Postawiłem pierwszy raz w życiu swojego pierwszego duszka w basicu na ekranie w trybie GR.0
Pytanie - czy dobrze rozkminiam, że jak postawię pięć to jest szansa zobaczyć bez żadnych sztuczek 13 kolorów na ekranie naraz ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Programowanie - 8 bit » Pytanie laika.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Postawiłem pierwszy raz w życiu swojego pierwszego duszka w basicu na ekranie w trybie GR.0
Pytanie - czy dobrze rozkminiam, że jak postawię pięć to jest szansa zobaczyć bez żadnych sztuczek 13 kolorów na ekranie naraz ?
najpierw postaw :)
Enooo liczyłem na odpowiedź :-)
Takie coś mi wyszło
Przeczytałem w książce Miguta, że nakładające się duszki mogą zmieniać kolory.
Pyt.1 - czy to znaczy, że uzyskam w gr.0 15 kolorów ?
Pyt.2 - czy może ktoś jaśniej opisać co robi komórka 623 bo Migut tak to rozpisał, że niewiele można z tego skumać.
623 czyli $26F to GPRIOR/GTIACTS - rejestr cień dla $D01B czyli PRIOR/GTIACTL: http://atariki.krap.pl/index.php/Rejestry_GTIA#GTIACTL
Konfiguruje on sposób wyświetlania grafiki przez GTIA, łączenie sprajtów w 5-go playera, nakładanie sprajtów oraz ich priorytety.
Nakładanie sprajtów realizowane jest parami:
- COLPM0 OR COLPM1
- COLPM2 OR COLPM3
przy czym nie ma znaczenia czy nakładany jest player z missilem, dwa missile czy dwa playery - nakładanie dotyczy pikseli o podanych kolorach.
W ten sposób w hiresie (GR.8/GR.0/ANTIC3) możesz dostać:
1. COLPF1
2. COLPF2
3. COLPF3 - kiedy włączysz piątego playera (wtedy kolor dla wszystkich missiles brany jest właśnie z COLPF3)
4. COLPM0
5. COLPM1
6. COLPM0 OR COLPM1
7. COLPM2
8. COLPM3
9. COLPM2 OR COLPM3
Możesz ewentualnie doliczyć jeszcze COLBAK czyli kolor ramki.
Możesz też eksperymentować z priorytetem 0 dla sprajtów i być może uzyskasz jeszcze dodatkowe kolory (nie eksperymentowałem z tym więc nic nie powiem).
To są kolory które możesz uzyskać w jednej linii skanningowej bez multiplikowania sprajtów ani zmiany kolorów w rastrze.
Oczywiście na przerwaniu DLI możesz zmieniać wartości rejestrów kolorów, więc sumarycznie na ekranie możesz uzyskać wszystkie 128 kolorów (a z VBXE lub Sophia nawet 256).
Edit: Jeśli dodatkowo wziąć pod uwagę fakt, że tylko odcień dla zapalonego piksela jest brany z rejestru COLPF1, a kolor piksela jest kolorem tła (taki jaki wynika z nakładania sprajtów), to w linii masz 8*2=16 barw :)
@mono - dziękuje za informacje, niech Ci Bóg w dzieciach wynagrodzi :-)
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Programowanie - 8 bit » Pytanie laika.
Wygenerowano w 0.015 sekund, wykonano 58 zapytań