Zamarzyło mi się mieć Atari 520ST w wersji "krótkiej".
Nieistotne: ilość pamięci, wersja TOS, modulator/bez.
Ważne: przyzwoity stan, niegrzebana obudowa (bez braków, ubytków, pęknięć, wyszczerbień, dziur na przełączniki itp.), kompletny i na chodzie (choć rozważę niedziałający, ale rokujący na naprawę).
Mile widziane: najlepiej gdyby był w stanie idealnym:-), ale też nie musi być, jednak musi mieć potencjał na odpicowanie, bo ja go chcę dla siebie, a nie na handel, ani do eksperymentów, klawiatura QWERTY, ale ostatecznie też przeżyję QWERTZ, płyta niegrzebana, nienaprawiana, nielutowana poza fabryką, wszystkie części z jednego egzemplarza - te wszystkie rzeczy mile widziane, ale tak jak piszę, rozważę jeśli nawet coś będzie nie tak.
W zamian proponuję Atari 65XE z płytą najlepszą: wersja z ECI i z dwiema kościami RAM 4-bit (130XE).
Atari jest w stanie bdb, nigdy nie naprawiane, nie grzebane, kompletne, w pełni sprawne. Jedyne co w nim zrobiłem, to wylutowałem procesor i wlutowałem podstawkę pod niego, ale rzecz jest zrobiona profesjonalnie i wygląda jak z fabryki. Było to na potrzeby testów mojego projektu z "fabryki 8-bit" gdzie zbudowałem adapter dla procesora "zwykłego 6502". Dla ciekawości adapter ten w tym egzemplarzu działał w 100% dobrze, ale obecnie jest zainstalowany oczywiście oryginalny Sally, ten co był od początku w tym kompie. Poprawiłem też luty przy włączniku i gnieździe zasilania, bo coś tam nie kontaktowało.
Komputer przeze mnie wyczyszczony bardzo dokładnie, wewnątrz znalazłem tylko kurz z lat 80-90-tych:-) Płyta i klawiatura wygląda jak z fabryki.
Do kompa mam też karton od niego ze zgodnym numerem seryjnym, ale tylko wierzchni karton, w stanie raczej kiepskim, no ale jest do kompletu.
Dobre pochodzenie: był jeden właściciel, a komp przeleżał w mieszkaniu od dawnych czasów "w pawlaczu". Klawiatura wygląda jak by nie była w ogóle używana, a więc najpewniej właściciel był tylko graczem:-) Folia klawiatury jak nowa.
Drobne mankamenty: niestety niewielkie kropki rdzy na ekranie i modulatorze, wydarty mały kawałek naklejki pod spodem na samym środku, w miejscu, w którym się najpewniej komuś wydawało, że jest śrubka.
Powyższe Atari 65XE nie jest na sprzedaż, w grę wchodzi jedynie wymiana na w/w 520ST. Po prostu to 65XE trzymałem dla siebie do rozbudowy w przyszłości, ale skoro zapragnąłem 520ST, to uznałem, że muszę zaproponować coś atrakcyjnego na wymianę (jak mi się wydaje).
Nie wiem czy znajdzie się ktoś, kto zechce się tak wymienić, więc nie chce mi się robić zdjęć itd. Jeśli będzie ktoś wstępnie zainteresowany, to oczywiście zdjęciami się wymienimy i obgadamy szczegóły.
W grę ewentualnie wchodzą też jakieś inne rzeczy na wymianę - projekty którymi czasem handluję: np. bootselector do Amigi 500, (S)NESctrl, Goteki przerobione z OLED, trzecim przyciskiem, dźwiękiem, FlashFloppy. Mogę też coś naprawić, odnowić, rozszerzyć pamięć i inne tego typu rzeczy.
Zapraszam na priv jeśli ktoś chce mnie wspomóc w zaspokojeniu mojego nowego marzenia, a zalega mu w piwnicy krótki 520ST, albo ma takich 11szt i jedną może się podzielić, żeby mieć równe 10szt:-)