Cześć

Z moim wspaniałym Atari 65XE kupiłem magnetofon XCA12. Wyczyściłem dziada, podłączyłem i wygląda na to, że działa, tzn. kręci w obie strony, odtwarza itd. Niestety nie udało mi się za jego pomocą nic wczytać. Pewnym problemem jest zapewne brak jakiejkolwiek kasety z softem ;-)
Ale w sumie nie o to w tym wątku chodzi. Magnetofon dotarł z wypadającą klapką oglądam ją jednak na wszystkie strony i nie widzę żadnego elementu, który mógłby być wyłamany i powodować jej wypadanie. Już prędzej obudowa wygląda na trochę wyszczerbioną w miejscu styku z klapką, ale też jakoś nie mogę uwierzyć, że byłoby to w tak badziewny sposób zamocowane. A może brakuje tu jakiegoś plastiku w tych wycięciach po prawej stronie od blaszki dociskającej kasetę? Zerknijcie proszę na załączone zdjęcia i podpowiedzcie coś.

Post's attachments

20190522_222958[1].jpg 1.03 mb, liczba pobrań: 1 (od 2019-05-22) 

20190522_223043[1].jpg 1.01 mb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.
65xe, 520st, 1040stf

2

A daj jeszcze fotę całej górnej obudowy :)

Atari Falcon 030 CT60e, Jaguar, Lynx II, MSTE + Nova + ET4000, STe + HDD, STFM, 65XE, 800XE, 800XL, Amiga 1200, 600, 500, CDTV

3

Proszę. Że niby klapka nie od tego modelu? Możliwe, chociaż zażółcenie w podobnym odcieniu.

Post's attachments

20190523_003231[1].jpg 1.16 mb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

65xe, 520st, 1040stf

4 Ostatnio edytowany przez Pawex (2019-05-27 15:25:41)

Na zdjęciu zaznaczyłem żółtym kółkiem miejsce gdzie "wyciera" się plastik obudowy od "zawiasu" klapki.
Zdaje się, że to jest przyczyną nie trzymania klapki.
Podklej w tym miejscu np. kawałeczkiem szarej taśmy izolacyjnej i powinno trzymać.
Najlepiej użyć taśmy w szarym kolorze. Być może trzeba będzie kilka warstw takiej taśmy
żeby zadziałało.
Podklej oba zawiasy.

Post's attachments

xc.jpg 415.42 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

5 Ostatnio edytowany przez maciekb (2019-05-27 21:10:47)

Dzięki. Szukałem na klapce wyłamanych "zaczepów", bo tak mi się właśnie wydawało, że coś w tych miejscach powinno trzymać. Zaczepów nie znalazłem, więc spróbuję z nałożeniem czegoś na obudowę - może poxipol się sprawdzi w tym miejscu.

65xe, 520st, 1040stf

6

Tylko żeby to co nałożysz nie było zbyt twarde i nie ,"wytarło" ci zawiasów klapki.
Taśma izolacyjna wydaje się być chyba dosyć miękka i neutralna chociaż po pewnym czasie
pewnie się odklei.

7

Dobra rada, jeżeli dwunastka ma dobrze wczytywać, to klapki lepiej nie montować ;)

wszystkie trzy strony świata

8

Przezroczysty Poxipol jest trochę elastyczny, więc nie powinien wytrzeć zawiasów. Nałożyłem i na razie się sprawdza, choć klapka nie jest idealnie spozycjonowana i najlepiej trochę ją dopchnąć do tyłu po zamknięciu. Ale trzyma się. Co do wczytywania, to nie narzekam - z pomocą kasetowego adaptera udało mi się już kilka gier wczytać i to niezależnie od tego czy klapka była, czy nie :-)

65xe, 520st, 1040stf

9

Jak dobrze że jest archiwum. Już chciałem zadać pytanie a tutaj identyczna sytuacja.
Dokładny przykład jak opisany wyżej. Taśma nałożona, klapka nie przesuwa się przy otwieraniu.
I podczas zamykaniu, trzeba przesunąć klapkę do góry aby zamknęła się.
Można przyzwyczaić się ;)
Identyczna sytuacja.

Dzięki