Fajna rzecz do monitora obsługującego wszystkie tryby ST. Przełącznik mono/color mały, podłączony do gniazda monitora.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » ubeswitch
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Fajna rzecz do monitora obsługującego wszystkie tryby ST. Przełącznik mono/color mały, podłączony do gniazda monitora.
To wypuszcza LO/MID RES na VGA? Czyli, jak rozumiem, potrzeba monitora multisync obsługującego 15Khz z VGA?
Kurde, a w moim VGA CRT obudowa cała popękała :/
Skolka wiela za to cudo? Jakby co wstępnie:
Sikor - 1szt
co uzywasz do projektowania?
Sikor: produkcja jak na razie wyłącznie na własne potrzeby.
mcs: akurat do tego są dostępne gotowe pliki pod Eagle, choć ja używam KiCad'a, zrobiłem ten adapter tak, aby się pozbyć części które już miałem.
@Artik, a ile Cię przekona, że moja potrzeba to Twoja własna potrzeba? (tylko nie przesadź)? :)
Zgrabniejsze niż moja puszka z epoki:
http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic … 62#p222062
Też przygarnąłbym takie maleństwo.
Też mam w jednym Atari oryginalny przełącznik mono/kolor z epoki (mniejszy trochę).
Czekam na układy w Tajwanu, jak przyjdą to będzie kilka przełączników na zbyciu.
Ta moja puszka, to nie jest typowy przełącznik color/mono na dwa osobne monitory, tylko funkcjonalnie to co u Ciebie, jedno wyjście VGA na multisync. Różnica w gabarytach i kablologii.
Nie chce rozpoczynac nowego watku, a w tym Artic-wroc wspomina ze ma przelacznik dwumonitorowy. Akurat mam w tej chwili taki przelacznik (patrz zdjecie). Podpialem do niego monitor SM124 i kolorowy LCD.
Niestety jak przelacze go na kolor to moje STE sie nie butuje pojawia sie bialy ekran z jakimis zakloceniami (brak znaczku ATARI - mam TOS 2.06), w trybie mono jest OK. Czy ktos moze mi powiedziec ze ten typ przelacznika niewspolpracuje z STE tylko ze zwyklym ST (lub problem lezy w przelaczniku),
on ma jeszcze wyjscia na CINCH (patrz zdjecie).
Oczywiscie bez tego przelacznika STE bootuje sie w obu trybach pracy.
Monitor mono masz wyłączony jak przełączasz? Któryś pin odpowiada za detekcję i może chroni monitor po prostu?
@Sikor: masz racje monitor musi byc wylaczony czy to mono czy kolor, taka drobnica a cieszy, dzieki za wskazowkę :)
Przy okazji walki z płytą od Yaspr'a (krótkie ST) zauważyłem, że przełącznik nie działa (czarny ekran). Rewizja B.
Mam u siebie dwie inne (rewizje C oraz I) z którymi switch działa. Jedyna różnica jaką widać "na oko" do jakiś dławik(?) pod płytą prze Shifter'ze.
Ciekawe wszak sam switch nie jest jakiś mocno skomplikowany.
p.s. gdyby ktoś reflektował na ubeswitch'a to ma jeszcze wolne sztuki (55+wysyłek)
Wszystko zależy od obecności 12V na gnieździe monitora, bez tego napięcia ten przełącznik nie będzie działał (w przeciwieństwie do Atari).
Jeżeli pozostały jeszcze wolne sztuki - to ja poproszę o jedną.
Tak, są jeszcze. Poszło PW.
Zostało może jeszcze jedno urządzenie? Z chęcią bym jedno zanabył. Lub płytkę drukowana.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » ubeswitch
Wygenerowano w 0.020 sekund, wykonano 62 zapytań