Koledzy Atarowcy,
kupiłem konwerter o nazwie "Premium Composite BNC BNC/RCA S-Video to HDMI Scaler". Urządzenie chciałem wykorzystać do podłączenia Atari 65XE do odbiornika (telewizora bądź rzutnika) z wejściem HDMI.
Posiadany przeze mnie komputer Atari 65XE nie ma żadnych ponadstandardowych komponentów; komputer ma system PAL. Używam "HQ audio/video cable" od Lotharka.
Poniżej zamieszczam kilka spostrzeżeń dotyczących obrazu uzyskiwanego przy użyciu konwertera, który zakupiłem, w nadziei, że komuś się to przyda:
Obraz z Atari65XE->S-Video->konwerter->HDMI->telewizorLCD jest dość ostry, kolory nie posiadają przebarwień. Niebieskie tło w Basicu posiada wyraźny, powtarzalny wzór zygzaków na całej powierzchni, który może być denerwujący.
Obraz z Atari65XE->Composite->konwerter->HDMI->telewizorLCD jest mniej ostry niż z S-video, widoczne są duchy, kolory (zwłaszcza biały) posiadają przebarwienia. W Basicu nie jest widoczny wzór zygzaków.
W grach nie występuje zauważalny lag między ruchami joysticka a ruchami postaci na ekranie.
Scrolle w demach nie są płynne, szarpią. W przypadku bezpośredniego podłączenia (bez użycia konwertera) Composite do telewizora, scrolle są płynne. Zapewne to szarpanie jest winą konwertera, a nie żadnego przetwornika w telewizorze skojarzonego z HDMI, gdyż scroll puszczony z jakiegoś windowsowego dema z laptopa po HDMI na telewizor nie szarpał.
Obraz uzyskany przy użyciu konwertera obejmuje większy obszar -- widoczne są marginesy, których nie widać wtedy, kiedy do telewizora podłączy się bezpośrednio Composite, bez użycia konwertera.
Problem z konwerterem polega na tym, że nie zawsze wyświetla on obraz z Atari 65XE na telewizorze. Jeśli przy załączaniu komputera Atari konwerter "złapie" obraz, to ten będzie już wyświetlany. Częściej jednak konwerter nie "łapie" obrazu z Atari i wówczas ekran telewizora jest czarny; przy czym konwerter pracuje, gdyż wyświetla komunikaty i swoje menu na ekranie telewizora. Odłączenie kabla S-video/Composite od konwertera, który akurat nic nie wyświetla na ekranie (bo nie "złapał" obrazu), skutkuje pojawieniem się komunikatu "No signal" (komunikat ten generuje konwerter, a nie telewizor) -- zatem konwerter widzi czy kabel z sygnałem wejściowym jest podłączony czy też nie, mimo tego, że nie "złapał" obrazu i nic nie wyświetla na ekranie telewizora. Problem występuje zarówno przy użyciu Composite jak i S-Video jako sygnałów wejściowych do konwertera. Robiłem próbę polegającą na tym, że zamiast sygnału z Atari, podawałem do konwertera sygnał Composite z odtwarzacza DVD -- konwerter wyświetlał na ekranie telewizora obraz z odtwarzacza DVD za każdym razem, bez problemów. Najwyraźniej konwerter nie radzi sobie z sygnałem generowanym przez komputer Atari 65XE.
Chciałem zapytać, jaka może być przyczyna opisanego problemu i czy można jakoś ten problem rozwiązać? Z góry dziękuję za pomoc.
tr1x
Obrazki:
Ekran Basica uzyskiwany przy użyciu Atari65XE->S-Video->konwerter->HDMI->telewizorLCD, z widocznym zygzakiem na niebieskim tle
Konwerter, który zakupiłem
Płytka elektroniczna konwertera