Cześć,
Używam SIO2SD z Atari 65XE na dopalaczach (Ultimate, VBXE). Szukałem na forum tematu w którym piszę, ale nie znalazłem. Warto pytać, a nie błądzić :)
Zatem - czy istnieje narzędzie (nakładka) dla SIO2SD w stylu Total Commandera, pozwalające m. in. na przenoszenie, edycję nazwy, kopiowanie lub kasowanie plików w folderach na karcie SD z poziomu Atari? Póki co, jakiekolwiek działania (nawet proste skasowanie pliku) muszę wykonywać na PC i nie jest to praktyczne. Wiem że SpartaDOS ma takie funkcje, ale mnie interesuje coś bardziej intuicyjnego, właśnie w stylu Commandera. Z góry dzięki za info.

2

Nie ma takiej opcji. SIO2SD nie działa jak SD2IEC, nie da się grzebać w strukturze karty.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

3

Kurde.... :(
A czy SIDE2 daje takie możliwości? Też używam razem z SIO2SD.

4

Z poziomu Atari możesz mieć dostęp do ATRrów i w nich właśnie możesz operować na strukturze plików. A sensowny commander do tego przeznaczony jest wyłącznie pod Sparta dos x.

Kontakt: pin@usdk.pl

5

Akurat skasować plik z karty SD na SIO2SD da się w konfiguratorze. Clear chyba się wciska na pliku i potem potwierdza klawiszem tak/nie. To da się na pewno, bo nieraz tak robiłem porządki na karcie jak wrzucałem sobie do testów kilka plików.
W konfiguratorze chyba można też dodać nowy pusty atr jeśli dobrze pamiętam, ale tego pewny już nie jestem.
Nie wiem czy coś jeszcze z tego typu operacji da się zrobić konfiguratorem bezpośrednio na karcie pamięci.

6

dla ATR jest Atari Commander: http://madteam.atari8.info/index.php?prod=uzytki

natomiast nie jest tak jak pisze Pin... SIO2SD oczywiscie ma odpowiednie komendy SIO wiec takie operacje z poziomu atari sa mozliwe.

http://sio2sd.gucio.pl/wiki/SIOCommands_pl

Pajero pracowal nad odpowiednia nakladka.

http://atari.pl/hsc/ad.php?i=1.

7

To oczywiście życzenie idealne do przekierowania na napisz.se, ale fajna była by nowa odsłona konfiguratora alternatywnego, który by miał opcje operacji na plikach na SD. Czyli taka uruchamiaczka z prostym menadżerem plików. W zasadzie konfigurator już prawie wszystko co trzeba robi, więc gdyby dodać kopiowanie plików i ich przenoszenie do innych katalogów, ewentualnie tworzenie/usuwanie katalogów, to było by w pełni możliwe operowanie sobie na karcie SD w dowolny sposób.

8

xxl napisał/a:

dla ATR jest Atari Commander: http://madteam.atari8.info/index.php?prod=uzytki

@xxl o, właśnie o coś takiego mi chodziło!
Jest możliwość odpalenia z poziomu SIDE2, czy tylko DOS/MyDOS/SpartaDOS?

9

Przy pomocy tego Atari Commandera oraz SIO2USB przenosiłem na realne dyskietki pliki z niezabezpieczonych obrazów ATR i wszystko działało bardzo dobrze.
Piszę "niezabezpieczone ATR" bo sam je sobie wcześnie tworzyłem dodając pliki XEX do obrazów dyskietki ATR.
Zwykła stacja (1050 albo CA2001) była podpięta jako D1 a SIO2USB jako D2 (lub odwrotnie) które było przez USB podpięte do  PeCeta w którym miałem odpalony ASPEQT i w tym programie podpinałem plik ATR. Pliki się kopiowały tak jak w NC lub Total Commanderze. 
Natomiast na pewno nie dało się z poziomu Atari kasować plików ATR, tylko pytanie po co skoro robi się to w locie z poziomu PC ?

10

Czy Atari Commander 1.81 poprawnie Wam działa z SIO2SD wer. 3.1 - część z obsługą kart SD? U mnie niestety wyświetla jeden plik przez wszystkie 153 dostępne miejsca.
Program jest świetny. Używam go do kopiowania - z plików XEX do ATR. Uruchamiania gier z własnych ATR-ów podpiętych do dysków. Podłączania pod dyski (część) również działało prawidłowo ze SIO2SD 2.3.

Jakby AC miał tworzenie plików ATR oraz formatowanie dyskietek (ATR-ów) to z obsługą SIO2SD (kart SD) byłby extra.
Wtedy można by sobie zgrywać dyskietki dodawać loadery i uruchamiać je tylko w jednym programie.
Jak by do tego dodać możliwość edycji plików na SD to by była bajka.
Świetnie pracuje się na dwóch oknach, na PC w domu i pracy używam Free Commandera.

11 Ostatnio edytowany przez pajero (2020-03-19 22:06:36)

IMHO: atari nie nadaję się do pracy na tak wielkim zbiorze jak SD a już nie SDHC - to powód pozostawienia AC takim jaki jest.
Wersja 1.81 ma możliwość podpinania zawartości karty SD pod napędy Sio2SD i tyle.

Właśnie go testuje i wczytuje mi z karty SD co trzeba.  153 miejsca to max co jednocześnie mieści się w buforze AC (lista plików katalogu) więc trzeba doczytywać resztę - klawisz TAB.

Masz rację, 1.81 nie przewidziało nowych funkcji nowszych wsadów ... nie ustawia AUX2 i zapętla się odczyt na pierwszym wpisie.

Proszę wersja 1.82 z małą łatką... do testów.

EDIT:

Mq napisał/a:

W zasadzie konfigurator już prawie wszystko co trzeba robi, więc gdyby dodać kopiowanie plików i ich przenoszenie do innych katalogów, ewentualnie tworzenie/usuwanie katalogów, to było by w pełni możliwe operowanie sobie na karcie SD w dowolny sposób.

Kiedyś mnie nachodziła chęć żeniaczki AC i konfiguratora. Bo spamiętanie klawiszologii tego drugiego jest trudne.
Jak mnie wywalą na postojowe.....
Teraz od stycznia nad gierką pracuje i chcę na tym pozostać.

Post's attachments

ac1.82.xex 8.71 kb, liczba pobrań: 12 (od 2020-03-19) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

12

@pajero dzięki za szybką odpowiedź.
Miałem chwilę i odpaliłem.
Niestety nie wszystko w wersji AC 1.82 działa poprawnie.
W widoku dwóch okien nie widać zawartości ART-ów. (zdjęcie AC 1.82 - 2)
W obsłudze AD - dolna część wygląda OK, ale górna potrafi zrobić w D1-D8 - Error SIO (zdjęcie AC 1.82 - 3)
Czasami coś się "odświeży" i widok jest ok (zdjęcie AC 1.82 - 1)
Jednak w widoku dwóch okien cały czas na wszystkich plikach pokazuje Error 0130 - w tym trybie AC 1.81 wyświetlał zawartości ART-ów.

Załączam też zdjęcie z błędem z  wersji AC 1.81 (zdjęcie AC 1.81)
Dodam że AC 1.81 w całości (dwa panele i obsługa SD) poprawnie działało na SIO2SD 2.3 problem mam od aktualizacji do SIO2SD 3.1 - może to coś pomoże.

Post's attachments

AC 1.81.jpg 1.59 mb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

AC 1.82 - 1.jpg 1.59 mb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

AC 1.82 - 2.jpg 1.52 mb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

AC 1.82 - 3.jpg 1.53 mb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

13 Ostatnio edytowany przez pajero (2020-03-20 11:16:47)

Tak nie testowałem, pod D1 plik zamiast ATRa, zobaczę wieczorem...

ps. a czy masz jeszcze na linii SIO inny driver (np. Sio2APE) ?

14 Ostatnio edytowany przez pustak (2020-03-20 14:56:53)

Nic nie mam tylko SIO2SD podpięte do 130xe bez modyfikacji.
W "dwóch oknach" jest ten sam błąd na pozostałych ATR-ach podpiętych do D2, D3 itd.

Ok, znalazłem kolejne kilka minut na test.
Wygląda na to że wszystko jest EXTRA!
Mogę pisać głupoty bo nie znam się na DOS-ach kompletnie, ale pokombinowałem tak.

Zobaczyłem że w tym ac182.xex nie mogę wyjść do DOS-a.
Więc:
1. Wczytałem DOSII+/D z AC 1.81 i podmieniłem D1 na ac182.xex odpaliłem i wszystko zaczęło chodzić.
2. Następnie skopiowałem ac182.xex do dysku na którym miałem AC 1.81.
3. AC.COM (1.81) usunąłem
4. Zmieniłem nazwę AC182.xex na AC.COM
i wszystko gra - "dwa okna" poprawnie widzą art-y, a i obsługa SD działa bez zarzutu. 
(punkty od 2 do 4 wykonane w AC :))

Wygląda na to jakby w tym xex od pajero brakowało DOS-u chociaż nie wiem czy nie piszę głupot.

PS. pajero jak by Ci się udało połączyć Configuratora 3.5 z AC 1.82 to by była fantastyczna rzecz.

15

Ot, AC to nakładka na DOS.  Dowolny. Bez tego nie ma driver'a D:
AC nie musi być odpalony z ATRa z dosem (może być w dowolnym Dx) - ważne by był driver w pamięci.

A połączenie
- raczej umożliwienie (na życzenie) ładowania DOSu z pod Configuratora jeśli byłby potrzebny do pracy "wewnątrz" ATRów.
- zmiana układu okien, etc
Tylko tak to widzę (i to nie jest szybka robota).

16 Ostatnio edytowany przez pustak (2020-03-21 15:39:51)

Na jednym moim SIO2SD w AC przy próbie wejścia do część z obsługą SD mam komunikat:
No driver SD/MMC card.
Karta siedzi w slocie, z Configurator-em 3.5 działa poprawnie.
Co może być przyczyną?

EDIT:
Sorry mój błąd SIO2SD było ustawione jako kolejne urządzenie, jak przestawiłem na nr 0 wszystko gra.

17

Panowie, czy AC 1.82 ma w sobie coś więcej niż tylko możliwość montowania obrazów/plików pod dyski SIO2SD? Da się bezpośrednio na ATR przegrać coś z karty SD? Jak wybieram 'S' to mam tylko uproszczony konfigurator SIO2SD.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

18

Da się np. tworzyć ATR-y z kilkoma grami lub nagrywać prawdziwe dyskietki.
Ja robię to tak:
1. Tworzę ATR-a - w Configiratorze 3.5
2. Formatuje ATR-a w dowolnej gęstości np w DOS-ie II/D który mam razem z AC
3. W AC część z SD podpinam sobie pod D2, D3... itd gry które chce nagrać - pliki xex.
4. W AC część dwóch okien - kopiuje sobie z każdego dysku do mojego ATR-a gry.
5. W AC zmieniam nazwy gier żeby miały rozszerzenie *.COM
6. Dogrywam CHAOS LOADERA (może być podpięty pod inny dysk)
i mam gotowego ATR-a z grami, jak bym miał stację to była by to dyskietka.

Później takie ATR-y mam podpięte pod D2,D3 itd. i z AC mogę sobie uruchamiać je dowolnie.
Mając około 5 tytułów na dyskietce (w gęstości DD) można dysponować sporym katalogiem gier dostępnym od ręki.

Oczywiście można użyć makeATR na PC i zrobić to szybciej.

19

Tak to wiem że się da. Chodzi mi o dodanie opcji na poziomie dwóch paneli, nie przez montowanie XEX-a jako dysku. A to dlatego, że to nie działa pod SDX.