Czy da się i jak odpalić Ghostlinka na TT na jakieś większej szybkości - mi się udało tylko 38k
A PARCP-a nie udało mi się wcale -odpalić - uruchamiam na PC Server (LapLink) na ST klient i nic - Timeout i po zabawie :-(
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Tydzień na oddanie głosu w FUJICUP! Głosowanie potrwa tylko do 22 lutego 2025...
TURGEN 9.3.1 Najnowsza wersja oprogramowania TURGEN wprowadza kilka istotnych ulepszeń.
FujiCup 2024 - głosowanie Wystartowało głosowanie w tegorocznej edycji konkursu FujiCup.
IX. Basque Tournament of Atari 2600 31 stycznia Euskal Retro Association zorganizowało IX. Baskijski Turniej Atari 2600.
Rogul 1.0f Poprawki i nowe funkcje
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » GhostLink
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy da się i jak odpalić Ghostlinka na TT na jakieś większej szybkości - mi się udało tylko 38k
A PARCP-a nie udało mi się wcale -odpalić - uruchamiam na PC Server (LapLink) na ST klient i nic - Timeout i po zabawie :-(
Cześć!!!
Opis dawałem w którejś Atarynce - na TT-ce chodzi bez problemów. Największa prędkość: 115200, ale zalecam 56000 (przynajmniej z komunikacją z PC, którego używam - "slave error", czyli nie nadążał PC.
Potrzebujesz kabelka NullModem (DB9-DB9), ja w PC mam pod COM1, a w TT-ce pod serial1, ale możesz też podłączyć pod trzy inne dostępne w TT-ce porty. Uruchamiasz <b>najpierw</b> PC-Slave na grzybie, potem ST-Master na TT-ce. Ustawiasz taką samą prędkość, który port, a następnie w TT-ce dajesz ADD, ja ustawiam wszystkie możliwe grzybowe napędy, ustawiasz literkę stacji widzianej przez TT, a następnie install. Potem z menu TOS wybierasz Add Devices i to już wszystko. Jak nie gra - to reset grzyba i TT-ki. Aha, na grzybie nie może być uruchomiony program P2P, gdyż coś bruździ z COM-em...
Ja to wszystko już zrobiłem
Udało mi się na porcie MODEM2 -ale tylko 38k - czy jest coś o czym nie wiem aby w Ghostlinku wybrać inną szybkość (większą)
A jakis HSMODEM masz zainstalowany?
PARCP: A dobry rodzaj kabla wybrales na PC? Proponuje najprostszy kabel bez zadnej elektroniki, laczysz wszystkie piny 1 w 1 i tylko w jednej koncowce zamieniasz pin 1 z 11 (o ile dobrze pamietam).
HSMODEM - nie mam :-(
Zaczynam szukać po sieci :-)
PARC - zwykły kabel do transmisji równoległej (Laplink) -i taki kabel wybrałem przy konfiguracji -kabel jest ok - bez problemów chodzi z Amigą (Am2PC)
Musisz miec HSMODEM, zeby moc cokolwiek szybciej wysylac. Polecam zajrzec na http://umich.edu/~archive/atari/ IIRC.
Do portów Serial 1 i Serial 2 nie musisz mieć dodatkowego oprogramowania!!!
(ja nie mam HSModem, a prędkość jest jaka jest...)
W Falconie też nie używam hsmodem...
W TT-ce mam cpx-a serial - może on pomoże...?
Cześć!!!
Opis dawałem w którejś Atarynce - na TT-ce chodzi bez problemów. Największa prędkość: 115200, ale zalecam 56000 (przynajmniej z komunikacją z PC, którego używam - "slave error", czyli nie nadążał PC.
Potrzebujesz kabelka NullModem (DB9-DB9), ja w PC mam pod COM1, a w TT-ce pod serial1, ale możesz też podłączyć pod trzy inne dostępne w TT-ce porty. Uruchamiasz <b>najpierw</b> PC-Slave na grzybie, potem ST-Master na TT-ce. Ustawiasz taką samą prędkość, który port, a następnie w TT-ce dajesz ADD, ja ustawiam wszystkie możliwe grzybowe napędy, ustawiasz literkę stacji widzianej przez TT, a następnie install. Potem z menu TOS wybierasz Add Devices i to już wszystko. Jak nie gra - to reset grzyba i TT-ki. Aha, na grzybie nie może być uruchomiony program P2P, gdyż coś bruździ z COM-em...
Jakie 3 inne porty ???? - ja mam w TT 2x RS-232 modem1 i modem2 -czyżby jakaś inna TT
No to widze, ze w TT-ce jest podobna sytuacja jak w Falconie - 115200 w wiekszosci przypadkow dziala, jednak czasami trzeba go "popedzic" nacisnac Alternate+Shift+Control bo Ghostlink lapie zawieche (sam Ghostlink, nie Falcon) - przy 57600 dziala bez zarzutu (ale to zawsze 2 razy wolniej) - szczerze mowiac watpie, zeby to grzyb byl przyczyna bledu - raczej doszukiwalbym sie jakiegos buga w sofcie - 115200 ~= 14400 bajtow/s to jest predkosc transmisji z ktora powinien wyrobic zarowno 16 MHz Falcon jak i kilkuset MHz PC (przy odpowiedznim tunningu kodu moze nawet atari 8-bit).
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » GhostLink
Wygenerowano w 0.018 sekund, wykonano 65 zapytań