Nie. Potrzebujesz napęd 80-ścieżkowy, każdy 360kB jest 40-ścieżkowy.
Proponowałem wcześniej użycie FD-55GFR, dostępny, w miarę tani i często pojawiający się na aukcjach.
Wymaga podwójnego wajchowania, żeby rozpoznało gęstość i nie działa druga strona po odwróceniu dysku.
Pełna kompatybilność tylko z napędami 720kB - TEAC FD-55F , FR, FV Robotron K5601 itp. załączam listę napędów innych niż wymienione, ale dostępność tam wymienionych 720'stek to raczej SF.
Ogólnie TOMS 710 według mnie jest kapryśny jeśli chodzi o napęd.
Sklonowałem go po analizie postów na temat stacji TOMS, głównie opierając się na sugestiach naszego fetysza tych stacji AS'a ;)
Niestety muszę tu sprostować pewne mity narosłe wokół tych stacji.
TOMS 710
Wady:
- działa tylko z napędami 720kB
- za szybko rozpoznaje gęstość, co uniemożliwia prace z nowszymi napędami
- wsad tylko z Toms Navigator'em /ble/
- brak wyświetlacza ścieżek/gęstości
Zalety:
+ prostsza/tańsza budowa
TOMS 720
Wady:
- brak ;) a nie... jest jedna:
- brak fajnego programu do obsługi RS'a i USB ;)
Zalety:
+ pracuje również z nowszymi napędami /nie do końca/
+ więcej wsadów do wyboru, w tym do napędów 360kB
+ wyposażony w MyDOS'a /miodzio/
+ wyświetlacz ścieżek/gęstości/nr. stacji/błędów
+ wymuszanie zmiany gęstości przyciskami /przy kopiowaniu pomiędzy gęstościami ważna rzecz/
+ złącze CENTRONICS, RS232, USB ;)
+ programy do tworzenia dysków zawierających wiele zwykłych dysków na jednym 720kB
+ /jak se coś jeszcze przypomnę to dodam/
Ogólnie to zauważyłem w opisach stacji T720, że coś tam nie działa, nie rozpoznaje gęstości czy tam długo rozpoznaje, moim zdaniem dużą rolę ma tu:
1. Dostrojenie kontrolera WD2797 /często się rozjeżdżają ustawienia, starzenie elementów, temperatura wewnątrz stacji itp./
2. Jakość i zużycie napędów /mam dwa Robotrony i złego słowa o nich nie powiem, są mało wyeksploatowane i jakością według mnie nie odbiegają od TEAC'ów/
3. Jakość dyskietek !!!
Panowie mam napęd TEAC FD-55GFV 720kB/1.2MB to taki poprzednik GFR'a, na podzespołach stosowanych w FR'ach i nie uwierzycie, po przestawieniu na 720kB ten napęd bez trudu formatuje, nagrywa i czyta dyskietki 1.2MB :)
Tak więc reasumując, do pełni szczęścia korzystania z tych stacji TYLKO I WYŁĄCZNIE napędy 720kB.
Post's attachmentsLista stacji dyskietek m.in. 720kb.pdf 94.85 kb, liczba pobrań: 33 (od 2020-04-10)
Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.