1. Jakie produkcje mogą nie zadziałać na zamienniku?
2. Jakieś konflikty z rozszerzeniami wew (u1MB) czy zew (np syscheck z 513k RAM)
3. No i jak się to ma do wspomnianej propozycji Lotharka czyli https://lotharek.pl/productdetail.php?id=233
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Fabryka - 8bit » Freddie CPLD
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
2. Jakieś konflikty z rozszerzeniami wew (u1MB) czy zew (np syscheck z 513k RAM)
3. No i jak się to ma do wspomnianej propozycji Lotharka czyli https://lotharek.pl/productdetail.php?id=233
@atarixegs, ad.3 - propozycja lotharka, to nie jest zamiennik Freddiego, tylko dzielnik zegara przez 4, który można zastosować jedynie w takim przypadku, gdy rezygnujemy całkowicie zarówno z podstawowej pamięci DRAM, jak również z jakiegokolwiek rozszerzenia pamięci opartego na pamięciach DRAM i wszystkie pamięci zastępujemy SRAM.
Układ lotharka pozwala na całkowite wyeliminowanie Freddiego, ale tylko w przypadku gdy podstawową pamięć DRAM zastąpimy pamięcią SRAM - wtedy Freddie po prostu nie jest potrzebny. Ale trzeba też pamiętać że w ten sposób eliminujemy sobie możliwość rozbudowy pamięci jakimkolwiek rozszerzeniem dostępnym w sieci czy też na rynku, poza U1MB i rozszerzeniem 512k Hiassa - z tego co wiadomo, na obecny moment tylko te dwa rozszerzenia RAM zbudowane są w oparciu o pamięć SRAM.
@Mq
Dziękuję, solidnie i na temat :)
Jeśli chodzi o pyt 1 i 2 to na tą chwile nie mam aż tak szerokich testów wykonanych. Nie mniej jednak zależności czasowe które pojawiają się na wyjściach CAS, RAS i W w mojej opinii wiernie odzwierciedlają oryginalny układ. Problemem mogą okazać się poziomy napięć wyjściowych Xilinxa. Różnica na tą chwile to odmienna od oryginału multipleksacja adresów na szynie BA[7:0].
W tej chwili na BA0 pojawia się adres A0 i A8 a w Freddie wystawia tam z tego co pamiętam A0 i A14. W obecnych konstrukcjach nie wpływa to na działanie. To taka zaszłość konstrukcyjna dla obsługi DRAMów o pojemności 16kb.
Pyt 3. Zaprojektowane PCB umożliwia ograniczenie układu do samej funkcjonalności generatora sygnału 3,5Mhz (OSC). (bez Xilinxa a na spodzie płytki mam miejsce na dodatkowy dzielnik częstotliwości /4). Ale ta funkcjonalność jest przewidziana na moje przyszłe potrzeby i nawet jeszcze nie testowana.
W załączeniu zdjęcie miejsc na dodatkowe (zbędne w podstawowej wersji) scalaki.
A brałbym dla samego funu testów :)
U Chińczyków są XC9536XL do dostania po około 3-5zł.
...i nawet działają, używam ich do dodgyPLA
Mq napisał/a:U Chińczyków są XC9536XL do dostania po około 3-5zł.
...i nawet działają, używam ich do dodgyPLA
Ja kupiłem kiedyś XC9572XL, sprawdziłem 2 i też działają, 2 jeszcze nie sprawdziłem, a w przypadku jednego okazało się że to uszkodzony XC9536XL w obudowie 64pin (nie działa poprawnie 5 pinów) i się bardzo ciężko programuje (raz na 10).
Ale wiedziałem na co się decyduje więc nie jest to dla mnie problem :)
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Fabryka - 8bit » Freddie CPLD
Wygenerowano w 0.016 sekund, wykonano 54 zapytań