@piomet, płytki są z profesjonalnych fabryk w Chinach, przeszukaj sobie na forum moje wątki, tam są zdjęcia różnych płytek, to zobaczysz jak to wygląda (np. projekt Gotek w STE, adapter 6502 jako Sally, płytki prototypowe kartridży w kupię/sprzedam).
Metoda nazywa się HASL, to jest z tego co wiem cynowanie stopami bezołowiowymi z jakimiś jeszcze dodatkami przeciw utlenianiu, więc nic się z tym nie dzieje jak sobie leży. Poczytaj sobie gdzieś w necie jak masz ochotę znać szczegóły, niby podaje się, że okres magazynowania takich płytek zanim się je polutuje wynosić może 2-3 lata, ale ja mam sporo płytek, które zamawiałem kilka lat temu, wyciągam z szuflady i wyglądają jak w dniu wyprodukowania, lutują się tak samo, nic się z nimi nie dzieje. Nie wiem, może gdyby je wystawić na zmiany temperatur, wilgoć, słońce itp, to by się po jakimś czasie z tym coś stało, ale w domu jak leżą w szufladzie to mogą chyba tak leżeć w nieskończoność:-)
Jeszcze jedno co zauważyłem, to miałem jeden kartridż SIC! sprzed wielu lat, nie wiem ile to lat minęło, może z 10? Ta płytka wyglądała technologicznie identycznie jak te, które ja zamawiam. Po tym czasie zaczęło mi delikatnie niekontaktować złącze kartridża. Jednak wystarczyło je przeczyścić spirytusem patyczkiem do uszu i już jest wszystko dobrze, więc wynika z tego, że po długim czasie może się tam delikatnie coś utleniać. Inna sprawa, że inne kartridże też mi tak robiły, a jednocześnie przeczyściłem złącza we wszystkich swoich Atarkach też spirytusem, więc nie wiem co tak na prawdę pomogło, ale było to kilka miesięcy temu i od tego czasu wszystkie kartridże we wszystkich Atarkach śmiagają mi bez żadnego problemu.
Dodam jeszcze, że alternatywnie na pewno lepsze były by styki złocone, mam możliwość zamawiania też płytek ze złoceniem, ale wtedy cena rośnie razy dwa, więc nigdy takich nie zamawiałem.
@Montezuma: kolor płytek, to żaden problem, ale jak zamawiam, to muszę podać w jakim kolorze mają być, bo nie mogę fabryce powiedzieć że jest mi to obojętne:-) Poza tym nie każdy będzie to trzymał w obudowie, a znając życie większość nie będzie:-)