Z uwagi na to, że kupiłem C't IDE od Artik, jutro zabieram się za lutowanie w 520ST, walczę z tworzeniem partycji pod Hatari. Walczę ponieważ nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z hdd w ST i staram się to ogarnąć.
Aktualnie mam dostępne sterowniki:
HDDriver w wersji 7.8
IDC pro 6.5.5
Testowałem oba i na emulatorze bootowanie działa na obu bez problemów, jednak z tego co wyczytałem to nie ma opcji aby zrobić partycje widoczne zarówno w TOS jak i pod Windows. To znaczy na wersji 7.8 hddrivera można utworzyć partycję DOS/TOS, ale wówczas może być tylko jedna partycja a dla IDC nie ma takiej możliwość.
Wiec nie pozostanie nic innego jak zakupić nową wersję HDDrivera lub sterownik Putnika tak abym mógł wymieniać dane z PC.
Który sterownik będzie lepszym wyborem? zważywszy, że sterownik Putnika kosztuje 10euro a HDDriver 45euro.
Czy warto przepłacać za hddrivera?
A może da się fizyczną kartę SD podłączyć bezpośrednio po emulator? i na emu wgrać potrzebne pliki, wówczas wystarczył by mi sterownik IDC. Tylko nie znalazłem takie opcji w Hatari i nie wiem czy jest to wykonalne. Robienie obrazów karty (dd) za każdym razem, raczej nie będzie dobrym rozwiązaniem ;)