Witam ponownie.
No muszę przyznać jesteście cierpliwi ;) ja bym już się obraził na siebie, za tak długą ciszę ;)
Do rzeczy, bo się porobiło...
A więc drodzy zainteresowani na dzień dzisiejszy jest jeden wniosek - potrzebujemy napęd jedyny słuszny do siedemset dziesiątki, czyli FD-55F - niestety .
Z tym rzeczonym napędem stacja działa jak w instrukcji napisali ci co ją wymyślili, czyli jak ta lala.
Niestety napęd "GFR" a nawet "GFV" (czyli starsza odmiana z głowicą na elektromagnesie) robią z użytkowania stacji gehennę.
Opiszę w skrócie o co kamann:
Stacja nie wgrywa dysków przy starcie Atari.
Znaczy wgrywa, ale tylko jak włączymy ją (podamy zasilanie) z włożoną dyskietką i zamkniętą dźwignią, tylko wtedy rozpoznaje co tam ma i startuje wgrywanie - po włączeniu Atari, albo po wciśnięciu "start" przy starcie z firmware stacji.
Jak już wgramy np. MyDos'a (ale TN z ROM'u stacji tak samo) to rozpoznanie gęstości po zmianie dysku wymaga podwójnego zamknięcia wajchy dyskietki.
A więc, ja już trochę jestem znudzony poszukiwaniem rozwiązania dla "GFR" bo mam "FV" i mi działa, ale zwracam się do mądrzejszych tu na forum abyście coś poradzili.
Dodam, że ustawienia zworek przerobiłem na wszystkie możliwe sposoby, nic nie trybi.
Tak na teraz to myślę, że to wina jakiś zależności czasowych w trakcie odczytu, może ten "GFR" jest za szybki i bez zmiany wsadu w eprom'ie nie ruszy na nowych napędach.
Jak robiłem KMD to jest dostępny poprawiony wsad i z nim Karinka dział jak marzenie, może ktoś, kto ogarnia temat proców 808x dałby radę coś zaradzić - ja jestem za cienki.
Dodatkowo zasadnicze pytanie do szczęśliwych posiadaczy oryginałów TOMS710 czy jesteście w stanie pomóc w temacie i u siebie podmienić napęd na "GFR" sprawdzając czy u was to samo?
Może znajdzie się chętny z okolic Piekar Śl (jestem zdecydowany zrobić w sobotę 200km, żeby to sprawdzić naocznie) kto udostępniłby mi stacje do takiego testu u siebie, to dwie wtyczki i wszystko w momencie stanie się jasne.
No to na tyle, liczę na was, bo co dwie(ście) głowy, to nie jedna ;)
Z TOMS'owym pozdrowieniem
Andrzej