Na wstępie przepraszam za potencjalnie lamerskie pytanie. Nigdy nie uczyłem się w tym kierunku.
Jest sobie oscyloskop. Nic wielkce profesjonalnego, nominalnie ma pasmo 60MHz. Podłączyłem do niego dwie różne sondy, a je obie podpiąłem do sygnału O2 na płycie 800XL (wzięte akurat z GTIA, ale z tego samego pinu). Obrazek jaki uzyskuję, macie w załączniku. I teraz pytanie: która sonda daje właściwszy wykres?
- Niebieski wykres jest z sondy z zestawu oscyloskopu. Sonda ta jest oznaczona jako przenosząca 60MHz, czyli tyle ile oscyloskop.
- Żółty pochodzi z sondy, którą kupiłem luzem na Allegro. Ta jest sygnowana na 100MHz.
Czy te wykresy pozwalają stwierdzić, która sonda jest lepsza i które powinienem używać z tym oscyloskopem? Mam dwie takie i dwie takie więc to nie problem. Jak już wspomniałem, jestem w tym temacie laikiem i kieruję się raczej logiką niż wiedzą. Ale jak już mam się czegoś nauczyć, to wolałbym uczyć się na lepszych wzorcach - zwłaszcza, że obie wersje mam w zasięgu ręki.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.